RESTAURATOR ZA RTL DIREKT / Dijelovi Zagreba urušili se kao kula od karata: 'Katedrala više nikada neće biti ista'

Južni toranj katedrale niži je za sedam i pol metara i teško će ikada izgledati kao prije

25.3.2020.
7:00
VOYO logo

Šteta je velika, kako na stambenim objektima, tako i na nekim od najpoznatijih zagrebačkih kulturnih građevina i znamenitosti.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb više neće biti isti. Dio kulturne baštine urušio se kao kula od karata. Zgrada Kolmar ostala je bez dva tornja - nalazi se na središnjem zagrebačkom trgu i izgrađena je 1905. godine. Tijekom potresa ostala je bez jednog tornja, a naknadno je srušen i drugi nakon procjene da je opasan.

U obilasku kulturnog dobra bili smo s restauratorom. Prvo odredište nam je katedrala koja je ostala bez vrha južnog tornja. Što je točno odnio potres, najbolje zna naš sugovornik koji je radio na katedrali - Radivoje Jovičić, viši konzervator restaurator.

''Vrh katedrale, dio koji nedostaje je visok 7,5 metara i težak oko 23 do 25 tona i nije riječ o nekom malom komadu. Obnova neće biti tako laka, trajat će godinama i mi takvog kamena više nemamo. Znači nikad više neće biti ista. Južni će toranj biti svjetliji nego sjeverni'', objašnjava Jovičić.

Unutrašnjost Bazilike u Palmotićevoj nakon potresa je neprepoznatljiva, sve se urušilo.
''Urušio se dio bačvastog svoda koji je ovamo prema nama, prema koru, pri tom urušavanju je zahvatio korsku ogradu i zdrobio je. To je deprimirajuće i drugi dio će se moći razgraditi jer je u vrlo opasnom stanju'', upozorava Jovičić.

U palači Hrvatske akadmije znanosti i umjetnosti na podu još uvijek lusteri, žbuka i Franjo Rački. Ni jedan zid nije prošao bez oštećenja, a Velimir Neidhardt, akademik i predsjednik HAZU kaže: ''Takvi padovi, žbuka, to se nažalost dogodilo posvuda. Umjetnine nisu nastradale. Pala je skulptura našeg prvog predsjednik Franje Račkoga koji je za vrijeme potresa 1880. bio predsjednik HAZU-a''.

U Kazalištu Komedija nije komično nego tragično jer je oštećena konstrukcija iznad pozornice, a v. d. ravnatelja Damir Lončar kaže: ''Ima tu raspuklina iznad pozornice, greda, po zidovima po stepenciima, ovako se to ne može vidjeti dok se ne izvrši statična procjena. Što se tiče gledanja predstava, bojim se da ova sezona nije realna do konca šestog mjeseca''.

Da se kulturna baština oporavi, trebati će više od desetljeća i nekoliko stotina milijuna eura za što u Ministarstvu kulture računaju na EU fondove. ''Šteta je ogromna i situacija je takva da iako je možda na prvo izgledalo da nije tolika, one su povukle jako dobar dio konstrukcije, oštećenja su strukturalna'', kaže Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture.

Od brojnih kulturno-povijesnih znamenitosti tek ćemo se oprostiti jer im je narušena statika. Takva sudbina mogla bi snaći toranj u centru grada na križanju Kurelćeve i Jurišićeve. Rad poznatih kipara. Problem je što je nagnut. Mislim da ga treba spasiti sajlama jer je njegovo rušenje jako skupo, kaže Jovičić.

Teško su oštećeni i muzeji. Slike razbacanih skulptura i oštećenih zidova gledamo ovih dana iz Arheološkog muzeja, a Muzej za znanost i obrt prošao je još i gore. Urušen je velik dio krovišta, a na podu su završile čak i slike procijenjene na pet do 20 milijuna eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo