PROVJERA ZAPISNIKA / DIP: Dva biračka odbora su pogrešno upisala glasove - Milanoviću dali više, Grabar Kitarović manje

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Na proteklim nedjeljnim predsjedničkim izborima bila su angažirana 6.533 biračka odbora

9.1.2020.
15:46
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u četvrtak da je ispravilo podatke o broju glasova koje je na izborima u nedjelju, 5. siječnja, dobilo dvoje predsjedničkih kandidata jer su na dva biračka mjesta glasovi pogrešno upisani u zapisnike, no konačan rezultat se ne mijenja.

Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) Pleternice izvijestilo je kako je na biračkom mjestu broj 22-Zagrađe birački odbor pogrešno u zapisnik o svom radu, kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću umjesto 47, upisao 175 glasova, a kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar-Kitarović umjesto dobivenih 175 glasova, 47.   

Karlovačko GIP utvrdilo je, pak, da je na biračkom mjestu broj 36-Mala Švarča birački odbor pogrešno u zapisnik unio rezultate glasovanja - na način da je Milanoviću umjesto 173 glasa, upisao 264, a Grabar-Kitarović umjesto 264 glasa, upisao 173. 

Slijedom toga, DIP navodi da u odluci o rezultatima drugog kruga izbora kod broja glasova koje je dobio Milanović, umjesto 1.034.389 treba stajati 1.034.170, a kod Grabar-Kitarović umjesto 929.488 treba stajati 929.707.

Ispravljeni podaci ne utječu na konačan rezultat drugog izbornog kruga, u kojemu je pobijedio Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na proteklim nedjeljnim predsjedničkim izborima bila su angažirana 6.533 biračka odbora. 

Na glasovanju u Žlibini ništa nije sporno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objasnilo je u četvrtak da je na biračkom mjestu Žlibina u Vrgorcu glasovalo više birača (80) od ukupnog broja upisanih 79 jer je ondje glasovao i određeni broj birača s izvatka "C", dakle onih koji mu ne pripadaju adresom prebivališta, ali su se upisali da će tu glasovati.

Birači koji su upisani u izvatku iz popisa birača „C“, ne zbrajaju se kod utvrđivanja ukupnog broja birača na određenom biračkom mjestu, poručili su iz Povjerenstva. 

DIP je to objasnio nakon što su neki mediji objavili kako je u nedjelju, 5. siječnja, na drugom krugu izbora za predsjednika države u Žlibini odaziv bio 101,3 posto, odnosno da je od ukupno 79 birača glasovalo njih 80. Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 78 glasova, a SDP-ov Zoran Milanović dva glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo