NEPOTPUNA IZVJEŠĆA / DIP se požalio uoči izbora

4 milijuna i 504 tisuće građana Hrvatske u nedjelju može izići na izbore, a kome je većina dala glas, znat ćemo i prije ponoći. No izborni proces u Hrvatskoj i dalje prate isti problemi - više birača nego stanovnika, nejednaka vrijednost glasova i kršenje pravila o financiranju kampanje.

30.11.2011.
19:14
VOYO logo

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin izjavio je kako je svima u interesu, a pogotovo onima koji rade ove izbore, da se ima povjerenja u izborni proces.

"Smeta nas sve što na bilo koji način dovodi u sumnju izborni proces. To je osjetljiva stvar, ostavlja nekakve priče o izbornom rezultatu, a izborni proces mora biti lišen tih stvari", rekao je Hrvatin na konferenciji za novinare na kojoj je iznio podatke o aktivnostima DIP-a uoči parlamentarnih izbora 4. prosinca.

Odgovarajući na novinarski upit vjeruje li popisima birača, odgovorio je da kao građanin mora vjerovati tijelima ove države, a u tom smislu i prihvatiti popise birača koje su nadležna tijela potvrdila i zaključila.

No, dodao je, itekako ga kao građanina zanima struktura popisa birača, odnosno dinamika što se s popisima birača posljednjih godina događalo po izbornim jedinicama, "ali to ni kao građanin ni kao predsjednik DIP-a ne mogu dobiti".

Hrvatin je izvijestio da je u zakonskom roku DIP-u pristiglo 107 izvješća o financiranju izborne promidžbe (od 57 političkih stranaka, 36 kandidata nacionalnih manjina i 14 nositelja neovisnih lista), dok ih je još 14 podneseno naknadno.

Izvješća o financiranju nije predalo 13 sudionika izbora, među kojima su dvije političke stranke, a jedna stranka nije otvorila poseban račun za financiranje kampanje, što je po zakonu dužna.

Pojedini izborni sudionici su dostavili nepotpuna prethodna izvješća.

Na nedostatke u dostavljenim prethodnim izvješćima, bilo da izvješća nisu dostavljena na propisanim obrascima, bilo da nisu potpuna, izborni sudionici su naknadno upozoreni, ističe DIP.

Državno izborno povjerenstvo RH je zatražilo dodatnu dokumentaciju i očitovanje o mogućim povredama Zakona o financiranju u pogledu prekoračenja dopuštenog iznosa donacija fizičkih osoba od sljedećih izbornih sudionika: neovisne liste dr. Stipislava Jadrijevića; te Bloka umirovljenici zajedno - BUZ.

DIP je nakon zaprimljenog očitovanja izbornih sudionika obavijestilo nadležno državno odvjetništvo o utvrđenim povredama Zakona o financiranju za sljedeće izborne sudionike: Hrvatska kršćanska demokratska unija (HKDU) - nije otvorila poseban račun za financiranje izborne promidžbe; Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) - prekoračenje dopuštenog iznosa donacije fizičke osobe M. H. političkoj stranci; Hrvatska seljačka stranka (HSS) - prekoračenje dopuštenog iznosa donacije fizičke osobe M.S. političkoj stranci.

Državno izborno povjerenstvo RH je zaprimilo obavijest i potvrde o uplati prekoračenog iznosa donacija u Državni proračun u ukupnom iznosu od 178.000,00 kuna, i to od sljedećih izbornih sudionika: Hrvatska seljačka stranka (HSS) - 50.000,00 kuna; Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) - 70.000,00 kuna; Neovisna lista Milan Bandić - 58.000,00 kuna.

Za jednog izbornog sudionika u tijeku je nadzor vezano uz pogodovanje u korištenju oglasnog prostora, povodom prijave anonimnih građana, koja je poslana nadležnom državnom odvjetništvu i Državnom izbornom povjerenstvu RH, navodi predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo