KAKO BEZ RUSKE NAFTE I PLINA? / Direkt donosi malu školu štednje energenata. Željko ima izum koji će spasiti Europu grižnje savjesti

Nije pitanje - jesmo li ovisni o ruskom plinu, nego kako prestati biti ovisan o Rusima

7.4.2022.
22:28
VOYO logo

Da nam ostane ugodno, mi iz Europske Unije od početka invazije Putinu smo za plin platili 35 milijardi eura, a Ukrajini samo milijardu eura pomoći.

Nije pitanje - jesmo li ovisni o ruskom plinu, nego kako prestati biti ovisan o Rusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko ima izum koji će spasiti Europu grižnje savjesti.

"Imamo spremnike s infektivnim otpadom, to su kombinezoni, maske, rukavice, sve ono što ostane od tretmana - kateteri, cjevčice. To se u bolnicama odvaja u spremnike, mi te spremnike stavljamo u ovu pirulitičku posudu i ta posuda u peć nakon pet sati od 20 kilograma covid otpada daje 14 i pol litara pirolitičkog ulja, tamo u onom kanistru", rekao je Željko Brigljević, poduzetnik.

Image
Nafta, novac, rat... /

Greenpeace juriša na tankere s ruskom naftom u Rijeci: 'Mir, ne nafta! Rusija napada Ukrajinu jer EU ovisi o toj nafti'

Image
Nafta, novac, rat... /

Greenpeace juriša na tankere s ruskom naftom u Rijeci: 'Mir, ne nafta! Rusija napada Ukrajinu jer EU ovisi o toj nafti'

A to je dovoljno za recimo natočiti auto za 100 kuna. I dok Nizozemci smanjuju temperature na termostatu i nose džempere da uštede na grijanju - Željkova peć može zagrijati četiri kuće odnosno 1600 kvadrata s plastikom koja se ovdje ne pali, nego reciklira.

"Peć radi na biomasu, sagorijeva drvo, plastika je u komori bez prisustva zraka i to je stručno pirulitičko depolimeriziranje. Plastika se iz krutog stanja pretvara u plinovito pa se ponovno kondenzira u tekuće. Od neke nafte na početku dobivamo sirovu naftu na kraju", objašnjava Željko Brigljević.

Sirovu naftu koja kada se rafinira može pokretati avione, automobile, traktore, može grijati urede, može se primjerice koristiti u poljoprivredi za sušenje kukuruza. Da, to sve je sad još utopija. Zagrijati kuću možemo pomoću plastike, ali i solarnih panela, krovnih vrtova koji čuvaju toplinu. Alternativa nam treba prije zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se događa u Zagrebu ako Rusija sutra zatvori plin?

"Pa imat ćete i dalje plina dok ne poskupi. Ali mislim da će biti po istoj cijeni, ne trebamo se baš bojati plina jer imamo LNG koji može to nadomjestiti, ali dugoročno je to veći problem za nadolazeću zimu", kaže Davor Štern, energetski stručnjak. 

Cijene goriva već sad idu gore, dolje, a moglo bi nam se dogoditi i da litra košta 20 pa i 30 kuna.

Ne trebamo se baš svi svaki dan voziti automobilima. Možda je pravo rješenje vožnja par nepar kakva je nekada bila.

Kada su jedan dan vozile tablice s neparnim brojem, a drugi dan s parnim brojem.

"Ako će Rusija stvarno prestati isporučivati naftu i derivate u Europu ili Europa prestat kupovat ruske naftne derivate, onda mogle poskupiti cijene derivata na pumpa ali ja mislim da do toga neće doći, to nikome ne odgovara. Rusija će gubiti veliki novac, a Europa i energiju i novac jer će ga morati kupovati skuplje", objašnjava Davor Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se situacija u Ukrajini zakuha, ako se dogodi najcrnji scenariji, ne bi bilo loše štedjeti na američki način - Carpooling odnosno dijeljenje automobila tamo je obavezno u nekim dijelovima. Jer zašto bi na posao išli sami, kada možete povesti susjeda.

Predsjednica Europske komisija Ursula von der Leyen kazala je da je vrlo važno proširiti opskrbu energijom koju imamo kako ne bismo više ovisili o ruskom ugljenu, plinu i nafti.

Sevilla struju stvara od trulih naranči, od tisuću kilograma naranči može dnevno napajati pet domova. A Hrvatska bi se mogla bez problema napajati s ovom peći - i pritom se riješiti zagađivanja okoliša.

"Održiv razvoj, ovime se odgovorno ponašamo prema prirodi, plastike ima svuda oko nas, po šumama, po gradovima, po cestama, plaža..sva ta plastika dobra je da od nje dobijemo pirulinsko ulje", kazuje Željko Brigljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neovisnost od ruskog plina nije toliko kompliciran pothvat. Međunarodna agencija za energiju preporuča ograničimo vožnju autima, avionima, da sporije vozimo, da se uvede jeftiniji javni prijevoz. A mi i mi imamo svoj prijedlog...

Ako ne želite da vas pogoni krvava ruska nafta. Jednostavno vozite bicikl do posla. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo