15 OTPISANIH

Direkt donosi veliku priču o ministrima koji nisu više uz Plenkovića. Divjak: 'Suradnja s premijerom bila sve...

Jedan po jedan. Od prve Plenkovićeve postave ostalo ih je samo petero: Ćorić, Butković, Medved, Obuljen Koržinek i Zdravko Marić

Kristina Čirjak/ 23.2.2022. u 22:33

Darko Horvat je zadnji u nizu ministara koji su otpali iz dvije Plenkovićeve Vlade. Neki su otišli tobože sami, da vladi ne bi bili uteg, nekima su otkrivene afere s nekretninama, pašnjacima, okućnicama i neprijavljenim Mercedesima.

Neke, poput Mostovaca, premijer je smijenio na sjednici Vlade. A najmanji broj njih otišao je časno. Damir Krstičević nakon što su poginula dva vojna pilota, Marija Pejčinović Burić jer je postala glavna tajnica Vijeća Europe i Davor Ivo Stier jer se s premijerom više nije slagao.

"Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra", odlučio je Plenković u travnju 2017. godine.

Radilo se o Šprlji, Dobroviću i Orepiću. Tada Mostov ministar unutarnji poslova, a što danas radi ne želi otkriti. Na pitanej što radi danas, Vlaho Orepić odgovara:

"Vratio sam se karateu i dijelim sudbinu većine hrvatskih građana, a sve ostalo neka ostane moja privatnost."

Umjesto Mosta stigao je HNS. Kao ministar graditeljstva Predrag Štromar, a umjesto za plagiranje optuženog Barišića - Blaženka Divjak.

Upravo se čita

Image
brodovi povezuju ljude

FOTO Hrvoje i njegova družina svaki su dan čekali brod Jadrolinije. A onda ih je kapetanov poziv ostavio bez daha

"I moram reći da je suradnja s premijerom bila sve samo ne lagana, sigurno je jedan od razloga bio to što nismo imali povjerenje od samog početka. S druge strane da je on sa strane HDZ- imao puno prigovora na moj rad s obzirom da je moj rad bio usmjeren na reforme", govorila je Divjak.

Image
AFERA KOJA TRESE VLADU

Charlotteina mreža utjecaja Josipe Rimac 'ugrabila' Darka Horvata, dovela ga do pada i raskrinkala hrvatski politički sustav

Image
AFERA KOJA TRESE VLADU

Charlotteina mreža utjecaja Josipe Rimac 'ugrabila' Darka Horvata, dovela ga do pada i raskrinkala hrvatski politički sustav

Odradila je mandat. Jedni su otišli zbog afera, drugi su sami podnijeli ostavke jer su bili uteg. Zbog Agrokora prisiljena je bila otići potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Otišla je ovim riječima:

"Dajem ostavku jer ne želim biti uteg niti predsjedniku Vlade, niti Vladi."

Bio je uteg, imao je i niz afera i malverzacija sa zemljištima. Svoje luksuzne nekretnine u imovinskoj kartici prikazivao je kao šume i pašnjake.

"Zahvaljujući upravo vama dao sam zahtjev da se sve moje nekretnine evidentiraju u katastar", rekao je Lovro Kuščević 2019. godine Damiri Gregoret.

Na pitanje ima li ih toliko da ih ne može pratiti, bivši ministar odgovara:

"Bogu hvala imam, da. Ne želim da ova Vlada koja dobro radi i provodi projekte, koja ima izvrsne rezultate, da joj ja budem uteg."

Osim Kušćevića, zbog nekretninskih afera otišao je i Tomislav Tolušić, najprije je bio glavni protagonist afere špic papak, a onda je u imovinskoj kartici zatajio 140 kvadrata okućnice i kuću.

U imovinskoj kartici s kvadratima i kućama muljao je i Kujundžić. Goran Marić se povukao nakon izbijanja afere s ljetnikovcem i nekretninama. Gabrjeli Žalac premijer je oprostio isteklu vozačku dozvolu. U rekonstrukciji Vlade je nestala, a afere Mercedes i Rimac, odnosno sređivanje državnog ispita za brata i Softver- samo su se otpetljavale. Ipak, Plenković je na kraju svega poručio da je "bila sjajna."

To ne misli novinar Andrej Dimitrijević koji je razotkrio afere trojice Plenkovićevih ministara.

"Osim što to pokazuje da su nesposobni, nego su skloni kriminalu. Sama činjenica da sam svojim tekstovima u Telegramu natjerao ministra Kujundžića i ministra Kuščevića k'o ministre da odu te da sam prijavio ministricu Žalac prijavim Olafu. Dakle, samo od jednog novinara otišla su tri ministra", rekao je Dimitrijević.

Problema s nekretninama imao je i Krstičević, ili ih nije naveo ili im je smanjio kvadraturu. Naposljetku je sam časno podnio ostavku nakon pada aviona pri čemu su poginula dva vojna pilota.

Nije se tako lako dala sve do rekonstrukcije Vlade Nada Murganić. Njen državni tajnik je podnio ostavku, ali ne i ona iako je bilo propusta u centrima za socijalnu skrb. S rekonstrukcijom Vlade otišao je i Predrag Štromar. S obzirom na to da je ta fotelja prazna pitali smo ga bi li ponovno bio ministar.

"Ne bi sigurno više bio ministar jer je bilo izuzetno naporno i narušeno mi je zdravlje", rekao je Štromar.

Narušeno je zdravlje i nije stabilno ni Plenkovićeva trenutačna Vlada. Horvat u Remetincu, Milošević pod istragom.

"Očito se radi o vladi koja je korumpiranija od Sanderove i nesposobnija od Milanovićeve. Dokaz je i tih više od 20 ministara koji su otišli očito dolaze podobni, a ne sposobni. Meni nije jasno do kada i kada će doći nova vlada", kazao je Dimitrijević.

U Plenkovićevoj Vladi ministri se mijenjaju kao na traci i to uglavnom zbog afera. Dvoje je samo otišlo. Zbog neslaganja s premijerom Davor Ivo Stier. A za glavnu tajnicu Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Kristina Čirjak/ 23.2.2022. u 22:33

Više s weba

Pročitajte još

Image
plaža šunj

Dubrovački nudisti na mukama, kupači u badićima im uzurpirali plažu: 'Što bi bilo da se skinem gol?'

Više s weba