15 OTPISANIH / Direkt donosi veliku priču o ministrima koji nisu više uz Plenkovića. Divjak: 'Suradnja s premijerom bila sve samo ne lagana'

Jedan po jedan. Od prve Plenkovićeve postave ostalo ih je samo petero: Ćorić, Butković, Medved, Obuljen Koržinek i Zdravko Marić

23.2.2022.
22:33
VOYO logo

Darko Horvat je zadnji u nizu ministara koji su otpali iz dvije Plenkovićeve Vlade. Neki su otišli tobože sami, da vladi ne bi bili uteg, nekima su otkrivene afere s nekretninama, pašnjacima, okućnicama i neprijavljenim Mercedesima.

Neke, poput Mostovaca, premijer je smijenio na sjednici Vlade. A najmanji broj njih otišao je časno. Damir Krstičević nakon što su poginula dva vojna pilota, Marija Pejčinović Burić jer je postala glavna tajnica Vijeća Europe i Davor Ivo Stier jer se s premijerom više nije slagao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra", odlučio je Plenković u travnju 2017. godine.

Radilo se o Šprlji, Dobroviću i Orepiću. Tada Mostov ministar unutarnji poslova, a što danas radi ne želi otkriti. Na pitanej što radi danas, Vlaho Orepić odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vratio sam se karateu i dijelim sudbinu većine hrvatskih građana, a sve ostalo neka ostane moja privatnost."

Umjesto Mosta stigao je HNS. Kao ministar graditeljstva Predrag Štromar, a umjesto za plagiranje optuženog Barišića - Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I moram reći da je suradnja s premijerom bila sve samo ne lagana, sigurno je jedan od razloga bio to što nismo imali povjerenje od samog početka. S druge strane da je on sa strane HDZ- imao puno prigovora na moj rad s obzirom da je moj rad bio usmjeren na reforme", govorila je Divjak.

Image
AFERA KOJA TRESE VLADU /

Charlotteina mreža utjecaja Josipe Rimac 'ugrabila' Darka Horvata, dovela ga do pada i raskrinkala hrvatski politički sustav

Image
AFERA KOJA TRESE VLADU /

Charlotteina mreža utjecaja Josipe Rimac 'ugrabila' Darka Horvata, dovela ga do pada i raskrinkala hrvatski politički sustav

Odradila je mandat. Jedni su otišli zbog afera, drugi su sami podnijeli ostavke jer su bili uteg. Zbog Agrokora prisiljena je bila otići potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Otišla je ovim riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dajem ostavku jer ne želim biti uteg niti predsjedniku Vlade, niti Vladi."

Bio je uteg, imao je i niz afera i malverzacija sa zemljištima. Svoje luksuzne nekretnine u imovinskoj kartici prikazivao je kao šume i pašnjake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujući upravo vama dao sam zahtjev da se sve moje nekretnine evidentiraju u katastar", rekao je Lovro Kuščević 2019. godine Damiri Gregoret.

Na pitanje ima li ih toliko da ih ne može pratiti, bivši ministar odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bogu hvala imam, da. Ne želim da ova Vlada koja dobro radi i provodi projekte, koja ima izvrsne rezultate, da joj ja budem uteg."

Osim Kušćevića, zbog nekretninskih afera otišao je i Tomislav Tolušić, najprije je bio glavni protagonist afere špic papak, a onda je u imovinskoj kartici zatajio 140 kvadrata okućnice i kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U imovinskoj kartici s kvadratima i kućama muljao je i Kujundžić. Goran Marić se povukao nakon izbijanja afere s ljetnikovcem i nekretninama. Gabrjeli Žalac premijer je oprostio isteklu vozačku dozvolu. U rekonstrukciji Vlade je nestala, a afere Mercedes i Rimac, odnosno sređivanje državnog ispita za brata i Softver- samo su se otpetljavale. Ipak, Plenković je na kraju svega poručio da je "bila sjajna."

To ne misli novinar Andrej Dimitrijević koji je razotkrio afere trojice Plenkovićevih ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim što to pokazuje da su nesposobni, nego su skloni kriminalu. Sama činjenica da sam svojim tekstovima u Telegramu natjerao ministra Kujundžića i ministra Kuščevića k'o ministre da odu te da sam prijavio ministricu Žalac prijavim Olafu. Dakle, samo od jednog novinara otišla su tri ministra", rekao je Dimitrijević.

Problema s nekretninama imao je i Krstičević, ili ih nije naveo ili im je smanjio kvadraturu. Naposljetku je sam časno podnio ostavku nakon pada aviona pri čemu su poginula dva vojna pilota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se tako lako dala sve do rekonstrukcije Vlade Nada Murganić. Njen državni tajnik je podnio ostavku, ali ne i ona iako je bilo propusta u centrima za socijalnu skrb. S rekonstrukcijom Vlade otišao je i Predrag Štromar. S obzirom na to da je ta fotelja prazna pitali smo ga bi li ponovno bio ministar.

"Ne bi sigurno više bio ministar jer je bilo izuzetno naporno i narušeno mi je zdravlje", rekao je Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narušeno je zdravlje i nije stabilno ni Plenkovićeva trenutačna Vlada. Horvat u Remetincu, Milošević pod istragom.

"Očito se radi o vladi koja je korumpiranija od Sanderove i nesposobnija od Milanovićeve. Dokaz je i tih više od 20 ministara koji su otišli očito dolaze podobni, a ne sposobni. Meni nije jasno do kada i kada će doći nova vlada", kazao je Dimitrijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Plenkovićevoj Vladi ministri se mijenjaju kao na traci i to uglavnom zbog afera. Dvoje je samo otišlo. Zbog neslaganja s premijerom Davor Ivo Stier. A za glavnu tajnicu Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo