Dan D za Agrokor / Direkt doznaje detalje spektakularnog ročišta za nagodbu: 3.000 vjerovnika glasat će putem aplikacije

Sportska dvorana postaje sudnica: 3.000 vjerovnika u Ciboni nosit će elektronske narukvice i glasati putem posebne aplikacije

29.6.2018.
6:55
VOYO logo

Sve je bliži 4. srpnja, Dan D za Agrokor, dan velikog, najvećeg sudskog ročišta ikad u povijesti. Neki će reći i da je to Dan D za iskrcavanje Saveznika u Agrokor, jer će toga dana najveći vlasnici Agrokora postati ruske banke i američki fondovi.

Kakogod, o nagodbi vjerovnika glasat će više od 3.000 vjerovnika koji će se okupiti na tom sudskom spektaklu u dvorani Dražen Petrović. I onoliko koliko je sama nagodba bila najveći pravni, financijski, politički i tehnički izazov s kojim se suočila Hrvatska tako će i samo glasovanje i cijelo to ročište iduće srijede biti tehnički i informatički impresivan projekt. A sve mora biti besprijekorno izvedeno jer glasa se o tri milijarde eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simbolično, na mjestu gdje je sve krenulo, gdje je godinama stolovao Ivica Todorić, a  kraće vrijeme nakon njega i izvanredna uprava - sada bi sve trebalo i završiti. Doduše ne u Ciboninom tornju, nego odmah pored - u Draženovu domu

U srijedu, 4. srpnja u 8 sati na hodnicima Draženove dvorane bit će kao u košnici. Jer igra se najvažnija utakmica, finale nagodbe. Košarkaška dvorana - doslovno postaje sudnica. Ulaz će osiguravati pravosudna policija, registraciju vjerovnika provodit će sudski službenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za registraciju je sud predvidio dva sata. Jer na ročištu se očekuje između 500 i čak tri tisuće vjerovnika. Svi oni trebali bi sjediti na parketu, a posebno mjesto i svoj stol trebala bi dobiti sutkinja Trgovačkog suda.

Njihov zadatak bit će glasanje o nagodbi raspisanoj na 7.300 stranica. S obzirom na ogroman broj ljudi - glasovati se neće dizanjem ruke, već za 21. stoljeće sasvim logično - putem mobilne aplikacije! Svatko od vjerovnika ili njihovih opunomoćenika dobit će kuvertu s korisničkim imenom i lozinkom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o aplikaciji za glasovanje koju je izradila jedna Agrokorova tvrtka. Kada vjerovnici u nju unesu username i password - izbacit će im se njihova tražbina, odnosno tražbine. A aplikacija će ih korak po korak voditi kroz postupak.

Svi će, slično kao Ivica Todorić, jedan dan nositi i eletroničke narukvice, da bi ih se spriječilo da glasuju izvan dvorane. Za one koji nemaju pametni telefon - na 30-ak mjesta bit će asistenti s uređajima. Na ekranima u dvorani prikazivat će se upute te rezultati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na crvenim sjedalima sud je predvidio mjesta za takozvanu javnost… Primjerice zainteresirane predstavnike Uprava Agrokorovih tvrtki. Ondje bi se pak trebali nalaziti i predstavnici sedme sile. No kamerama će navodno biti zabranjen ulaz. 

Kad jednom prođe glasovanje, u Agrokoru se nadaju proći će i crni oblaci... I sve krenuti na bolje... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo sve da pristupe ročištu, iskoriste svoje pravo glasa. Mi ćemo sutra postaviti sve potrebne informacije na našu internetsku stranicu nagodba.agrokor.hr", kazala je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika Agrokora.

Za izglasavanje nagodbe potrebno je više od 66,6 posto svih tražbina. Dakle dvotrećinska većina glasova. "Mi očekujemo pozitivno izglasavanje nagodbe", ističe Weber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada kreće period za žalbe, a po pravomoćnosti nagodbe - sadašnji vjerovnici postaju vlasnici. Ruske državne banke Sberbank i VTB u novom Agrokoru imaju 46,7 posto udjela. Vlasnici obveznica - američki fondovi - 25 posto. Domaće banke 15,3 posto, a ostale strane financijske institucije 7,7 posto! U novoj grupi 4,7 posto udjela u vlasništvu dobivaju dobavljači, dok preostalih 0,7 posto vlasništva ide ostalim vjerovnicima.

Implementacija nagodbe trebala bi trajati 4  mjeseca. "Ima dosta dosta ozbiljan broj tih koraka koje bi trebalo napraviti da bi se nagodba implemtirala, svaki dan raste, sad smo iznad 70 tisuća", otkriva nam Weber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se riješi onaj najvažniji korak u srijedu - sve ostalo trebalo bi biti puno lakše... 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo