novi šator u savskoj / Direkt istražuje: je li kultura u zagrebačkom Studentskom centru pred gašenjem? Kulturnjaci u panici!

U Savskoj ulici u Zagrebu mogao bi niknuti novi šator. Ovaj put na adresi Savska 25, ali ovaj put prosvjeduju Branitelji kulture.

29.6.2017.
22:09
VOYO logo

Od ministarstava obrazovanja i kulture traže smjenu uprave Studentskog centra jer su odlučila ukinuti kulturu kao djelatnost SC-a. Poručuju - to je kulturocid. 

Koncerti, izložbe, predstave, filmske projekcije i festivali u Savskoj 25 uskoro bi mogli otići u prošlost, a povijest su pisali šezdeset godina. Kulturnjaci zato najavljuju nove šatore u Savskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Organiziram akciju 100.47 posto za kulturu. Ako je 2014. šator bio u Savskoj 66, sad će 2017. biti prosvjed u Savskoj 25 s obzirom da su povrjeđeni naši osjećaji i kultura"m kazao je Miran Kurspahić, glumac i redatelj.

Najavljeni preustroj u SC-u kulturni djelatnici smatraju korakom prema ukidanju i centra i radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ja mislim da je. Gledajte, to je korak k amaterizmu, a ako idete k amaterizmu to je prema ukidanju jer nitko od njih apsolutno ne razumije što je kultura i da mor imati neku, viziju i smjer", rekla je Nataša Rajković, pomoćnica ravatelja SC-a za Kulturu.

Smjer se mijenja. Kultura SC-a prestaje biti osnovna djelatnost i trebala bi postati Služba za kulturu, sport i informiranje, a to bi itekako promijenilo njezinu primaru uogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povijesti dugoj više od pola stoljeća ovo mjesto je postalo utočište za tisuće i tisuće studenata i kulturnih djelatnika. Ovdje su odrastala brojna poznata imena kulturne scene  poput Olivera Frljića, Ane Karić, Mirana Kurspahića, ali i mnogih drugih.
Teatar ITD-A,  galerija sc-a, Francuski paviljon, muzički salon i multimedijski centar SC-a jedno je od najznačajnih mjesta na zagrebačkoj kulturnoj i studentskoj mapi.

"Mnogi njihovi ispiti iz režije, dramaturgije, neki projekti studenti produkcija odvija se u prostorima SC-a. To je nešto što je za naše studente neizmejrno važno. i ne samo za naše studente nego i muzičke akademije, likovne akemdije...nešto što je neizmjerno dugoročno opasno", naglašava Franka Perković, dekanica Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošbnjak kulturnjake optužuje za nepravilnosti u radu. U pisanom pripćenju kaže:

"U vrijeme sanacije SC-a Zagreb nije zaustavljen niti jedan program u Kulturi!
Kategorično odbacujem dezinformacije da se novom ustrojbenom shemom „najavljuju otkazi i gasi kultura SC-a Zagreb“!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulturnjaci, pak, odgovaraju: "Sanacijski upravitelj vas optuzuje za nepravilnosti i financijsku neučinkovitist? To je neistina. To je nistina jer smo prošu godinu završili u minus manjem za miliju kuna."

Prestroj kreće sljedeći tjedan, prosvjed već sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo