FENOMEN SPLITSKIH SPAVAČA / Zašto je 100.000 Splićana jučer radije biralo kupanje i kavu nego novog gradonačelnika i je li ovo Kerumov kraj?

Split je u nedjelju birao svog šestog gradonačelnika u zadnjih 13 godina. Ali u Splitu to je nedjelja kao svaka druga

27.6.2022.
22:26
VOYO logo

I tako se u Splitu dogodilo što nije još nikad dosad. Grad je dva puta izabrao istog gradonačelnika. Odnosno nije, Ivici Puljku 500-tinjak je glasova nedostajalo za pobjedu u prvom krugu. Pa će građani za dva tjedna birati između fizičara koji se bavi Božjom česticom i neuroznanstvenika čija je specijalnost medicina spavanja, Zorana Đogaša. Ali fenomen splitskih spavača trebao bi objasniti neki treći znanstvenik, društvenih znanosti. Jer, 100 000 birača jučer radije išlo na plažu, obiteljski izlet, radije su kusali janjetinu ili ispod klime bingali serije nego da se bave time tko će im upravljati gradom. Koliko nam je dosad poznato, sestre Aleksandra i Milica nakon izbora nikome se nisu javile, možda zato što ne postoje. Sve što niste znali o splitskim izborima u 4 minute Darinke Trgo.

Split. Drugi po veličini grad u Hrvatskoj s 340 tisuća stanovnika s okolicom. Grad koji je u nedjelju birao svog šestog gradonačelnika u zadnjih 13 godina. Ali u Splitu to je nedjelja kao svaka druga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Baš niko nije ni zucnia. Ka da nisu ni bili izbori", kaže Darija iz Splita.

"30 posto samo izašlo..ooo loše. Ja sam jučer bio na kupanju, na Žnjanu", kaže Ljubo iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DUEL KANDIDATA /

RTL sučelio Puljka i Đogaša nakon izborne noći. HDZ-ov kandidat poručio: 'Ovaj krug počinje 0-0'

Image
DUEL KANDIDATA /

RTL sučelio Puljka i Đogaša nakon izborne noći. HDZ-ov kandidat poručio: 'Ovaj krug počinje 0-0'

Od 146 tisuća Splićana s pravom glasa, 100 tisuća ih je radije biralo plažu nego gradonačelnika.

"Svaki gradonačelnik Splita ima vezane ruke, pa se bave manje važnim problemima koji su svim kandidatima bili isti. Splićanima je dobrim djelom svejedno tko će doći na vlast. Puljak je profitirao s onim incidentom kada je stao na stranu Torcide. Ova tzv. seks afera koja je praktički bila jedina tema u kampanji i umjesto da izazove recimo gađenje prema Ivici Puljku, izazvala je gađenje kod građana prema izborima", kaže Tomislav Klauški, kolumnist 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupanje na Žnjanu, Bačvicama, kava na Rivi ili jednostavno izležavanje pod klimom. Sve je jučer bilo važnije od izbora.

"Svi su nas iznevjerili. To je bahato. Imaju sve moguće privilegije. Zaje**aju se. Pitaju ko će di šta *ebat i sad ću ja trčat za njima i glasat. Ali eto, zato šta san stariji znan da mi je obaveza glasat", kaže Petar iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi su štufi više svega", kaže Darija iz Splita.

Nije se dogodila samo povijesno niska izlaznost. Novost je da Split prvi puta želi istog gradonačelnika dva puta. Puljku je nedostajalo 500-tinjak glasova da to ostvari već u prvom krugu. Mala izlaznost, ali velika podrška. Dobio je pet tisuća glasova više nego lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani su osjetili da mu moraju dati priliku da pokaže što zna i što ne zna. Nije po njima imao prilike ništa krivo napraviti. Pa mu daju priliku. možda su htjeli očitati lekciju velikim strankama i poručiti da im je stalo da se u Splitu nešto promijeni", kaže Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak.

A prijevremeni izbori nekima su možda donijeli prijevremenu mirovinu. Ante Tomić piše kako je tužan Kerumov kraj. Nekadašnji bagerist, pa trgovac, krupni poduzetnik, zamašnjak našeg gospodarstva, pa gradonačelnik, saborski zastupnik i politički vizionar, na koncu je spao na modnu ikonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ide Kerum u fade out, sve je slabiji i slabiji. Nije unio dušu i veliki motiv u te izbore. Nije imao ambicije jedva je čekao da to prođe. Što se Keruma tiče, ako nije kraja, onda je početak kraja", kaže Tomislav Klauški.

Kerum je izgubio dva vijećnika u Gradskom vijeću. Čak ni on nije uspio učiniti izbore zanimljivima, ali uspjela je njegova Fani. Sva u bijelom prošetala je do birališta, i to, ni više ni manje, nego u 40 tisuća kuna vrijednoj kombinaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već sam imao dosta kritike od obitelji šta mi ovo treba, ali ja od politike neću odustati. Radit hoću, a hoću radit politiku", kaže Željko Kerum, predsjednik HGS-a.

Ovog puta, uz Ivicu Puljka u drugi krug ne ide kandidat s doktorskom disertacijom koju treba prepravljati, već neko njemu sličan - znanstvenik. Đogaš ima 56 godina, Puljak četiri godine manje. Jedan je somnolog i neuroznanstvenik, drugi fizičar. Nezavisnom Đogašu kojeg podržava HDZ specijalnost su poremećaji spavanja i crno vino koje proizvodi s puncem, dok Puljak istražuje božje čestice i pleše salsu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U 10 mjeseci napravili smo neke nezamislive stvari, pozivam građane da zamisle što možemo napraviti ako zajedno pobijedimo u drugom krugu", poručio je Puljak.

"Rekordno niska izlaznost pokazuje stanje u ovom gradu i do čega je dovela ova vlast u 10 mjeseci vođenja grada. Zazivali su izbore umjesto da rade. Građani su time rekli što misle", poručuje Đogaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A očito ne misle da je HDZ-ov neuroznanstvenik bolji od Vice problematični doktorat Mihanovića. Tri tisuće glasova manje osvojio je Đogaš. U drugom krugu starta se od nule, pa će sljedeću nedjelju tražiti kupač, pardon, glasač više.

"Tko god pobjedi neka mu Bog pomogne, a nama još više", kaže Jugana iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo