cijene visoke posvuda / Direkt je istražio kako bi nam život izgledao da je litra goriva 20 kn: 'Morali bi dizati cijene, nemamo izbora'

Prošlu jesen kad je kad Vlada zamrzla cijenu na 11 kuna cijena je bila 50 kuna, sada je 57

9.6.2022.
7:30
VOYO logo

Od Južne Afrike do Južne Koreje, od Brazila i Amerike, novinari ovih dana mikrofonom po benzinskim crpkama bilježe identično zgražanje nad previsokim cijenama benzina.

''Cijena benzina je opet porasla!'', komentirala je Stella iz Južne Afrike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cijelo vrijeme cijena raste!'', kazao je Israel iz Brazila.

''Pomisao da mi možemo samo stisnuti prekidač i spustiti cijenu benzina nije realna, u nekom kratkom roku'', rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema magičnog prekidača, drugim riječima može ići još gore, pa smo malo računali kako bi svijet mogao izgledati ako benzin ode na 20 kuna po litri. Prosječna zagrebačka taksi vožnja, recimo od Španskog do Trešnjevke, duga je pet kilometara, prošlu jesen kad je kad Vlada zamrzla cijenu na 11 kuna cijena je bila 50 kuna, sada je 57, a ako ode na 20 kuna po litri - vožnja će biti više od 65 kuna.

''Nadamo se da se neće ljudi manje voziti taksijem, ali troškovi su takvi kakvi jesu. Neizvjesno je iz tog razloga što ne znamo što nam sutra nosi. Ako ode na 20 kuna, vjerojatno ćemo se morati malo korigirati'', izjavila je Ivana Šimundić Vulin, voditeljica komunikacija taksi službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta bi se korigirao pogled s kopna prema moru. Prosječan spremnik od Zagreba do Splita pojeo je prije 300 kuna, sada 360, a da ode na 20, isti put bi nas koštao 560 kuna.

Image
trebamo li brinuti? /

Što će biti s gorivom u budućnosti? 'Želimo vjerovati da će biti bolje, ali vidjet ćemo...'

Image
trebamo li brinuti? /

Što će biti s gorivom u budućnosti? 'Želimo vjerovati da će biti bolje, ali vidjet ćemo...'

Dizanje cijene karata

''Mi smo taoci zapravo te jedne stavke. Ako ode benzin na 20 kuna, mi nažalost u svojoj profesiji nemamo drugih instrumenata osim dizanjem cijene karata'', kazao je Ivan Leskovar iz udruge Autobusi HR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanovi autobusi voze međunarodne linije. Prije je karta do Tuzle bila 250 kuna, sada je 280, a s kuna po litri išla bi preko 330 kuna. A najviše bi patile kamiondžije, odnosno tvrtke koje plaćaju njihove spremnike. Jer u prosjeku kamion potroši 35 litara na sto kilometara. Dakle, trošak goriva čiste vožnje od Zagreba do Hamburga prije je bio 5000 kuna, sada je 6000, a da gorivo ode na 20, ista vožnja bi koštala 9000 kuna. A time bi još mogla poskupiti i sva hrana i sve ostalo što kamioni prevoze.

''Znači gorivo direktno generira sva ostala poskupljenja. To da vozači paze, mi smo to sve savladali prije par godina. Nema više prostora za uštedu, a po ovoj vrućini čovjek mora koristiti i klima uređaj'', izjavio je Miljenko Gočin iz Sindikata hrvatskog vozača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne. Ne želimo vas strašiti s tom cifrom od 20 kuna, u Grčkoj je benzin već danas 17 i pol kuna.

''Ta cijena, to je finalan udarac'', komentirao je građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je tragično'', rekla je stanovnica Grčke.

Od grčke tragedije, mi smo još daleko, zasad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo