Stara je bila stara 98 godina / Direkt je na Koločepu provjerio fenomen - novu rivu im dovršili prije roka! Ali i dalje čekaju na jednu obećanu stvar

Image
Foto: RTL

'... onaj koji je radio brodsku liniju ili nije s otoka ili ne zna kako uopće funkcionira život na otoku', kažu, ali ima i optimista: 'Oleg je obećao, haha!'

18.3.2022.
7:35
RTL
VOYO logo

Nakon sto godina Donje Čelo na otoku Koločepu ima novu rivu, odnosno rekonstruiranu luku. Mali je to korak za čovječanstvo, a velik za otočane jer do njih napokon može doploviti i trajekt. Neobično je i to što je rekonstrukcija završila i prije nego što je planirana.

Svečanost je završena, slikanje obavljeno, dužnosnici su otišli, a došla je naša Andrea Žarak. Dočekali su je otočani kojima je obećan i novi brod. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do Koločepa je doplovila nova riva. I to nakon točno 98 godina. Staru i dotrajalu zamijenio je bijeli novi kamen. Zašto je to velika novost, objašnjava nam 82-godišnji predsjednik Mjesnog odbora Josip Vuleša.

"Bolje je za brodove koštavat, imamo trajektno pristanište, imamo za iskrcaj i ukrcaj smeća koje je prije bilo na rivi", kazao je Vuleša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolja luka, bolji život. Otok kojeg domaći zovu Kalamota tebali bi zavoljeti i oni koji do sada nisu... Da je riva lijepa, lijepa je. Napravljena je, vjerovali ili ne, prije roka.

Prvu im je donio koločepsko-čileanski industrijalac i brodovlasnik Pasko Baburica 1924.godine, a ovu Butković, Dobroslavić i Bačić 2022. Uz nju je došlo i trajektno pristanište kojeg do sada Kalamotezi nisu imali, a sada, kada je tu, kažu, nije funkcionalno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad kad smo dobili rivu i kad smo očekivali da će se tu nešto dogoditi u smislu prijevoza, odvoza i dovoza, dogodila se obratna stvar. Trajekt su nam ukinuli, imamo trajekt koji nam dolazi svako drugi dan i ne odlazi", kaže Jakša Novak iz Koločepa.

Dolazak i odlazak tereta s otoka i dalje je kompliciran, objašnjava Josip Rossi s Koločepa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U jednom danu ne možemo doći na Kalamotu donijeti materijal i vratiti ga isti dan u grad nego mora se ići ili na Šipan ili mora kamion ostat spavat tu par dana. Tako da, onaj koji je radio brodsku liniju ili nije s otoka ili ne zna kako uopće funkcionira život na otoku", govori Rossi.

Na otoku su dva mjesta. Donje i Gornje čelo. Automobila nema. S jednog na drugi kraj otoka ide se ili pješice ili golf autićem i motokultivatorima. Mještani se nadaju da se dolaskom trajekta to neće promijeniti. Život na ovom mirnom otoku od stotinjak stalnih stanovnika odabrao je i Matej Nišević, rodom iz Siska. Ovdje je već 9 mjeseci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni se sviđa mir, sviđa mi se što nema velike cirkulacije ljudi, to jest tokom cijele godine. S druge strane grad je jako blizu tako da ono za pola sata si ako zelis biti u centru dogadanja, a na otoku si potpuno u miru. tako da se da balansirati", kaže Nišević.

Ali i na mirnim otocima buru podižu politička obećanja. Koločep je dobio novu obećanu rivu, ali obećanje koje stanovnici Elafita slušaju više od desetljeća, još uvijek nije ispunjeno. Godinama se čeka na novi brod. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postira ili kako je od milja zovu ''stara dama'' žila je kucavica života dubrovačkog arhipelaga. Uvukla se pod kožu lokalcima, ali i gostima. Uskoro će napuniti 60 godina. 

"Postira je legenda", objasnio je Boris Kašljević s Brača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolazim tu par godina i bilo je jedno vrijeme bez nje. Navodno je bila neispravna pa ju je mijenjala Premuda, a Premuda se i ljulja, a Postira je stabilna. Jedino što je stara", kazao je Kašljević.

Vjeruje li da će se uskoro izgraditi novi brod?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa, reko je Oleg da će biti!"

Što je dalje bilo nakon njegovog smijeha, pogledajte u videoprilogu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo