nakon lokalnih izbora / Direkt na Korčuli. Otok je HDZ free, hoće li se HDZ probuditi? 'Ha, čujte...'

Drugi najnaseljeniji otok se zacrvenio. Vela luku, Smokvicu i Korčulu, drže SDP-ove mlade snage. A i u općinama Blato i Lumbarda su pobijedili nezavisni

4.6.2021.
11:00
VOYO logo

HDZ je u nedjelju osvojio 187 općina, a SDP 39. Dakle, HDZ je pomeo. Ipak, mala je utjeha SDP-ovcima otok Korčula. Drugi najnaseljeniji otok u Hrvatskoj se zacrvenio. Vela luku, Smokvicu i Korčulu, drže SDP-ove mlade snage. A i u općinama Blato i Lumbarda su pobijedili nezavisni, odnosno, KGB, dakle kandidati grube birača - tako da je otok sad HDZ free.

I tako je nastao još jedan razlog zašto se najpoznatiji Korčulanin u Saboru, HDZ-ov Branko Bačić, nakon brkanja Tomaševića i Filipovića, eto sad mora opet neugodno crveniti pred vrhom stranke, kao i njegov otok.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije baš da se cijela Dalmacija plavi u bojama HDZ-a. Otok najljepših plaža i Moreske, rimljani su je zvali Corcyra Negra, a od nedjelje je Corcyra crvena 

Grad Marka Pola do sada su vodili  isključivo upravljali gradonačelnici no od ove godine u gradonačelničku fotelju sjeda prva žena koja je pobjedila sa samo 65 glasova HDZ-ovog kandidata Andriju Fabrisa koji je tu bio 6 godina, a radi se o SDP-ovoj Niki Silić Maroević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav je osjećaj biti prva gradonačelnica Korčule? 

Pa dobar je osjećaj, ne mogu reći da nije dobar. Pogotovo što su mediji to  dosta popratili pa sam se onako i ja našla u neobičnoj situaciji nisam tip koji se nešto uzdiže i osjeća važno, ali lijepo je, lijepo je laska mi naravno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što Korčulani i Korčulanke mogu očekivati od nove gradonačelnice u sljedeće četiri godine? 

Mogu očekivati bolju komunikaciju, mogu očeivati na to da će biti uključeni u odluke i na bolju povezanost svih mjesta s gradom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidi li se neka promjena, je li drugačiji zrak sada u Korčuli? Ne vidi se promjena u tako kratko vrime, ali mislim da će budućnost donijeti bolje", kaže Ivan Marelić.

"Ja vjerujem da će to biti bolje u svakom pogledu. Inače su žene malo agilnije... Žene bolje rade? Ma oboje. Žena su žene", dodaje Mira Skokandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam zadovoljan, ne može mi biti draže, mladi su došli neka na malo promjene na vlasti", jasno će Marinko Marelić.

I općina Lumbarda pripala je u ruke žene koja je kao nezavisna imala podršku SDP-a. Odaziv masovan. 70 posto birača izašlo je i izabralo promjenu vlasti. Zašto se Korčula zacrvenila - svi imaju otprilke ovakav odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korčula ne treba brinuti 

"Očito su građani trebali nekakvu promjenu", kaže načelnica općine Lumbarda Marija Klisura-Baglija.

U načelničkoj fotelji nastavlja sjedati SDP-ova Katarina Gugić od birača je dobila povjerenje za drugi mandat. Sada će, uvjerava, sve jednostavnije jer otokom vlada njena stranka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjerena sam da će suradnja biti još i bolja nego što je bila do sada. Mi sa svima imamo nekoliko zajedničkih projekata i mislim da ćemo sada svi stat da svi ti projekti budu ostvareni", jasno će Gugić.

Velolučani tvrde, glavni projekt biti će problem jer županija i otok ne plove na istim političkim vodama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li problem što nije ista vlast u županiji i ovdje. Na Korčuli je nekako SDP kroz cijeli otok? Da, ali nije u žuapniji. Mislite da bi vam to mogao biti problem? Da, itekako", kaže Silvija Bačić

"Sviđa mi se dobro da je ostala."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u većinu Korčule sada vode žene, ima tu i muškaraca. 32-godišnji Kuzma Tomašić nastavlja biti šef Smokvice, SDP-ov kandidat uzeo je drugi mandat. 

"Prošli puta su izbori završili čak i na izbornom sudu bio je jedan glas, ovog puta je to bilo komotnije. Prosjek godina nas načelnika i gradonačelnika je 35 godina, već smo postali jedna dobra ekipa. Evo jedan detalj imamo i svoju grupu na društvenim mrežama", poručuje Tomašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svo četvero pobjedu su odnijeli u prvom krugu. Branko Bačić nadao se da će u njegovom Blatu HDZ odnijeti pobjedu, ali ništa od toga. Bivši HDZ-ovac, sada nezavisni, ide u treći mandat upravljanja Blatom. 

"Može li se HDZ ovdje ikada probuditi ovdje ili je to kraj? Čujte, da je HDZ onakav kakv je, onakav kakav je zapravo ono što je obećava ove izbore ja nikad ne bi otišao iz HDZ-a. Međutim, po meni su sve to što je obećano i način rada prazne riječi jer to su dokazali i prije prema tome s ovim načinom rada sumnjam da će ikad više doći na vlast", govori načelnik općine Blato Ante Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li HDZ free otok biti razočaranje ili uspjeh - hoće li otok ostati bez financiranja velikih projekata na jugu Hrvatske u kojem dominira HDZ? To se sad pitaju svi mještani. Ma nema šanse, uvjeravaju već iz Zagreba, Korčula ne treba brinuti - nema nikakvih osveta zbog gubitka vlasti. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo