Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
nakon lokalnih izbora

Direkt na Korčuli. Otok je HDZ free, hoće li se HDZ probuditi? 'Ha, čujte...'

Drugi najnaseljeniji otok se zacrvenio. Vela luku, Smokvicu i Korčulu, drže SDP-ove mlade snage. A i u općinama Blato i Lumbarda su pobijedili nezavisni

Andrea Žarak/ 4.6.2021. u 11:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

HDZ je u nedjelju osvojio 187 općina, a SDP 39. Dakle, HDZ je pomeo. Ipak, mala je utjeha SDP-ovcima otok Korčula. Drugi najnaseljeniji otok u Hrvatskoj se zacrvenio. Vela luku, Smokvicu i Korčulu, drže SDP-ove mlade snage. A i u općinama Blato i Lumbarda su pobijedili nezavisni, odnosno, KGB, dakle kandidati grube birača - tako da je otok sad HDZ free.

I tako je nastao još jedan razlog zašto se najpoznatiji Korčulanin u Saboru, HDZ-ov Branko Bačić, nakon brkanja Tomaševića i Filipovića, eto sad mora opet neugodno crveniti pred vrhom stranke, kao i njegov otok.  

Nije baš da se cijela Dalmacija plavi u bojama HDZ-a. Otok najljepših plaža i Moreske, rimljani su je zvali Corcyra Negra, a od nedjelje je Corcyra crvena 

Grad Marka Pola do sada su vodili  isključivo upravljali gradonačelnici no od ove godine u gradonačelničku fotelju sjeda prva žena koja je pobjedila sa samo 65 glasova HDZ-ovog kandidata Andriju Fabrisa koji je tu bio 6 godina, a radi se o SDP-ovoj Niki Silić Maroević

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kakav je osjećaj biti prva gradonačelnica Korčule? 

Pa dobar je osjećaj, ne mogu reći da nije dobar. Pogotovo što su mediji to  dosta popratili pa sam se onako i ja našla u neobičnoj situaciji nisam tip koji se nešto uzdiže i osjeća važno, ali lijepo je, lijepo je laska mi naravno. 

Upravo se čita

Image
subota u 22:40

Stižu nam studen i zima... hladniji no ikad!

Što Korčulani i Korčulanke mogu očekivati od nove gradonačelnice u sljedeće četiri godine? 

Mogu očekivati bolju komunikaciju, mogu očeivati na to da će biti uključeni u odluke i na bolju povezanost svih mjesta s gradom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Vidi li se neka promjena, je li drugačiji zrak sada u Korčuli? Ne vidi se promjena u tako kratko vrime, ali mislim da će budućnost donijeti bolje", kaže Ivan Marelić.

"Ja vjerujem da će to biti bolje u svakom pogledu. Inače su žene malo agilnije... Žene bolje rade? Ma oboje. Žena su žene", dodaje Mira Skokandić.

"Jako sam zadovoljan, ne može mi biti draže, mladi su došli neka na malo promjene na vlasti", jasno će Marinko Marelić.

I općina Lumbarda pripala je u ruke žene koja je kao nezavisna imala podršku SDP-a. Odaziv masovan. 70 posto birača izašlo je i izabralo promjenu vlasti. Zašto se Korčula zacrvenila - svi imaju otprilke ovakav odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Korčula ne treba brinuti 

"Očito su građani trebali nekakvu promjenu", kaže načelnica općine Lumbarda Marija Klisura-Baglija.

U načelničkoj fotelji nastavlja sjedati SDP-ova Katarina Gugić od birača je dobila povjerenje za drugi mandat. Sada će, uvjerava, sve jednostavnije jer otokom vlada njena stranka. 

"Uvjerena sam da će suradnja biti još i bolja nego što je bila do sada. Mi sa svima imamo nekoliko zajedničkih projekata i mislim da ćemo sada svi stat da svi ti projekti budu ostvareni", jasno će Gugić.

Velolučani tvrde, glavni projekt biti će problem jer županija i otok ne plove na istim političkim vodama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Je li problem što nije ista vlast u županiji i ovdje. Na Korčuli je nekako SDP kroz cijeli otok? Da, ali nije u žuapniji. Mislite da bi vam to mogao biti problem? Da, itekako", kaže Silvija Bačić

"Sviđa mi se dobro da je ostala."

Iako u većinu Korčule sada vode žene, ima tu i muškaraca. 32-godišnji Kuzma Tomašić nastavlja biti šef Smokvice, SDP-ov kandidat uzeo je drugi mandat. 

"Prošli puta su izbori završili čak i na izbornom sudu bio je jedan glas, ovog puta je to bilo komotnije. Prosjek godina nas načelnika i gradonačelnika je 35 godina, već smo postali jedna dobra ekipa. Evo jedan detalj imamo i svoju grupu na društvenim mrežama", poručuje Tomašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svo četvero pobjedu su odnijeli u prvom krugu. Branko Bačić nadao se da će u njegovom Blatu HDZ odnijeti pobjedu, ali ništa od toga. Bivši HDZ-ovac, sada nezavisni, ide u treći mandat upravljanja Blatom. 

"Može li se HDZ ovdje ikada probuditi ovdje ili je to kraj? Čujte, da je HDZ onakav kakv je, onakav kakav je zapravo ono što je obećava ove izbore ja nikad ne bi otišao iz HDZ-a. Međutim, po meni su sve to što je obećano i način rada prazne riječi jer to su dokazali i prije prema tome s ovim načinom rada sumnjam da će ikad više doći na vlast", govori načelnik općine Blato Ante Šeparović.

Hoće li HDZ free otok biti razočaranje ili uspjeh - hoće li otok ostati bez financiranja velikih projekata na jugu Hrvatske u kojem dominira HDZ? To se sad pitaju svi mještani. Ma nema šanse, uvjeravaju već iz Zagreba, Korčula ne treba brinuti - nema nikakvih osveta zbog gubitka vlasti. 

Andrea Žarak/ 4.6.2021. u 11:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nesreća u Splitu

Kako spriječiti eksploziju plinske boce? Vatrogasni zapovjednik: 'Ne treba paničariti samo uzmite rukavice i...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba