NA OTOKU ŽIVO / Direkt na Pagu s prvim janjcima ove godine. 'Puštamo im domaću muziku, ništa od Zrća'

Janjetina s kopna stići će kasnije, a prva paška janjetina bila je po 120 kuna, sad već ide i za 100. Ako janjić ima sreće, postat će ljubimac!

27.1.2022.
22:59
VOYO logo

Na paškom pašnjaku obitelji Crljenko stado se ovih dana udvostručilo zahvaljujući janjcima koji su se počeli janjiti već oko Božića. Na kopnu janjenje kreće kasnije, ali su i cijene niže za 30 posto od paške delikatese. 

"Onaj prvi frut, što kažemo, onu prvu janjetinu, prodavali su ljudi po 120 kuna. Sad će biti 100. Ja se nadam da će tu negdje i ostati. Možda se nađe negdje i nešto jeftinije, ali s obzirom da je cijena hrane, sijena, sveukupno otišla gore 20-30 posto, kao i sve ostalo danas u našoj Hrvatskoj, cijena mesa će isto otići gore", kaže nam Dražen Crljenko, ovčar s Paga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S prodajom janjaca mesarima, ugostiteljima i starim kupcima, Dražen će krenuti za dva tjedna. 

Image
SJAJNA NOVOTARIJA /

Hrvatski stručnjaci uspjeli proizvesti janjetinu s manje kolesterola: Otkrivamo tajni sastojak!

Image
SJAJNA NOVOTARIJA /

Hrvatski stručnjaci uspjeli proizvesti janjetinu s manje kolesterola: Otkrivamo tajni sastojak!

Paški janci počinju se prodavati kad su stari oko 45 dana. Trebaju imati od 12 do 15 kilograma. Kad se janjci ponašaju poput ljubimaca, teško je razmišljati o sudbini koja ih čeka. A kad se spomenu mladi janjci, većini je prva asocijacija janjetina s ražnja. Svima, osim Pažanima. Oni ne preferiraju ražanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Janjetina se u Pagu jede na gradele ili u roštijeru zato što su janjci mali, pa ga nema smisla stavljati na ražanj. To su janjci između 6 i 8 kila tako da ne može biti na ražnju. Od začina stavim samo malo paške soli i to je to. I da, mora biti paška", kaže nam ugostitelj s Paga Branimir Paro Vidolin

Tako mali janjci odstranjuju se od ovaca kako bi se što prije započelo s mužnjom ovaca i proizvodnjom sira. Ovčari iz Paške sirane, najveće na otoku, imaju i najveće otočno stado od 3000 koje još uvijek muzu ručno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

(Od Pažana smo otkrili i zašto oni jedu janjetinu na gradele)

"Muzemo dvaput dnevno, ujutro ranom zorom i predvečer. I daju oko 6 do 8 deca. Puštamo im domaću muziku, ništa od Zrća. Samo domaće", govori nam Mate Crljenko iz Paške sirane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do travnja će se proizvodnja mlijeka uvišestručiti, ali sada, na početku sezone proizvodnje sira, u najvećoj sirani na otoku dnevno se preradi oko tisuću litara mlijeka. 

"Ovo je vrijeme kada paški ovčari imaju najviše posla. Bez obzira na bilo kakve vremenske ili životne okolnosti, moraju pomusti ovce dva puta dnevno, ujutro i navečer. Što se tiče ovčarstva, sad je najživlje na otoku Pagu i Pag je sad interesantan u gastronomskom smislu jer ovo je vrijeme od paške janjetine, od paškoga sira i paške skute", govori Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga Paške sirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz vlastite proizvodnje u sirani imaju samo 15 posto mlijeka. Ostatak dobivaju od 100-ak kooperanata, otočnih ovčara, koji generacijski nasljeđuju stada poput obitelji Crljenko. 

"Bavio se moj djed, otac, ja do penzije i onda sam sad prepustio sinu. On je četvrta generacija, a ovaj mali Luka, ako Bog da, ako će nastaviti, bude ima želju, nitko mu neće kratiti. Jako je ljubazan prema njima, pa ćemo vidjet, vrime će pokazat", govori nam Ive Crljenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A četverogodišnji Luka tajnama uzgoja ovaca uči se kroz igru. 
"Hranim ga na dudu, vidiš? Vidiš kako pije mlijeko…Sve je popio", govori nam Luka Crljenko. 

(I Luka ima svoje janje, koje neće završiti na gradele)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živa vunena igračka Piantias je vjerojatno najsretnije janje na otoku. Ima sreću što je Lukina ljubimica, pa ona neće biti prodana nekom od restorana.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo