UKRAJINCI U ŠKOLI / Direkt otkriva kako je ukrajinskoj djeci u hrvatskim školama. Otac im je ostao na ratištu: 'Mi ćemo za njega nizati petice'

Sve više mališana ovih dana pokušava naučiti reći 'zdravstvujte i probovaj' - jer hrvatske su škole odjednom pune ukrajinske djece. NIje im lako, u novoj sredini, na novom jeziku

5.4.2022.
8:10
VOYO logo

Jedna je mama s četvero djece iz Kijeva došla u Rijeku.

One jako dobro znaju sve predmete, no sada ih treba naučiti na hrvatskom, ali i naučiti hrvatski. Yaroslava je četvrti, Anna sedmi razred i tjedan dana idu u riječku Osnovnu školu Kantrida.

"Svi se trude pomoći i razumjeti, učitelji se trude biti od pomoći i razumjeti", kaže Yaroslava Dmytruk, učenica četvrtog razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DJECA U ŠKOLE /

Prva djevojčica iz Ukrajine u ponedjeljak kreće u školu u Osijeku: Doznali smo kako su to organizirali

Image
DJECA U ŠKOLE /

Prva djevojčica iz Ukrajine u ponedjeljak kreće u školu u Osijeku: Doznali smo kako su to organizirali


A to je lako, jer one žele učiti i naučiti. Pa bacamo se onda na zadaću.

Osim hrvatsku, paralelno prate online ukrajinsku nastavu.

"U ukrajinskoj školi imamo dva udžbenika iz povijesti, iz matematike, ali u Hrvatskoj imamo matematiku i geometriju", tvrdi Anna Dmytruk, učenica sedmog razreda.

Iako je sedmi razred mora ponovno učiti i brojati - na hrvatskom. Slično je kao na ukrajinskom, ali razlike ipak postoje.


Pomaže im i majka, inače profesorica engleskog, koja i sama ide na satove hrvatskog. Sve skupa je teško, ali Anini i Yaroslavini profesori imaju, kaže, odličan pristup.

"Prva stvar je timski rad, a nakon toga na obrazovanje. -Odgovara li vam to? To je jako lijepo. To je najbolja stvar koju su mogli napraviti. Mislim da prije svega treba biti čovjek, otvorena srca", kaže njihova majka Mariia Dmytruk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što treba savladati jezične prepreke, problem je i što se gradivo ne obrađuje istim redoslijedom. U Ukrajini iz biologije trenutno uče o životinjama, u Hrvatskoj su na anatomiji.

"Nosna šupljina, šupljina, nos.  Ždrijelo. Grkljan. Dušnice, pluća", nabraja Anna. 

Iako proživljavaju najgore dane u životu, ova obitelj, s kojom je iz Kijeva došao i mačić Simba, trudi se u svakom danu pronaći nešto lijepo.

"Ovdje je toplije nego kod nas, priroda, more je blizu", smatra Yaroslava. 

A i blizu su jedni drugima, iako je tata kao oficir morao ostati u Ukrajini. Za njega će nanizati petice. Iz onoga što smo mi čuli i vidjeli, nekoliko bi ih već sutra moglo pasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo