OD ministra DO poljoprivrednika / Direkt u Tolušićevoj vinariji: Probali smo apolitično vino

Pod povećalo je došao jer su mu bivši kolege dali 3 milijuna bespovratnih kuna u sklopu vinske omotnice iz EU fondova

31.3.2021.
22:45
VOYO logo

Do prije godinu i pol dana dolazio je na sjednice Vlade, bio je ministar i potpredsjednik, nosio je odijela i špic papak, vozio ga je službeni vozač, na Markovom trgu bavio se zakonima i politikama. Danas obilazi vinograd, vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, u selu s tisuću stanovnika proizvodi vino, nosi traperice i tenisice. On je Tomislav Tolušić, HDZ-ovac koji je smijenjen zbog nesrazmjera u imovini i čovjek koji je od ministra poljoprivrede postao poljoprivrednik.

U njegovoj vinariji posjetio ga je RTL-ov novinar Ivan Skorin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Butelje po 70 kuna /

Vina Tomislava Tolušića nose znakovito ime 'Apolitico'. Evo što o svom biznisu za koji je dobio 2,5 milijuna od države kaže za RTL.hr

Image
Butelje po 70 kuna /

Vina Tomislava Tolušića nose znakovito ime 'Apolitico'. Evo što o svom biznisu za koji je dobio 2,5 milijuna od države kaže za RTL.hr

Apolitična sorta vina

Tomislav, 42-godišnji vinar, ponosi se svojim friško preoranim vinogradom, zamišlja hektare trsova loze koja će uskoro ovdje niknuti i kaže kako radi za sebe i stvara. "Može se reći bolje živim nego ministar? To ćemo još vidit", dodaje bivši ministar poljoprivrede.

Ponosi se i svojim bačvama punim apolitičnih sorti. Kaže da namjerno nije želio samo neku tradicionalnu slavonsku priču oko svojeg vina, već cool, hip, oku privlačan brend i dizajn. Unajmio je agenciju. Smišljeno je ime Apolitico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ime je moderno ime je zanimljivo, možda nekome provokativno, zapravo pokazuje nekakvu drugu stranu, ostavili smo prošlost iza sebe, okrenuli smo drugi list", rekao je novopečeni vinar Tolušić.

Tomislav, nekad davno, jurio je preko kockica Markova trga, kao ministar, potpredsjednik Vlade, telefon mu je zvonio sto puta dnevno, sad zvoni samo kad fali gnojiva u polju ili treba pomoći u etiketiranju i buteljiranju. Kaže Tolušić da je nakon odlaska iz politike ima odličnu suranju s kolegama iz Vlade i da ni s novinarima nemam nikakvih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više nema analiza nosi li špic papak ili ne jer sad samo nosi obične tenisice ili radne čizme. Dok čeka da naraste njegovo grožđe, otkupljuje od drugih. Ove će godine napuniti 40 tisuća butelja graševine, rosea i ostalih sorti. Jednog dana cilj mu je napuniti 80 tisuća godišnje. U zadnjih pola godine sazidao je moderan podrum i kušaonicu, a tu su i amfore iz Gruzije u kojima vino puno brže zrije i ima drugačiju aromu.

Ipak postoje repovi iz njegovih ministarskih dana. Izbačen je iz Vlade nakon afere Roštilj u ljetnoj sječi ministara 2019. godine. Tad je priznao grešku, krivo ispunjenu imovinsku karticu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno pod povećalom

Nakon tog pod povećalo je došao jer su mu bivši kolege dali 3 milijuna bespovratnih kuna u sklopu vinske omotnice iz EU fondova."Svi su dobili novce pa tako i ja i iznimno mi je drago zbog toga, da ta sredstva nismo dobili ne bi nikad ovo napravili", obkašnjava Tolušić.

S tim milijunima pokrenuo je svoju apolitičnu priču. Cijena butelje je između 70 i 90 kuna. Ići će, kaže, na vinska natjecanja i u restorane, ali zasad ne i na police dućana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je uspio napraviti jednu lijepu modernu priču. Dodaje, da kada bi sjedio u nekoj državnoj tvrtki bio bi uhljeb, a vinarstvom se htiobaviti i prije te je tak sada skupio hrabrosti. hrabrosti".

Tomislav Tolušić siguran je da ostaje tu gdje. Nekad ministar poljoprivrede sada apolitičan poljoprivrednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo