OTOČE, OTOČE... / Direkt u zimskom điru na Šipanu i Koločepu: Nema automobila, stresa, ali nema ni mladih, u školi samo četiri učenika

Na suživot s nesigurnom linijom već su navikli

14.12.2021.
7:00
VOYO logo

Ljeti se divimo njihovoj prirodnoj ljepoti, uživamo u tirkiznoj bistrini mora, u hladu i mirisu borova, u šarmu kamenih kuća i zamišljamo ih kao idilična mjesta za cijeli život. Ali budimo iskreni kad zazimi i zasivi i zapusti malo tko poželi život na otoku. Znaju to i otočani ali nije sve tako tmurno i depresivno. Škola može biti vesela i sa samo četiri učenika a društveni život bogat i sa samo jednim kafićem i jednom trgovinom. 
Bura je rastjerala oblake i jugo, sada je nad Elafitima sunce po kojem je nakon više dana zaplovila i jedina veza otočana s kopnom. 

Koločep ili kako ga Dubrovčani nazivaju Kalamota, otok je na kojem u zimskom periodu živi oko stotinjak stanovnika. imaju svoju poštu, trgovinu, kafić imaju i ambulantu. A tu je i desetak djecu, kažu nikad više u posljednjih 50 godina. Njih 4 pohađa područnu školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar, Karmen Lana i Marija 4 su mala Kalamoteza koji vrijedno zapisuju sve što učiteljica Mira kaže. Njihovi dani na otoku, uglavnom su puni igre. 

''Nekad kad nekog nema, nekad nas bude deset a nekad pet'', rekao je Petar Matijević, 1.razred Područne škole Koločep.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Igramo se, imam puno prijatelja idemo šetati, igrati se s rođacima, rolam se doma crtam i idem brati naranče'', kazala je Marija Matijević, 3.razred Područne škole Koločep.

''Ljeti se kupamo igramo se i to je to. Zimi kad kiša pada samo stojimo doma cijeli dan'', opisala je Lana Vuleša, 1.razred Područne škole Koločep.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinu buku stvaraju multikultivatori, oni su uz skutere jedino prijevozno sredstvo na otoku. Svoj užurbani život u Zagrebu Maro je zamijenio otočkim. 

''Mislim da je veća depresija u Mamutici ono, u Zagrebu, naš nego ovdje. Biti depresivan u prirodi znači da nećeš nikako na dobar put. Možeš samo bit u Grudu depresivan ovdje ne'', rekao je Maro Marinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FRCAJU ISKRE /

Direkt ima priču o dubrovačkom Michelangelu starog željeza: 'Krenuo sam iz kurioštine, nemam ni skice ni olovke'

Image
FRCAJU ISKRE /

Direkt ima priču o dubrovačkom Michelangelu starog željeza: 'Krenuo sam iz kurioštine, nemam ni skice ni olovke'

Na Koločepu ima jedan kafić, jedna trgovina - te dvije lokacije su glavne točke gdje se dolazi ćakulati i razmjenjivati mudrosti.

Slično je i na Šipanu. Ovdje živi oko 350 ljudi, većinom starijih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''I stvarno je problem jer mladi idu, nemaju zapošljavanje i nemaju, što ja mislim nemaju mogućnost da grade kuću'', kazao je Teofil Bogdan.

A za mlade roditelje problem je logistika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znači ako dijete ima u 4 sata trening mi moramo poći u 12 i 30 iz kuće i tek doći u 9 sati navečer u kuću da bi dijete bilo na nekom treningu, aktivnosti svojoj 45 minuta. Što je nama ne moguće izvesti kao roditelju s otoka'', izjavio je Perica Matijević

Drugim riječima za doći iz Dubrovnika po valovitom moru treba nekada sat vremena ili više. A kad zapuše jugo ili malo jača bura. Broda nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kako je ljudima koji žive na Kalamoti, a rade u gradu? Pa bogami nikako. Ja sam godinama to činio. Svako jutro dizanje u 5 i po u Donje čelo motorom ili pješke u Gruž po auto ili motorom na posao i tako'', kazao je Stjepan Pače

''Njima znači da brod ima neku sigurnu liniju jednu liniju koja će poć i koja će se vratiti'', rekao je Luko Šoletić, kapetan broda Postira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na suživot s nesigurnom linijom već su navikli, kao i na zimski otočki đir.

''Cijeli život ovdje živim. Lijepo je, lijepo je. Ima svojih mana, ali ima puno više vrlina. Navikne se čovjek na sve'', opisao je Matijević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve ima svoje čari. Normalno, ljeti je sve ovo što vidite puno i gostiju i domaćih i stranaca i ljudi koji gravitiraju Kalamoti i Gornjem čelu, a sad je to evo vidite, naletite tu i tamo na kojeg čovjeka'', kazao je Đuro Musladin

Bit će ljepše kada dođu božićni praznici pa školarci s kopna stignu na otoke, onda će opet zatišje pred buru. Jer čim krenu topliji proljetni i ljetni dani - stižu im gomile turista - dotad će uživati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo