Hrvoje Krhen / Direktor LNG Hrvatska za RTL o ekološkim problemima: 'Tehnologija je po najvišim standardima industrije, apsolutno je sigurna'

SDP-ova načelnica poručuje da je projekt LNG terminala u Omišlju štetan

29.1.2021.
19:22
VOYO logo

LNG terminal na Krku i svečano je pušten u rad. Jedan od strateški najvažnijih energetskih projekata vrijedan je 234 milijuna eura, a simbolički ga je otvorio premijer Plenković.

LNG terminal preko specijalnih brodova prima plin u smrznutom tekućem obliku te ga zagrijavanjem pretvara u plin i dalje transportira do kupaca. Projekt je s nešto više od 100 milijuna eura sufinancirala Europska unija, a ostatak je platila Hrvatska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt LNG terminala u Omišlju je štetan, rezolutna je načelnica iz redova SDP-a Mirela Ahmetović koju najviše muči ekološki aspekt cijele priče. 

"Ovaj LNG projekt niti je usklađen sa zakonskim propisima, u pogledu prostornih planova i općine Omišalj i PGŽ, štetan je i s aspekta okoliša, ali i sa ekonomskog aspekta. Ono najbitnije je da ne poštuje volju stanovnika", poručila je Ahmetović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Neće zagađivati okoliš /

VIDEO Premijer Andrej Plenković pustio u pogon LNG terminal i spojni plinovod Zlobin-Omišalj

Image
Neće zagađivati okoliš /

VIDEO Premijer Andrej Plenković pustio u pogon LNG terminal i spojni plinovod Zlobin-Omišalj

Hrvoje Krhen, direktor LNG Hrvatska, ima drugu priču.

"Konverzija ovog broda provedena je pod najvišim standardima industrije. Mi u procesu uplinjavanja koristimo samo temperaturu mora kako bi prenijeli tu toplinu na međufluid glikol putem kojeg prenosimo temperaturu na ukapljeni prirodni plin te ga pretvaramo iz tekućeg u plinovito stanje. Tehnologija na ovom brodu je po najvišim standardima industrije, apsolutno je sigurna i općenito u ovoj industriji nisu zabilježeni ekološki akcidenti", izjavio je Krhen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je i što točno znači plinska energetska neovisnost.

"Pružamo s ovom infrastrukturom mogućnost dobave prirodnog plina iz raznih izvora i pružamo fleksibilnost i stabilnost opskrbe te likvidnost na tržištu. Plin može doći na ovaj terminal iz svih dijelova svijeta", rekao je Krhen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo