A evo i tko ju je dobio / Direktor Radija 101 o odluci VEM-a za RTL.hr: 'Razmišljamo da cijeli slučaj riješimo sudskim putem'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Istraživački novinar Saša Paparella komentirao je i osobu iza tvrtke koja je dobila koncesiju, navodeći njegovu vrlo zanimljivu poslovnu povijest

29.7.2021.
15:45
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Vijeće za elektroničke medije na jučerašnjoj je sjednici donijelo odluku o dodjeli koncesije za frekvenciju 101-MHz, na kojoj se do prije mjesec i pol emitirala Stojedinica. 

Kao najpovoljniji ponuditelj, tajnim je glasanjem odabrano trgovačko društvo Top radio d.o.o., i to sa šest glasova, a jedan je glas dobio ponuditelj ZWEI 01 d.o.o., tvrtka koju su osnovali nekadašnji voditelj Radija 101, danas Yammat FM-a, Siniša Švec, odvjetnik Čedo Prodanović i poduzetnik Emil Tedeschi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Top Radio d.o.o dobio je tako koncesiju na razdoblje od 15 godina, na koliko se koncesija dodjeljuje.

Spomenuta tvrtka javila se i na prošli, propali natječaj za dodjelu koncesije u svibnju ove godine. Vijeće za elektroničke medije je na tom natječaju odbilo Stojedinicu zbog nepotpune dokumentacije, dok je vlasnik tvrtke Top radio d.o.o. Ivan Jurić Kaćunić povukao svoju ponudu. Top radio d.o.o. se, kao i Radio 101 te još neki ponuđači, nakon toga javlja na novi natječaj koji je raspisan u lipnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
najpovoljniji ponuditelj /

Radio 101 ostao bez koncesije: Vijeće objavilo da je njihovu frekvenciju dobio TOP Radio

Image
najpovoljniji ponuditelj /

Radio 101 ostao bez koncesije: Vijeće objavilo da je njihovu frekvenciju dobio TOP Radio

Top Radio d.o.o. osnovan je krajem travnja, a prema podacima u sudskom registru vlasnik tvrtke je Jurić Kaćunić, ujedno i aktualni direktor Media Servisa. Prema pisanju drugih medija, njegovo ime pojavljuje se kod nekih od poznatih radijskih postaja.

'Ta me odluka uspjela sablazniti'

Novinar Saša Paparella, poznat i po istraživanju (ne)transparentnosti vlasništva u medijima, ukazivao je na niz nejasnoća vezanih za tvrtku Top radio d.o.o. Za RTL.hr je prokomentirao odluku Vijeća za elektroničke medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta me odluka uspjela sablazniti. Ne kažem da je ekipa sa Stojedinice pretplaćena na tu frekvenciju, no svakako ju nije smjela dobiti tvrtka Top radio i to iz nekoliko razloga. Prvo je pitanje monopola u radijskom eteru, jer oni već drže čvrsto isprepletenu mrežu s nekoliko velikih domaćih radio postaja. 

Drugi je problem što tom mrežom, po nekim indicijama, upravlja obitelj Petra Pripuza, čiji je sin Ivan poslovno povezan s Ivanom Jurićem Kačunićem, direktorom tvrtke Top radio. Svakako nije dobro da osoba poput Petra Pripuza, kojem se upravo sudi zbog gospodarskog kriminala, i to u procesu kojim je bio obuhvaćen i pokojni gradonačelnik Milan Bandić, ima toliki utjecaj na oblikovanje javnog mnijenja. O Pripuzu kao prikrivenom vlasniku nekih domaćih medija, i to ne samo radija, pisali smo i ranije, a za to smo nedavno dobili potvrdu od odbjeglog tajkuna Miroslav Kutle, koji i sam potražuje udjel u spomenutoj medijskoj mreži - Kutle je u intervjuu Nacionalu potvrdio da je Pripuz vlasnik iz sjene", objašnjava Paparella.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Jurić Kaćunić je informacije o povezanosti s Pripuzom demantirao za Jutarnji list.

- Poznajem obitelj Pripuz, ali poslovno ne surađujemo - izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavka u znak protesta na odluku VEM-a

Paparella kaže i da je danas jedan novinar, član stručnog povjerenstva pri Agenciju za elektroničke medije dao ostavku u znak protesta na odluku VEM-a koju je nazvao "sramotnom i nedopustivom". 

"Zoran Kovačić, glavni urednik specijaliziranog portala Media daily, toliko je ljut zbog odluke da je u današnjem komentaru napisao kako je VEM donio 'glupu i prljavu odluku'. Pohvalio je sav dosadašnji rad VEM-a, no ovu je odluku nazvao 'skandaloznom' i 'pucnjem u razum svih medijskih profesionalaca'", priča Paparella.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje jesu li točni medijski navodi da je Ivan Jurić Kaćunić povezan s tridesetak tvrtki iz radijskog biznisa i je li, kako se navodi, postao svojevrsni "radijski mogul" zahvaljujući Juraju Hrvačiću, Paparella odgovara:

"Taj samozvani radijski mogul, vlasnički i menadžerski povezan sa silnim radio postajama, nije u životu dao ozbiljan intervju, iako je i sam dio medijske scene. On očito ima neki razlog zašto se tako panično boji  javnosti. A na pitanje tko ga je stvorio teško je odgovoriti, jer je Jurić Kačunić navodno u raznim fazama bio blizak prvo Hrvačiću, pa Kutli, a sada Pripuzu. Ne znam čime ga je koji od njih pridobio, da li mrkvom ili batinom, no dosad je učestalo mijenjao strane. Zapravo ne znam što bi bilo gore - da ekipa iz VEM-a ne zna kome su uručili frekvenciju 101 MHz, ili pak da to znaju a ne mare", zaključuje Paparella. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok u aferi 'Štandovi'

Ivan Jurić Kaćunić spominje se i kao jedan od svjedoka u sudskom procesu koji se vodio protiv bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog afere "Štandovi". 

Uskok je Bandića u toj aferi teretio da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom "Tržnica Zagreb" Zdenkom Palac udruzi "U ime obitelji" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došla je narudžba o emitiranju radijskog spota. Iz Ureda gradonačelnika dobio sam informaciju da će se dogoditi to pokroviteljstvo akcije Udruge 'U ime obitelji'. Sve ostalo, snimanje spotova, događalo se između agencije 'Mega Produkcije' i Udruge 'U ime obitelji'. Koliko ja znam 'Obiteljskom radiju' su plaćene naknade za emitiranje radijskog spota", svjedočio je Jurić Kaćunić.

"Kad bi se događalo nešto značajnije, Miro Laco bi me obavijestio da je Grad Zagreb pokrovitelj i da će svi odnosi biti regulirani s udrugom U ime obitelji, ali ja s udrugom nisam komunicirao. U našu marketinšku agenciju Mega produkcija sve je platila Obiteljskom radiju", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thimme: 'Samo naša ponuda nije bila valjana. To je čudno'

Podsjetimo, osim Top radija, Zwei 01 i Radija 101 d.o.o. (vlasnika Radija 101), na natječaj Agencije za elektroničke medije javio se i poduzetnik Ivan Čermak sa svojom tvrtkom Crodux inženjering d.o.o., tvrtka Nepce svijet d.o.o. koju je osnovao Renato Perica, tvrtka 101 FM radio d.o.o. koja se inicijalno zvala Laganini FM Split, Hurin promocija d.o.o., iza koje vlasnički stoji radijska udruga Hurin te tvrtka Dvadesetičetirisedam d.o.o., iza koje stoji Danijel Knežević, prema pisanju Jutarnjeg lista, bivši djelatnik Radija 101.

Komentar o jučerašnjoj odluci Vijeća za elektroničke medije zatražili smo i od Radija 101. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radio 101 je poznat po neovisnom novinarskom izvještavanju. Kada se koncesija prekine, 99,9 posto radio postaja ponovno dobiva koncesiju, ako je ponuda valjana. Samo ponuda Radija 101 nije bila valjana, to je čudno", piše u odgovoru koji potpisuje direktor Radija 101 ThomasAlexander Thimme.

Thimme navodi i kako je direktor Top Radija blizak Antena Grupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez Radija 101, koji je imao 14 posto tržišnog udjela, ta radio grupacija ima monopol", piše. 

Thimme na kraju poručuje i da razmišljaju o tome da cijeli slučaj riješe sudskim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo