ZDENKO ADROVIĆ / Direktor Udruge banaka za RTL: 'Papirnate kune građani će praktički beskonačno moći promijeniti u HNB-u'

Kuna rijetki imaju dovoljno, a za nešto više od četiri mjeseca neće vam ni trebati. Jer od prvog siječnja plaćat ćemo eurima

24.8.2022.
20:15
VOYO logo

U RTL-u Danas sa Zdenkom Adrovićem, direktorom Udruge banaka razgovarao je Ilija Radić.

Jesu li banke spremne za uvođenje eura?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pripreme koje banke rade idu u tri pravca. Prvi dio je na promjeni strukture informacijske tehnologije. Tu se najviše radi, a najviše i košta. Prema procjeni banaka otprilike od 80-100 milijuna eura se u ovom trenutku troši. Za 15-ak dana sjest ćemo s HNB-om, odnosno sve banke pojedinačno i počet će procjenjivati svoje potrebe za gotovinom i tada će se ugovorom između svake pojedine banke i HNB-a zaključiti suradnja, dinamika i količina novca koju će HNB isporučiti", rekao je Adrović.

Prema nekim procjenama Hrvati imaju 35 milijardi kuna uštede, to je nekih 4,6 milijardi eura. Mogu li banke garantirati da će svi oni koji dođu s kunama na šalter dobiti eure?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno. Bit će dovoljno eura. Taj dio nije sporan. Mi računamo da će građani krenuti ranije s predajom kuna, da će ljudi naprosto stavljati na svoje račune i da će konverzija biti napravljena tehnologijom", kazao je Adrović pa dodao da će se ti iznosi od 1. siječnja automatski pretvoriti u eure.

Hoće li se posljednje piće u 2022. morati plaćati u kunama, a prvo u 2023. u eurima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ćemo još vidjeti, ali mislim da neće biti nikakvih problema. Bit će dovoljno novca u optjecaju i ne bi trebao biti nikakav problem. Trogodišnje razdoblje u kojem građani mogu i kovanice mijenjati u HNB-u mogu mijenjati, a papirnati novac praktički beskonačno u HNB-u", objasnio je.

Od 1. rujna dolaze nova pravila kada su u pitanju minusi. Koje su najvažnije promjene glede prešutnih minusa i dozvoljenih minusa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Banke su razgovarale s Ministarstvom financija i HNB-om i rezultat je Memorandum o razumijevanju koji je počeo s promjenom jednog dijela regulacije gdje je HNB omogućio drugačije izračune efektivne kamatne stope bankama. S 1. rujna za sve one koji imaju prešutno prekoračenje past će kamatna stopa na maksimalnih 7,61. Mi računamo da je prosječna kamatna stopa 10 ili 10,5. Nemamo procjenu gubitka, ali mislimo da to neće biti mali gubitak", zaključio je Adrović.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo