OD ANE MAGAŠ DO HUANITA / Direktov pregled pomilovanja od Tuđmana, Mesića, do Kolinde: Pomilovano gotovo 4000 osuđenika

Milanović je do sada primio 274 zahtjeva, nije pomilovao nikoga, a zalagao se i da se taj institut ukine. I to je veliki zaokret u odnosu na njegove prethodnike

22.4.2022.
9:00
VOYO logo

Naše bivše predsjednike i predsjednicu čovjek bi na ranu privio. Po količini samilosti za petama su Majci Terezi. Jer kako drugačije objasniti da su pustili na slobodu gotovo 4000 osuđenika. Ne postoji zločin koji oni ne bi mogli razumjeti. Dobro, nekima su samo smanjili kazne i neki su sitni prijestupnici, ali ima tu i ratnih zločinca, profitera i ubojica koji su dobili pomilovanje.

No, što pomilovanje uopće znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo morate biti zločesti. Najviše, gotovo 3000 zločestih pomilovao je pokojni predsjednik Franjo Tuđman. Točan broj se ne zna jer se tada nisu javno objavljivali. Kasnije su objavljivani svi koji su zatražili pomilovanje bez pojašnjenja koliko ih je prihvaćeno. Zato ni za predsjednika Stjepana Mesića nema točnih brojki, ali je sigurno za njih 340 od kako je Zakon o pomilovanju stupio na snagu. Jedna od njih bila je majka koja je, devet godina prije rođenja djeteta, napravila mladenački propust s marihuanom zbog čega je osuđena na kaznu od osam mjeseci.

No jednim se pomilovanjem bivši predsjednik Mesić nikako ne može pohvaliti. Smanjio je kaznu ubojici koji je osuđen na 15 godina. Godinu dana nakon pomilovanja, pobjegao je iz zatvora, počinio razbojništvo u kojem je jedna osoba preminula i potom s namjerom, iz koristoljublja u Zadru ubio Slavicu Medanić. Bivši predsjednik Mesić smanjio je kaznu i najpoznatijoj ženi ubojici u Hrvatskoj, Ani Magaš koja je supruga ubila u samoobrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Ivo Josipović nije bio tako široke ruke. Pomilovanje nije davao osuđenim za ratne zločine i ubojstva općenito, a ukupno je pozitivno rješenje potpisao za 177 osuđenika. Jedan od medijski najeksponiranijih slučajeva pomilovanja bio je onaj Huanita Luksetića, muškaraca koji je osuđen zbog uzgoja marihuane iako je, budući da boluje od multiple skleroze, koristio u medicinske svrhe. Njega je pomilovala bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

"Preemotivna sam za ovo i ne mogu naći prave riječi da zahvalim našoj predsjednici. To bi trebalo odjeknuti u cijelom svijetu da imamo takvu predsjednicu, da ima srce i dušu", rekla je tada Huanitova majka, Zlata Luksetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTARSTVO PRIOPĆILO /

Na stolu predsjednika 274 molbe za pomilovanje, njih 46 odnosi se na hrvatske branitelje

Image
MINISTARSTVO PRIOPĆILO /

Na stolu predsjednika 274 molbe za pomilovanje, njih 46 odnosi se na hrvatske branitelje

Kad su neka druga pomilovanja u pitanju mnogi se s ovim riječima ne bi složili pogotovo nakon što je pomilovala donatore HDZ-a ili prijatelje donatora svoje kampanje.

"O svakome govore njegova djela, njegove preferencije. Očito predsjednica smatra da su joj neki ljudi dobri dečki i da im treba skratit kaznu. Ne slažemo se u mišljenju", kazao je na sve to 2016. godine Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izbijanja afere pomilovanja, bivša je predsjednica raspustila komisiju za pomilovanja i ona nikad više nije oformljena, a u njenom mandatu pomilovano je 66 osuđenika.

Jedini koji još nikog nije pomilovao je aktualni predsjednik Zoran Milanović. On kao da se vodi onom poznatom izrekom Rade Končara: Milost ne tražim niti bih je dao!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo