u potrazi za rješenjem / Diskriminacija hrvatskih studenata: Njihova se titula nakon diplome ne prepoznaje na tržištu rada

Image
Foto: Thinkstock.com

55 tisuća studenata stručnih studija u Hrvatskoj je diskriminirano, jer nakon završenog obrazovanja dobivaju titulu stručnog specijalista koja se ne prepoznaje na tržištu rada pa teško dolaze do posla. Od ministarstva traže izmjene Zakona kako bi im se promijenila titula

29.8.2015.
18:48
Thinkstock.com
VOYO logo

Alen je već 3 godine student stručnog studija prometa, planira upisati i specijalistički, no nakon fakulteta i titule stručnog specijaliste strahuje da će do posla teško doći.

"Naši poslodavci ne razumiju taj naziv stručni specijalist, i onda tu dolazi do toga da im moramo dodatno pojašnjavati da smo mi u biti završili pet godina visokog obrazovanja", objasnio je Alen Softić, student stručnog studija prometa na Veleučilištu u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem ima oko 55 tisuća studenata koji studiraju na stručnim studijima na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama. Titula stručnog specijaliste nije prepoznata ni u Europskoj uniji. Vijeće koje predstavlja studente traži izmjene Zakona kako bi im se promijenila sadašnja titula nakon diplome.

"Imamo još veći problem kod prepoznatljivosti na tržištu rada u EU zbog toga što je prijevod tog naziva u ovom trenutku specijalist ili 'profesionalist of', što nigdje u Europi ne postoji, već je vani magistar odnosno 'master' klasičan oblik naziva za tu razinu obrazovanja", pojasnio je Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta I visokih škola RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar obećao im je riješiti problem početkom iduće godine kada bi se zakoni  trebali mijenjati.

"Na nama studentskim predstavnicima je sada u sljedeća dva mjeseca napraviti optimalne i najkvalitetnije prijedloge za nazive koji će u svakom slučaju biti prepoznatljiviji nego dosadašnji stručni specijalist", dodao je Kolesar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti imaju podršku i od ministra rada.

"Taj dio kadrova u Hrvatskoj nam fali, tako da se nadam da će I upisna politika koja se ove godine na neki način mijenja početi korespondirati s potrebama tržišta rada", izjavio je Mirando Mrsić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi ih se na tržištu rada moglo prepoznati, studenti se nadaju skorom rješenju o kojem im ovisi budućnost.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo