Vjetar u leđa znanosti i visokom obrazovanju / Divjak: 'Cilj Ministarstva je do kraja godine ugovoriti tri milijarde kuna iz europskih fondova'

Image
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Divjak je podsjetila kako su projekti za koje su ugovorena financijska sredstva vezani za četiri cilja koja si je postavilo Ministarstvo - kurikularna reforma općeg obrazovanja, kurikularna reforma strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje i izvrsnost u znanosti

27.4.2018.
15:04
Tomislav Miletić/PIXSELL
VOYO logo

Cilj i plan Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) je do kraja ove godine ugovoriti ukupno tri milijarde kuna iz dvaju europskih fondova, a u proteklih deset mjeseci ugovorena je milijarda i 370 milijuna kuna, izvijestila je u petak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja devet puta je u proteklih deset mjeseci ubrzalo ugovaranje novca iz europskih fondova, istaknula je Divjak. Objasnila je kako je tijekom deset mjeseci otkako je u Ministarstvu nova uprava, ugovorena milijarda i 370 milijuna kuna iz dvaju europskih fondova - Europskoga socijalnog fonda (ESF) i Europskoga fonda za regionalni razvoj (ERDF). Podsjetila je kako je prije dolaska nove uprave tijekom 30 mjeseci ugovoreno oko 400 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Divjak ustvrdila je kako je cilj i plan da Ministarstvo do kraja ove ugovori tri milijarde kuna iz europskih fondova. To je, istaknula je, "naš skroman cilj, a možda iznos bude i veći".    

Pozitivni iskoraci u ugovaranju europskoga novca za projekte u hrvatskom obrazovanju i znanosti bili su i povod briefinga za novinare u petak u MZO-u na kojemu je državni tajnik Tome Antičić ustvrdio da su ti pozitivni iskoraci "strahovit vjetar u leđa znanosti i visokom obrazovanju u Hrvatskoj". Tako da, vjeruje Antičić, "napokon u znanosti i visokom obrazovanju ulazimo u 21. stoljeće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak je podsjetila kako su projekti za koje su ugovorena financijska sredstva vezani za četiri cilja koja si je postavilo Ministarstvo - kurikularna reforma općeg obrazovanja, kurikularna reforma strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje i izvrsnost u znanosti. Pritom, istaknula je, uvijek naglašavamo da Ministarstvo vodi posebnu brigu o socijalnoj dimenziji, odnosno o učenicima i studentima slabijega socioekonomskog statusa te promoviramo stipendije, pomoćnike u nastavi, a to se, dodala je "provlači horizontalno kroz sva četiri spomenuta cilja".  

Državni tajnik Tome Antičić suglasan je s ministricom kako je "u posljednjih deset mjeseci napravljen ogroman iskorak i govorimo o rekordnim iznosima i povećanju ugovorenoga novca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antičić je tako spomenuo da je od 2014. kada je počeo taj proces pa do prije deset mjeseci iz ERDF-a "ugovoreno nula kuna", a u zadnjih deset mjeseci 500 milijuna kuna, a do kraja godine očekujemo još oko dvije milijarde kuna, od kojih bi pak u sljedećih mjesec dana trebali ugovoriti oko milijardu kuna i to za poziv "Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja razvoja i inovacija" - 760 milijuna kuna te za poziv "Hrvatski znanstveni i obrazovni oblik - HRZOO) gotovo 200 milijuna kuna.  

Time konačno postajemo kompetitivni, smatra Antičić koji je objasnio da nije riječ samo o ulaganjima u infrastrukturu, nego i o reformi svake znanstvene jedinice u koju će se uložiti taj novac. Paralelno se provodi i reforma znanstvenoga okvira te vjerujemo da će hrvatska znanost sljedećih godina učiniti "strahovito velik iskorak i bit ćemo kompetitivniji na europskoj i svjetskoj razini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara da podrobnije izvijesti o pozivima za koje je ugovoren europski novac, Antičić je izdvojio više od 373 milijuna kuna za deset znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI) koji spajaju vrhunsku znanost i gospodarstvo što je ugovoreno u listopadu prošle godine, iskorak u laserskoj tehnologiji poziv "Centar za napredne laserske tehnologije - CALT" koji se provodi u Institutu za fiziku, a ugovoreno je u travnju ove godine.

Antičić je objasnio kako je samo potpisivanje spomenutih ugovora, dovelo do toga da su Institut za fiziku i MZO pred potpisivanjem ugovora s velikim svjetskim institutima i kompanijama koje će koristiti tu tehnologiju kada ona bude za nekoliko godina razvijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je i projekt "Znanstveno i tehnologijsko predviđanje" za koji je predviđeno 15,5 milijuna kuna, a vodi ga Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu - Srce koji će, rekao je Antičić, "unijeti red u praćenje opreme, časopisa, publikacija na svim razinama i napokon ćemo imati transparentan uvid što se sve događa na svakoj instituciji i kako se sve to i u kojim projektima koristi, što je jedna od velikih boljki te statistike u Hrvatskoj".

Ministrica Divjak osvrnula se pak na obrazovanje i spomenula da je u sljedećem razdoblju na raspolaganju 150 milijuna kuna za provedbu kurikularne reforme. Dodala je da se za reformu može povući još europskog novca i izvijestila je kako se za to pripremaju projekti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U visokom obrazovanju se pak potiče usuglašavanje studijskih programa s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom (HKO) što podrazumijeva i više prakse u studijskim programima. Ministrica je kao poseban cilj istaknula internacionalizaciju visokog obrazovanja.

Kada je pak riječ o strukovnom obrazovanju, Divjak je objasnila da je riječ o 'kombinaciji' dvaju fondova - ESF- a i ERDF-a, tako da možemo za strukovno obrazovanje i 20-ak centara kompetentnosti financirati infrastrukturu, odnosno baš izgradnju što će se financirati posredstvom ERDF-a, te usavršavanje, mentoriranje i rad s nastavnicima što se financira iz ESF-a. Istaknula je kako je iz oba fonda za strukovno obrazovanje osigurana milijarda kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je najavila da je ugovoranje projekata za financiranje strukovnog obrazovanja "pred nama", ali i izvijestila da su svi projekti i sažetci pripremljeni. Vjeruje kako će idući tjeda biti gotova mreža za centre kompetentnosti i na temelju toga "napravit ćemo korak dalje o čemu će javnost biti obaviještena". 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo