Štrajk učitelja / Divjak poručuje svim akterima: 'Izaći iz različitih interesnih i stranačkih rovova, mora doći do kompromisa'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

"Moramo čuvati dignitet učitelja i ravnatelja škola"

25.10.2019.
14:58
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je u petak sve aktere uključene u štrajk u školama da, s ciljem pronalaženja rješenja za povećanje plaća učiteljima, izađu iz svojih interesnih i stranačkih rovova, da shvate da mora doći do kompromisa.

"Moramo stvarno staviti u fokus bit, a to je da su sve naše škole u reformskom procesu, a linerano povećanje svima ne rješava pitanje koje se postavlja za učitelje i suradnike koji vode reformske procese na svojim leđima", rekla je Divjak nakon obilaska Osnovne škole Pavleka Miškine, gdje je s učiteljima i profesorima razgovarala o tijeku reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaći iz interesnih rovova

Istaknula je kako je važno da se izađe iz različitih interesnih i stranačkih rovova i da se shvati da ovdje mora doći do kompromisa, "inače su nam taoci oni za koje sve radimo, učenici koji moraju dobiti kvalitetnu nastavu i učitelji koji moraju biti motivirani da im isporuče ono što je reformom zamišljeno".

Upitana očekuje li da će se u ponedjeljak riješiti pitanje koeficijenata, Divjak je rekla kako moraju sjesti za stol, a ne razgovorati preko medija, dati priliku za nalaženje kvalitetnog rješenja jer ona postoje, jer učitelji moraju vidjeti da nisu posljednji u sustavu javnih službi kada se govori o visokoobrazovanim kadrovima u javnom sektoru po svojim plaćama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Moramo čuvati dignitet učitelja i ravnatelja škola", istaknula je, podsjetivši da je već napravljen veliki iskorak u tome što su u kaznenom zakonu učitelji i profesori prepoznati kao službene osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o sve većim zahtjevima sindikata, ministrica je odgovorila kako postoje dva problema, prvi je koliko se linearno može dati svima u određenom postotku, a drugi je ispravljanje nepravde, te u tom kontekstu treba gledati sve zahtjeve.

Novinare je zanimalo ima li novca za povećanje koeficijenta. "Očito treba revidirati uredbu o koeficijentima, ona je nepravedna ne postoji nitko tko je razmatrao tu uredbu, a da nije ustvrdio da je ona u svojoj srži zbog silnih promjena nepravedna za učitelje i nastavnike. Dok se to ne riješi, u tom periodu, moraju  postojati određene mjere koje će pokazati ozbiljnost takve ponude, ali to se rješava za stolom", ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zahtjeve odgojitelja u vrtićima za povećanjem plaća, ministrica je rekla kako su oni u ingerenciji lokalne samouprave, gradova i općina, no odazvat će se na apel sindikata koji predstavljaju tu kategoriju zaposlenika i sastati se s njima da vide kako mogu pomoći.

Unatoč štrajku reforma živi punim plućima

Divjak je izjave dala nakon obilaska škole Pavleka Miškine, kako bi vidjela kako u praksi izgleda korištenje opreme koju ju škola nabavila iz sredstava koja je dodijelilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje možemo vidjeti da reforma usprkos štrajku živi punim plućima i to je najvećim dijelom zahvaljujući dobrom radu i motiviranim učiteljima, ravnateljima i stručnim suradnicima,  imali smo priliku vidjeti kako je oprema poboljšala nastavne procese",  napomenula je.

Divjak smatra da treba razumjeti da, "iako je ovo bilo rekordno ulaganje u kabinete i opremu u školama, ipak su učitelji, škole i učenici ti koji su svojo inovacijom i kreacijom omogućili da to bude svrsishodno ulaganje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Vesna Vrbanović Jančić je je rekla kako im nova oprema omogućuje da rade na drugačiji način, da djeci mogu približiti životne stvari i to naučiti kroz nove kurikule. "Učitelji su zadovoljni što su mogli pokazati što je novo i kako kreće reforma u školi", dodala je.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo