POVEĆANJE PLAĆA / Divjak: 'Poštovanje onih koji odgajaju našu djecu je imperativ'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Istaknula je da se treba sastati sa sindikatima i nastaviti dijalog

21.10.2019.
14:23
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je na stručnom skupu ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova u Tučepima poručila da sa sindikatima treba nastaviti dijalog kao i da je izuzetno važno pokazati poštovanje prema učiteljima i svima koji rade u školama.

Divjak je izjavila da je iznimno važno pokazati poštovanje prema učiteljima i svima koji rade u školama, naglasivši da se dijalog sa sindikatima treba nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamoljena da prokomentira mogućnost da se štrajk učitelja ne plati, ministrica je rekla da takve najave treba izbjegavati jer treba čuvati dostojanstvo učitelja koji koriste svoje ustavno pravo i bore se za svoj bolji status, dodavši da je bolje da se ti sati nadoknade po kurikulumu, nego da se ide u neke drastičnije mjere.

Istaknula je da se treba sastati sa sindikatima i nastaviti dijalog kao i da je iznimno važno pokazati poštovanje prema učiteljima i svima koji rade u školama. "Poštovanje onih koji odgajaju našu djecu je imperativ", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče mogućnosti uvođenja radne obveze, ministrica Divjak misli da nema potrebe za tako drastičnim mjerama.

Na pitanje ima li realno novca za učitelje, ministrica je odgovorila da sredstva postoje za sve javne službe, a ono što sada predstoji je da se osim horizontalnog pristupa prepoznaju oni koji su sada u reformi i čije plaće su u relativno sve većem zaostatku za ostalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom kontekstu treba razmišljati i o sredstvima, ali i o pravednom pristupu prema svima, rekla je Divjak u Tučepima, gdje je sudjelovala na Stručnome skupu ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova pod nazivom Upravljanje promjenama u srednjoškolskoj ustanovi.

Ministrica je rekla kako je o toj temi razgovarala s 300 ravnatelja iz cijele Hrvatske te da im je imala priliku zahvaliti što su uspješno uveli kurikularnu reformu u sve škole u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je početak promjena u kojima imamo promjenu kurikuluma, nove materijale, edukaciju za nastavnike. Paralelno ide i reforma strukovnog obrazovanja, no moramo biti pripremni i za sljedeći korak, a to je povećavanje broja sati nastave pogotovo za osnovne škole. Naši učenici imaju najmanji broj sati nastave koju provedu u školama u odnosu na svoje vršnjake u EU što je nedostatak koji bitno utječe na rezultate njihovih kompetencija", kazala je ministrica Divjak.

Na stručnom skupu analiziralo se položaj učitelja i ravnatelja, kao i načine kako ih mogu unaprijediti. Utvrđeno je da položaj učitelja, odnosno njihova statusa u društvu ovisi o četiri komponente, jedna od njih su plaće, potom prepoznavanje i nagrađivanje najboljih, kompetencije, te okruženje u kojem se nastava provodi i sigurnost u školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Divjak rekla je da je u reformske procese, točnije u provedbu kurikularne reforme uloženo dvije milijarde kuna od čega je 80 posto nova iz europskih fondova zahvaljujući kojem su imali priliku platiti edukaciju nastavnika, opremanje škola i materijala koji su im za to bili potrebni.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo