primopredaje ministarstava / Malenica videolinkom preuzeo resor od Bošnjakovića: 'Smanjit ćemo broj neriješenih slučajeva i borit ćemo se protiv korupcije'

Image

Ministar Malenica sudjelovao je u primopredaji putem videolinka jer je u samoizolaciji

24.7.2020.
16:00
VOYO logo

U Ministarstvu pravosuđa i uprave provedena je primopredaja dužnosti između novoimenovanog ministra pravosuđa i uprave dr. sc. Ivana Malenice i dosadašnjeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića.

Ministar Malenica sudjelovao je u primopredaji putem videolinka jer je u samoizolaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji ministar Bošnjaković istaknuo je kako su u području pravosuđa unatrag četiri godine učinjeni veliki iskoraci, posebno kada je riječ o digitalizaciji. Istaknuo je da se kontinuirano ulagalo u razvoj novih aplikacija i funkcionalnosti koje su pridonijele većoj učinkovitosti i transparentnosti, izdvojivši pritom projekt eKomunikacija koji je uveden u primjenu na svim trgovačkim, općinskim, županijskim sudovima i Visokom trgovačkom sudu te koji omogućuje elektroničku dostavu pismena sa suda i prema sudu. Elektronička usluga e-Osnivanje putem koje je moguće osnivati najčešće oblike trgovačkog društva (j.d.o.o. i d.o.o.), implementirani je sustav povezan sa sustavom START koji omogućuje ulazak u svijet poslovanja bez odlaska u institucije te je cijeli proces digitaliziran.

Dodao je da je paketom kaznenih zakona (Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku) ojačana zaštita žrtava nasilja u obitelji i zaštita određenih kategorija zanimanja za koje je utvrđena veća izloženost nasilju, ali i javni interes za obavljanje istih. Navedenim paketom zakona nastavlja se provedba politike nulte tolerancije na nasilje te potvrđuje ustrajnost u borbi protiv nasilja u obitelji putem njegova suzbijanja i odgovarajućeg sankcioniranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Malenica naglasio je da se pravedna država temelji na djelotvornom pravosuđu i učinkovitoj javnoj upravi stoga će se u mandatu ove Vlade nastaviti s provedbom reformskih mjera u području pravosuđa i uprave.

„Velika je čast i odgovornost biti na čelu Ministarstva pravosuđa i uprave. U oba sustava nužno je napraviti važne promjene i nastaviti s digitalizacijom procesa. Nastavit ćemo s provedbom reforme pravosuđa poštujući trodiobu vlasti. Usvojit ćemo novi Ovršni zakon, vodit ćemo beskompromisnu borbu protiv korupcije, donijeti novi zakonodavni okvir radi ubrzavanja parničnog postupka uz osnaživanje rasprave na daljinu i propisivanje okvirnih rokova za trajanje parničnog postupka, raditi na smanjenju broja neriješenih predmeta i skraćivanju trajanja sudskih postupaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što smo najavili, prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika, a broj članova predstavničkih tijela smanjiti za petinu. I dalje ćemo raditi na depolitizaciji i profesionalizaciji javne uprave, urediti sustav plaća, zapošljavanja, nagrađivanja i napredovanja“, najavio je ministar Malenica zahvalivši g. Bošnjakoviću na dosadašnjem radu.

Divjak predala resor Fuchsu, novi ministar o školi na jesen: ''Ili idu svi u školu ili mještoviti model ili 'lockdown'''

Blaženka Divjak predala je Ministarstvo znanosti i obrazovanja novom ministru Radovanu Fuchsu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je resor u koji se puno treba ulagati. S obzirom na to da je gospodin Fuchs već bio ministar, očekujem da se svi veliki projekti na kojima smo radili od kurikularne reforme do pripremljene cjelodnevne nastave, ulaganja u znanost i inovacije, trebaju ići dalje. Mi smo pripremili sve da se mirno uđe u sljedeću školsku godinu. Izazovi su uvijek tu i sigurno će se puno trebati raditi na razradi detalja", rekla je Divjak.

Image
NOVI POSTAV BANSKIH DVORA /

Plenković i svi njegovi ljudi: Što rade kao 'civili'? Neki trče, drugi boćaju, a treći čitaju filozofe

Image
NOVI POSTAV BANSKIH DVORA /

Plenković i svi njegovi ljudi: Što rade kao 'civili'? Neki trče, drugi boćaju, a treći čitaju filozofe

Novi ministar Fuchs najprije je zahvalio na svemu Blaženki Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravila je golemi posao u organiziranju nastave na daljinu kada je nastupila koronakriza. Siguran sam da smo jedna od rijetkih zemalja koja je tom brzinom prešla na učenje preko informatičkih, ali i javnih medija. Želim zahvaliti i svim učiteljima, nastavnicima, roditeljima koji su izdržali onaj period boravka u kućama, a jednako tako i učenicima, poglavito srednjoškolcima i studentima. Svima hvala", rekao je Fuchs.

"Ja sam došla da mijenjam stvari i da sve približim europskom sustavu, ali bilo je puno onih koji su zazivali reforme, ali su od njih zazirali, pogotovo ako bi se na njih odnosile. Imam puno onih kojima dugujem zahvalnost, ali i puno onih koji su me u tom procesu zaustavljali i zato kažem da neće biti jednostavno nastaviti." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam što će biti na jesen"

Fuchs je objasnio kako još ne može reći što će biti na jesen.

"To su jedina tri moguća modela. Ili idu svi u školu ili mještoviti model ili lockdown. Kakva će biti epidemiološka situacija najesen, ja se nadam dobra, i želim da bude dobra, a kakva će biti, to ćemo vidjeti", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako još nije izabrao kako će izgledati njegov kabinet. Svjestan je da postoje problemi i u visokom obrazovanju.

Banožić preuzeo dužnost ministra obrane RH

Ministar Banožić  zahvalio je bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću na svemu što je učinio za Ministarstvo obrane i Hrvatsku vojsku te državnom tajniku Iviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je priopćeno iz MORH-a, ministar Banožić je podsjetio kako su Hrvatska vojska i hrvatski branitelji predvođeni prvim ministrom Gojkom Šuškom i prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, najzaslužniji za današnju slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

"Neću iznevjeriti hrvatske vojnike i branitelje, svjestan sam odgovornosti i nastojat ću opravdati očekivanja i pruženu čast. Uvjeren sam kako ću kao novi ministar obrane svoju dužnost obnašati časno i pošteno te da ću dati novu dimenziju unaprjeđenju obrambenih sposobnosti", poručio je ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ministar je naglasio da je u programu Vlade istaknuto kako će se nastaviti opremanje i modernizacija Hrvatske vojske te u prvih šest mjeseci završiti započeti kapitalni infrastrukturni projekti.

"Ulagat će se u hrvatskog vojnika kao najveću vrijednost obrambenog sustava, uključujući stalnu brigu za vojnika, dočasnika i časnika radi daljnjeg poboljšanja materijalnih prava te uvjeta života i rada te dovršiti proces ustroja Sveučilišta za obranu i sigurnost", zaključio je ministar Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane Mario Banožić rođen je 10. ožujka 1979. u Vinkovcima. Doktorirao je na poslijediplomskom doktorskom studiju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Prije imenovanja na dužnost ministra obrane obnašao je dužnost ministra državne imovine.

Ministar Horvat preuzeo novi resor i najavio prvi potez

Danas je u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine obavljena primopredaja između novog ministra Darka Horvata i dosadašnjeg ministra Predraga Štromara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Horvat najavio je kako će se već na današnjoj sjednici Vlade, prve u novom mandatu, naći Prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

"Vremena za čekanje nemamo jer su pred nama veliki izazovi s kojima smo se spremni nositi. Zahvaljujem kolegi Štromaru na svemu što je učinjeno u pripremi ovog Zakona, koji će biti jedan od glavnih prioriteta Vlade u idućem razdoblju. Prijedlog zakona već danas šaljemo u saborsku proceduru te o njemu idući tjedan očekujem kvalitetnu i konstruktivnu raspravu. Napravit ćemo sve što je moguće kako bismo ljude što prije vratili u njihove domove, a zgrade i kuće sanirali ponajprije radi sigurnosti svih naših građana", rekao je ministar Horvat i naglasio kako treba biti svjestan da će provedba obnove u sklopu Zakona trajati godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je kako će u kontinuitetu nastaviti s projektima koji su se pokazali dobrim, poput energetske obnove i subvencije stambenih kredita za mlade. Također, s obzirom na spajanje pojedinih ministarstava, preuzet će se i poslovi iz resora državne imovine, za koje također postoji vizija i plan rada.

"Dvije su stvari na koje ćemo u idućem mandatu staviti naglasak u segmentu upravljanja državnom imovinom. S jedne strane, kao netko tko dolazi iz resora gospodarstva, želja mi je poduzetnicima staviti na raspolaganje svu neaktivnu imovinu i pružiti im priliku da je preuzmu, obnove, koriste, a dugoročno i otkupe po povoljnim uvjetima. Drugo, razmotrit ćemo opciju prodaje svih državnih udjela u onim kompanijama u kojima država nema utjecaja na donošenje poslovnih odluka", zaključio je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoimenovana ministrica Nataša Tramišak službeno preuzela dužnost

Nova ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak preuzela je dužnost od svog prethodnika Marka Pavića.

"Moji prvi potezi odnosit će se na sredstva iz Plana oporavka EU koja ćemo usmjeriti u likvidnost tvrtki, očuvanje radnih mjesta te brži oporavak gospodarstva i jačanje zdravstvenog sustava. Nakon toga posvetit ćemo se operativnim programima za novi višegodišnji financijski okvir EU", rekla je ministrica Tramišak nakon preuzimanja dužnosti u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar na odlasku, Marko Pavić, izvijestio je novu ministricu o završenim i tekućim projektima te planovima u cilju postizanja snažnije apsorpcije sredstava iz fondova Europske unije i ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Hrvatske.

Primopredaja dužnosti u resoru obitelji i socijalne politike

Službena primopredaja dužnosti u resoru obitelji i socijalne politike održana je u petak između bivše ministrice za demografiju, obitelj i socijalnu politiku Vesne Bedeković i novog ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijlane politike Josipa Aladrovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dosadašnjem Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je svečana primopredaja dužnosti iz područja obitelji i socijalne politike između donedavne ministrice Vesne Bedeković i novoimenovanog ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića", priopćili su iz Ministarstva.

Bedeković je ministra Aladrovića upoznala s postignućima, rezultatima i projektima koji su u tijeku te mu zaželjela uspješan nastavak rada na ostvarivanju ciljeva Vlade u području obitelji i socijalne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aladrović je zahvalio Bedeković na konstruktivnoj suradnji i podršci tijekom prošlog mandata. Istaknuo je da je svjestan važnosti pitanja socijalne politike i obitelji kojima će u svom mandatu, uz rad i mirovinski sustav, dati posebnu pozornost i raditi na jačanju sustava u skladu s programom Vlade.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac preuzela dužnost

Službena primopredaja dužnosti novoimenovane ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac i državnog tajnika za šport Tomislava Družaka održana je u petak u Središnjem državnom uredu za šport.

Državni tajnik Družak je ministricu upoznao sa četverogodišnjim radom Središnjeg državnog ureda za šport, svim ostvarenjima i aktivnostima te zaželio puno uspjeha na novoj dužnosti.

Ministrica Brnjac naglasila je važnost sporta za Republiku Hrvatsku te istaknula kako je podizanjem ovog sektora u ministarstvo Vlada premijera Andreja Plenkovića pokazala koliko joj je sport bitan.

"Kao ministrica turizma i sporta nastavit ću s ulaganjem i brigom za sva područja sporta, od vrhunskog, rekreativnog pa do sporta djece i mladih te osoba s invaliditetom, jer važnost sporta je višestruka. S jedne strane, naši sportaši oduvijek su bili jedni od najboljih promotora naše domovine i primjer i uzor svim mladim naraštajima, dok je s druge strane bavljenje sportom, odnosno tjelesna aktivnost svakog pojedinca, izuzetno bitna za poboljšanje kvalitete života općenito," kazala je prilikom preuzimanja nove dužnosti ministrica Brnjac.

"Donošenjem novog Zakona o sportu nastavit će se sustavna briga i ulaganje u sport i to će biti jedan od mojih prioriteta“, dodala je.

Ministrica je rekla kako u Programu Vlade Republike Hrvatske stoji da će se nastaviti s uspostavom jasnih i transparentnih kriterija vrednovanja programa javnih potreba u sportu i uspostaviti kategorizacija sportova, ali i poticati uključivanje u sportske aktivnosti od najranije dobi i osigurati veća potpora programima zdravstveno-usmjerenog tjelesnog vježbanja.

Istaknula je i kako će se nastaviti briga o vrhunskim sportašima kroz mjere dual-karijere, osiguravanje državne stipendije i mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te nastaviti ulaganje u sportsku infrastrukturu.

"Sinergijski učinak ovih dviju za državu bitnih aktivnosti, sporta i turizma, može biti, a vjerujem da i hoće, dobitna kombinacija“, poručio je državni tajnik Družak.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo