objašnjenje ministrice / Divjak tvrdi da uputa o braniteljima ne predstavlja njenu odluku, Medved: 'Sve je usklađeno sa Zakonom'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Uputa školama je dana temeljem tumačenja Ministarstva hrvatskih branitelja i ne predstavlja moju odluku, već pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom'

24.5.2018.
10:12
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je za Hinu kako uputa koju su dobile škole o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja na mjestu ravnatelja u školama i učeničkim domovima ne predstavlja njezinu odluku, već pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima. Riječ je o Zakonu o braniteljima koji je već šest mjeseci na snazi i koji propisuje odredbe za sve javne službe ili javne ustanove.

"Uputa školama je dana temeljem tumačenja Ministarstva hrvatskih branitelja i ne predstavlja moju odluku, već samo pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima koji u sebi sadrži jasno napisane kazne za postupanje mimo Zakona", rekla je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da se spominje Ustavni sud kao tijelo koje treba utvrditi ustavnost Zakona o braniteljima - ukoliko taj Zakon sud ocjeni neustavnim, istog trenutka mijenjamo naputak školama", dodala je ministrica, koja je na službenom putu u Parizu, gdje na Sorbonnei sudjeluje na ministarskoj konferenciji o Bolonjskom procesu.

Divjak je rekla i kako, što se tiče zapošljavanja obrazovnih djelatnika, Ministarstvo po prvi put kroz Zakon o odgoju i obrazovanju, koji se trenutno nalazi u Saboru, uvodi red u sustav zapošljavanja kroz uvođenje selekcijskog postupka, a koji će postupak učiniti transparentnijim i za ove slučajeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako pišu mediji, Divjak je 16. svibnja dala pismenu uputu osnovnim i srednjim školama, kao i đačkim domovima o prednosti nezaposlenih branitelja kod zapošljavanja na ravnateljskim mjestima, a osim branitelja, kategorije koje će ostvarivati pravo prednosti su i djeca stradalih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, ratni dragovoljci, članovi uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja.

Ministar branitelja Tomo Medved ustvrdio je u četvrtak da nema ništa sporno u Odluci o izboru i imenovanju ravnatelja u školskom sustavu po kojoj prednost u zapošljavanju imaju hrvatski branitelji, objasnivši da je odluka usklađena sa Zakonom o hrvatskim braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući tu odluku, Medved je rekao novinarima uoči sjednice Vlade da je ministrica u odluci citirala odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima koji je prošao javnu raspravu i dva čitanja u Hrvatskom saboru.

"Izmjena u odnosu na bivši zakon je utoliko što je ovdje omogućeno pravo prvenstva i na rukovodeća mjesta. Zakon svakako treba promatrati u cijelosti”, rekao je Medved. Naglasio je da se tu izričito govori o izboru pod jednakim uvjetima pa u konačnici i za one zaposlene u obrazovnom sustavu koji nisu raspoređeni na odgovarajuća radna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o hrvatskim braniteljima, kazao je Medved, čitavo vrijeme je usklađivan sa svim ministarstvima, uključujući i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Smatra da se u tom slučaju ne događa ništa revolucionarno jer se izbor ravnatelja, odnosno ključnog osoblja odvija po programu i pravilima Ministarstva znanosti i obrazovanja, uvažavajući i uvjete koji su propisani Zakonom o hrvatskim braniteljima vezanim za pravo prvenstva za prijem u službu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za moguće tužbe koje najavljuju neke udruge, Medved kaže da svatko ima ustavno pravo podnositi tužbe. Naglasio je pritom da su usuglašavali svaki članak zakona i da zakon treba tretirati u cijelosti.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo