PREDIZBORNA KAMPANJA / Divjak uputila poziv svima: 'Lex lažne diplome' bi očistio sustav od 'varalica i korupcije'

Image
Foto: Pixsell

U sustavu obrazovanja u godinu dana je pronađeno čak 60 nevjerodostojnih isprava

21.6.2020.
12:09
Pixsell
VOYO logo

Nezavisna kandidatkinja na listi HNS-a u III. izbornoj jedinici i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je u nedjelju sve političke stranke da donesu zakon koji naziva "Lex lažne diplome“, koji bi očistio sustav od "varalica i korupcije".

Image
Još dvije lažne diplome /

Otkriven još jedan lažni profesor: Predavao je četiri godine fiziku u osnovnoj školi!

Image
Još dvije lažne diplome /

Otkriven još jedan lažni profesor: Predavao je četiri godine fiziku u osnovnoj školi!

Divjak je u priopćenju istaknula da su sustav odgoja i obrazovanja iz Ministarstva očistili od varalica s lažnim diplomama i tako zaštitili učenike, roditelje i učitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usprkos brojnim apelima koje sam poslala u javnost, nažalost ostali politički akteri i državna tijela nisu se odlučili snažnije uključiti u proces provjere diploma. Zato danas pozivam sve političke stranke, da se javno obvežu, da će donijeti „Lex lažne diplome“, poručila je.

Podsjetila je kako je u sustavu obrazovanja u godinu dana pronađeno čak 60 nevjerodostojnih isprava, a osobe koje su krivotvorile isprave odmah su dobile otkaze i prijavljene su policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta deklarativne borbe protiv korupcije

Divjak je naglasila kako joj je dosta deklarativne borbe protiv korupcije, koju ne prate snažne akcije. Istaknuvši kako se njezin tim  usudio provesti sustavu provjeru diploma, pozvala je sve ostale političke opcije da pređu s riječi na djela i obvežu se donijeti zakon koji će RH  "provjetriti od varalica na svim razinama".

U dokumentu "Lex lažne diplome“, odnosno prijedlogu zakona o provjeri vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja predlaže se obvezna provjera isprava u ustanovama kojima je država ili lokalna samouprava osnivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To uključuje i trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu ili vlasništvu lokalne/regionalne samouprave, osnivanje registra provjerenih obrazovnih kvalifikacija te nenaplaćivanje provjere od strane obrazovnih ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo