Hoće li prihvatiti ponudu? / Nova runda pregovora: 'Premijer treba donijeti uredbu o koeficijentima i tada se sve rješava'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što su prosvjetni radnici odbili Vladinu ponudu, ministrica Divjak želi brzo rješenje

29.11.2019.
18:45
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Koji je premijerov 'Plan B' još uvijek se ne zna, pregovori traju već dva i pol sata. Treba podsjetiti kako je prije nekoliko dana premijer uvjeravao da 'Plan B' Vlada ima. Jedna od teoretskih mogućnosti je zabrana štrajka, no Vlada sama ne može donijeti takvu odluku. Može tek tražiti od suda odgovor ima li ovaj štrajk pravno uporište ili nema.

Na samom početku pregovora, premijer Plenković je pojašnjavao kako je tanka osnova prosvjetara za ovaj štrajk jer traže koeficijente na kojima sindikati još uvijek inzistiraju. Kao i tada, i sada im je premijer odgovorio kako to nije predmet pregovora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je bi li se na takav potez odlučio da nije predizborno vrijeme. 

Sindikati su ustrajni i poručuju da štrajk ide dalje, a ukoliko dođe do zabrane štrajka, potom će, napominju, postupati po sudskoj odluci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je na pregovore stigla i ministrica Divjak koja je pohvalila da je i sama sudjelovala u planu donošenja prijedloga za sindikate koji je odbijen. Danas je poručila kako ne zna što će Vlada ponuditi sindikatima. 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u petak je uoči početka novog kruga pregovora s prosvjetnim sindikatima u Vladi izjavila da će ona biti za brzo i hrabro rješenje koje "ima šansu proći", te da su koeficijenti očito ključna riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovornost u odnosu na učenike, roditelje i učitelje

"Jako je važno da se sad sačuva hladna glava i da se ponude brza i hrabra rješenja", izjavila je Divjak novinarima uoči sastanka predstavnika prosvjetnih sindikata i Vlade sazvanog nakon što su prosvjetni radnici velikom većinom na izjašnjavanju odbili Vladinu ponudu.

Image

Predstavnici obrazovnih sindikata dolaze u Vladu na pregovore

Image

Predstavnici obrazovnih sindikata dolaze u Vladu na pregovore

Divjak, koja u zadnje vrijeme nije sudjelovala u pregovorima, poručila je da postoji puno šira odgovornost od političke, a ona se odnosi na učenike, njihove roditelje i učitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzo i hrabro rješenje, pojasnila je, znači da ponuda mora biti takva da se štrajk završi i nastavi školska godina, jer je situacija ozbiljna. To je bio i razlog da je Ministarstvo danas napravilo pregled stanja u školama, dodala je.

Upitana hoće li se sindikatima ponuditi izmjena koeficijenata u prosvjeti, odgovorila je kako je to ono što traže sindikati te da su koeficijenti očito "čarobna riječ".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ponuda mora biti takva da se ovo završi, da možemo normalno krenuti sa ovom školskom godinom. Jer kao što ste vidjeli situacija je ozbiljna i to je bio i razlog da smo danas napravili i pregled stanja. Zapravo svi znamo na čemu smo'', kazala je Divjak.

"Ja ću svakako ići prema tome da rješenje koje ponudimo ima šansu proći", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati stigli u Vladu

Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, je uoči sastanka u petak rekao kako su dobili poziv iz Vlade.

"Dolazimo izvijestiti Vladu o odlukama zaposlenika u obrazovanju. Premijer je taj koji donosi odluku, ovisno o odluci premijera učenici će se vratiti u svoje klupe, a učitelji na svoj posao. Štrajk zasad ide dalje, a ako dođe do zabrane sigurno ćemo postupiti prema sudskoj odluci", rekao je Mihalinec uoči sastanka u Vladi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovisno o odluci premijera učenici će se vratiti u svoje klupe i nastavnici na svoj posao. Premijer treba donijeti nama uredbu o koeficijentima i tada se sve rješava'', izjavio je Mihalinec.

''Devedeset posto svih zaposlenih je jasno poslalo poruku da ne žele dodatke. Žele  koeficijente složenosti poslova'', dodao je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je ponudila dodatke kao rješenje, tvrdi Mihalinec. 

Sindikati u velikom postotku odbili ponudu Vlade, štrajk ide dalje: 'Nećemo se cjenkati!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To će biti poraz Vlade'

Željko Stipić, čelnik Sindikata Preporod, naveo je tri razloga zbog kojih ih je Vlada mogla danas pozvati na sastanak.

"Moje je očekivanje da nas zovu iz razloga da čuju od nas rezultate izjašnjavanja, da svoju ponudu možda žele proširiti ili promijeniti, a o trećem ne želim ni misliti. Svi znamo što je to, zabrana štrajka", poručio je Stipić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje misli li da Vlada ide prema tome, rekao je kako ništa ne misli. "To će, ponajprije, definitivno biti poraz Vlade i tu će se postaviti brojna pitanja zašto nakon 35 dana, a ne nakon pet, kao i pitanje nemoći premijera", dodao je.

Na pitanje jesu li oni, kao čelnici Sindikata, na sastancima s Vladom pristajali na dodatke, što je ministar rada Josip Aladrović rekao, nije želio otkriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogovorili smo se da detalje sastanaka nećemo iznositi u javnost. Ako je on prekršio obećanje, to ne znači da trebamo i mi. Ne mogu to ni potvrditi ni opovrgnuti", kazao je Stipić.

Zvonko Kusić, savjetnik premijera Andreja Plenkovića, prije sastanka je rekao kako je optimističan, ali da ne zna koja je nova ponuda i ima li je. Odbijenicu prosvjetara na njihovu posljednju ponudu, kaže, je očekivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav je u blokadi, čekamo što će Vlada napraviti 

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka kaže da je sustav u blokadi, a sindikati čekaju što će Vlada napraviti.

"Stanje je jasno, nemamo posebnih taktičkih pozicija. Sustav je u blokadi toliko dugo, očekujemo što će Vlada napraviti u ovom trenutku", rekao je Radeka novinarima pred Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li sindikati potpisati Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, uzvratio je da njegov sindikat sigurno neće.

"Jasno sam rekao i na konferenciji za novinare - to je zakon spojenih posuda, kako je to uostalom i premijer navodio. Kad riješimo krizu sa koeficijentima, onda ćemo prići rješavanju problema sa osnovicom plaće", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

35. dan štrajka

Iz Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izvijestili su da se zbog takve odluke nastavlja opći štrajk u osnovnim i srednjim školama, te povremeni štrajkovi na fakultetima.

Nakon dva dana provedbe sindikalnog referenduma među sudionicima u štrajku, koji je danas ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju, rečeno je na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osnovnim školama na referendumu je sudjelovalo 31.670 zaposlenih, dok se u srednjim školama izjasnilo 14.046 zaposlenika.

Plenković nešto ranije nije želio konkretno odgovoriti na pitanje ima li spremnu neku novu ponudu za sindikate kazavši da uvijek nešto ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo