Natjecanje za hranu / Divlje svinje im, kažu, sve pojedu, a imaju zamjerki i na jelene. Žele veliki odstrel: 'Da im što više smanjimo broj'

Pet općina sjeverne Istre priprema dopis Ministarstvu poljoprivrede, na njihovoj strani su lovci iz svog lokalnog društva

20.11.2021.
23:20
VOYO logo

Zbog ljubavi prema maslinama, ali i tartufima veliki problem u Istri stvaraju divlje svinje. Otkad su se 70-ih godina pojavile na poluotoku, navikle su na pravu mediteransku prehranu, razvaljuju stoljetne suhozide, a u strahu ljudi više ne izlaze noću.

Broj veprova nemilosrdno raste, a lokalni lovci traže pomoć ministarstva poljoprivrede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog zdravstvenih poteškoća Marijela smije jesti isključivo hranu koju sama sadi. No sve što zasadi, pojedu veprovi. Ne pomažu ograde, žice pa ni električni pastiri. Krda gladnih životinja svake joj noći opsjedaju dom.

"Gore na katu kuće nam je kuhinja, praktički ispod prozora nam dolaze i sve raskopavaju. I prije mraka si donesemo drva i sve što nam je potrebno i onda sve zatvaramo u kuću i uopće ne izlazimo van", kaže Marijela Antonac Bančić iz naselja Oprtalj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
alkohol i sjekire /

Za kolinje umjesto svinje propucali mladića: Odlazi li najbarbarskiji običaj u Hrvata u povijest?

Image
alkohol i sjekire /

Za kolinje umjesto svinje propucali mladića: Odlazi li najbarbarskiji običaj u Hrvata u povijest?

Tražeći zmije i miševe, ruše stoljetne suhozide. Najvećem proizvođaču autohtonog češnjaka u Istri poharale su dva hektara nasada. Oštetile su ga za gotovo 200 tisuća kuna.

"Ali normalno tu treba odstrel, veliki, veliki odstrel. Ako su mogli u Slavoniji zbog svinjske kuge napuniti nogometno igralište s ubijenim svinjama bogami možemo i mi ovdje", kaže proizvođač autohtonog češnjaka Dario Antonac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz veprove, problem su i jeleni koji jedući masline nepovratno oštećuju grane. Lovci rade sve što mogu, ali to nije dovoljno.

"Organiziramo konstantno, svaki vikend, skupne lovove ili tzv. hajke na krupnu divljač da bismo smanjili čim više taj broj, ali vidimo da iz godine u godinu sve više i više imamo problema", kaže predsjednik Lovačkog društva Vepar i Oprtlja Lučano Bazjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nepodnošljivog stanja, pet općina sjeverne Istre priprema dopis Ministarstvu poljoprivrede. Ili će nestati divlje svinje ili cijela poljoprivreda.

"Uvijek se nekako krpamo s tim problemom divljači i onda zanemarujemo, ali sad jednostavno je došla krajnja granica da se obratimo ministarstvu i da pokušamo riješit", kaže Mirjan Stornoga iz naselja Oprtalj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve kako zdrava ishrana veprova i jelena, ne bi došla glave ljudima.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo