rast cijena goriva / 'Dizelsko gorivo postaje sofisticiran naftni derivat, ne možemo očekivati njegovo pojeftinjenje'

Naftni stručnjak Igor Dekanić za RTL je objasnio zašto je došlo do pojeftinjenja bezina i poskupljenja dizela

6.11.2018.
19:28
VOYO logo

Cijene litre benzina danas su, drugi tjedan za redom, pale prosječno za 13 lipa, dizela za tri lipe, a autoplina za osam lipa. Tako je cijena Eurosupera 95 na hrvatskim postajama danas bila između 10 kuna i jednu lipu i 10 kuna i šest lipa.

Eurosuper 95 PLUS prodaje se za 10 kuna i 11 lipa i 10 kuna i 27 lipa, dok Eurosuper 100 košta između 10 kuna i 55 lipa i 10 kuna i 66 lipa. Litra Eurodiesela je i dalje skuplja od benzina s cijenom od 10 kuna i šest lipa do 10 kuna i 43 lipe. Autoplin se prodaje od 4 kune i 30 lipa do 4 kune i 60 lipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naftni stručnjak Igor Dekanić za RTL je objasnio zašto je došlo do pojeftinjenja bezina. "Razlozi spadaju među normalne tržišne oscilacije koje se svakodnevno zbivaju. Cijene sirove nafte su poskupljivale pred dva mjeseca, oečkujući veliki porast potražnje i istovremeno u najavama nekih geopolitičkih poremećaja na Bliskom istoku.

Na to su cijene OPEC-a povečavale proizvodnju i kad se vidjelo da sankcije prema Iranu nisu dramatične, čak su izuzete zemlje koji su najveći uvoznici iranske nafte, onda su cijene pale jer se stvorio višak ponude na tržištu, a sve to unutar 10-ak dolara po barelu normalnih oscilacija koje spadaju u premiju tržišnog rizika", kazao je Dekanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizel će koštati još više

Objasnio je i razloge poskupljenja dizela koji će, kako tvrdi, koštati još više. "To je posljedica tendencije koju mi nismo zapazili. Kad kažem mi mislim na prosječnog građanina. Dizelsko gorivo zadnjih desetak godina postaje skup i sofisticiran naftni derivat. 

Dizelsko gorivo u euro 5 i 6 standardima mora biti praktički bez sumpora, da biste proizveli takvo dizelsko gorivo vi veliki dio nafte poslje destilacije, od kojega se porizvodi dizelsko gorivo, morate provući kroz 2-3 skupa kemijska procesa, koksiranje, krekiranje, hidrokrekiranje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizelsko gorivo je zadnjih 10-ak godina vrlo skup derivat, pogotovo ovo sad čisto dizelsko gorivo i ono je u cijeni proizvodnje skuplje od benzina", kazao je Dekanić dodajući kako se pojeftinjenje dizela ne može očekivati. "Ta tendencija će se nastaviti kako će se dalje pooštravati norme kvalitete koje se traže i za dizelska goriva i za benzine", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo