blagdanska kupovina / Dižu li trgovci cijene na tržnicama na Veliki petak? RTL-ov Matija Mlinarić provjerio je hvataju li trgovci dodatnu zaradu

Ranije ovog tjedna na tržnici smo obavili blagdansku kupnju za 300 kuna - ostali smo bez oraha. Prodavači kažu da je prodaja slabija nego prijašnjih godina, a da cijene "ne diraju"

15.4.2022.
22:00
VOYO logo

Kako to već obično biva, mnogi u nabavu hrane za blagdanski stol kreću u zadnji čas, pa s toga ni ne čudi da je na tržnici gužva, kakva se već dugo nije vidjela. Ipak, više no ikad, pazi se na cijene.  

Sofija iz Zagreba rekla nam je: "Meni ne treba ništa. Ja trebam samo rotkvice, kruh i to je sve. Je li skupo? Čujte, što možemo? Moramo platiti." Vlatko je prokomentirao cijene i je li na tržnici preskupo: "Ma ovisi, za nas koji još radimo i nisu, no za penziće vjerojatno jesu."  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačka umirovljenica Dobrila također je bila u nabavci: "Imam i šunke i piceka, sve što mi treba. Ja si mogu priuštiti. Penzionerka sam, imam situiranu djecu i, fala Bogu, dobrog muža, koji me osigurao." 

Da prodaja ide slabije no prethodnih godina, najbolje znaju sami prodavači. Neke cijene se nisu dirale, no građani si sve teže mogu priuštiti i one najobičnije stvari poput povrća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL NA PLACU /

Provjerili smo mogu li se za 300 kuna kupiti osnovne namirnice za uskršnji stol, ostali bez oraha. 'Koji muškarac kupi sve?'

Image
RTL NA PLACU /

Provjerili smo mogu li se za 300 kuna kupiti osnovne namirnice za uskršnji stol, ostali bez oraha. 'Koji muškarac kupi sve?'

Prodavačica Ankica je komentirala: "Ima svega, ali cijene su praktički iste kakve su bile i lani i preklani, tak da nema nikakve razlike. Sve je isto, a prodaja je pala i to se vidi,nije onak', kak je znalo biti."

Po onome što smo vidjeli, cijene su iste kao u utorak. A evo cijena na tržnicama koje smo zatekli: jedno jaje i dalje košta 1,50 kn, kilogram šunke 60 kuna, svežanj rotkvica i mladog luka mogu se nabaviti za 5 do 6 kuna, meso je, očekivano, najskuplje, pa  za kilogram odojka treba izdvojiti 47, a za janjetinu čak 89 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji nemaju za odojak i janjetinu, okreću se jeftinijim kombinacijama. 

Dušan iz Zagreba s kojim smo razgovarali, već je navio mladi luk, piceka, dohvatit će i rotkvice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naim kaže da su cijene u redu: "Ha, nisu tak visoke, kak znaju biti drugdje. Građani se ipak nadaju da će dogodine oko Uskrsa biti drukčija situacija i da će se ili magično smanjiti cijene hrane ili se drastično povećati plaće kako bi svi bezbrižno mogli uživati u blagdanima. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo