Nema rješenja / Djeca iz Metkovića ovise o jednoj pedijatrici i liječniku iz Mostara koji uskače prema potrebi!

Do studenog će u metkovske ambulante uskakati liječnici iz Mostara

6.7.2019.
13:24
VOYO logo

Prošlo je sedam mjeseci od smrti dječaka Gabrijela Bebića koja je potresla dolinu Neretve, ali i cijelu Hrvatsku. Uslijedili su prosvjedi građana, Metković je posjetio i ministar zdravstva Milan Kujundžić, stigla je nova oprema, a sad stižu - i novi problemi. Prije nego što se očekivalo, dvoje pedijatara otišlo je u mirovinu.

Djeca iz Metkovića i okolice sada ovise o jednoj pedijatrici i liječniku iz Mostara koji uskače prema potrebi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja ordinacija ima 950 pacijenata, a druge dvije ordinacije koje su ostale bez pedijatara imaju 2600 male djece. Godišnje odmore ne koristimo ni od ove ni od prošle godine", kazala jeKsenija Kaleb, pedijatrica u Domu zdravlja Metković.

Pred ambulantnom doktorice Kaleb redovi su stalni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gužve se stvaraju, ima dosta djece. Kako će to funkcionirati, ne znam, tek je početak", kazala je Ružica, pacijentica iz Opuzena.

"To je jedna užasna situacija i stvarno se nadamo da će se nešto ubrzo riješiti", rekla je Marina iz Metkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnice su još na specijalizaciji

Iako je dvoje pedijatara ispunilo uvjete za mirovinu, dogovor s ravnateljem bio je da ostanu raditi do studenog, kada bi na njihovo mjesto trebale doći dvije mlade liječnice koje su trenutačno na specijalizaciji.

"Ne mogu ulaziti ni u čije privatne razloge zašto je otišao ranije, ali meni je nastao problem, kao odgovornoj osobi, i nastojim ga riješiti, a manjak je kvalificiranih radnika", kazao je Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba pedijatra, zajedno s doktoricom Kaleb, liječili su dječaka Gabrijela Bebića. Njegova majka Ivana ima svoje mišljenje o njihovu naprasnom prekidu ugovora s Domom zdravlja.

"Cijelo vrijeme ga je pratila i bila njegov pedijatar i 90 posto radi tog slučaja nije više mogla izdržati, ali kad sam čula da je gospodin doktor isto otišao, to me totalno zgrozilo. Mogao je izdržati još četiri mjeseca da ova jadna djeca budu redovno primljena. Ovo je katastrofa što rade pacijentima!", kaže Ivana Bebić, majka pokojnog Gabrijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gabrijelova smrt ipak je pomaknula neke stvari. U ambulante su stigli i CRP analizatori, koji su dječaku tada možda mogli spasiti život.

"Mi sada svako dijete riješimo za šest minuta. Pogledamo CRP i razlučimo da li je virusno oboljenje ili bakterijsko, trebamo li intervenirati antibiotikom ili slati dalje", pojašnjava Ksenija Kaleb, pedijatrica u Domu zdravlja Metković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A do studenog u metkovske ambulante uskakat će liječnici iz Mostara.

"Dogovorili smo s jednim liječnikom, koji ima važeću licencu u Hrvatskoj, i on je već počeo radit u Metkoviću. Drugi je predao zahtjev", kaže Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi se nadaju da će razdoblje do studenog prebroditi. Najviše se boje trenutka kada se mališani vrate u vrtiće i škole jer tada su znatno učestaliji posjeti liječniku. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo