TRAGIČAN SLUČAJ / Dječak koji je preminuo u Klinici za infektivne bolesti bio sportaš, stručnjaci šokirani tragedijom: 'Smrtni ishodi su rijetki'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Zbog velike tragedije njegovim kolegama iz razreda škola je ponudila psihološku pomoć

21.1.2022.
17:35
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Dječak rođen 2010. godine preminuo je rano jutros od posljedica covida u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Prof. dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Zaraznoj, kazao je za RTL.hr da dječak nije imao prijašnjih bolesti te je imao kliničku sliku Covida uobičajenu za djecu u toj dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o vrućici, glavobolji, grlobolji i malaksalosti, sve je te simptome imao dječak", rekao je Tešović. Točan uzrok smrti utvrdit će se obdukcijom. 

Image
u zagrebu /

Dječak zaražen Covidom naglo preminuo u Klinici za infektivne bolesti

Image
u zagrebu /

Dječak zaražen Covidom naglo preminuo u Klinici za infektivne bolesti

Prema informacijama medija, dječak se bavio sportom i živio je u zapadnom dijelu Zagreba, te je bio učenik petog razreda. Zbog velike tragedije njegovim kolegama iz razreda škola je ponudila psihološku pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. dr. Milivoj Novak, pedijatar intenzivist iz KBC-a Zagreb, kazao je za Jutarnji list da je za gotovo svu djecu COVID-19 blaga bolest koja često bude asimptomatska ili sa simptomima klasičnima za bilo koju virozu. Detalje vezane uz preminulog dječaka ne zna i dodaje da treba pričekati obdukciju, a ako je uzrok vezan uz covid, smatra ga ekstremnim.

"Prema svim dosadašnjim iskustvima, gotovo sva djeca nemaju teže posljedice, minimalan broj ih je trebao hospitalizaciju, dok su smrtni ishodi ekstremno rijetki, pogotovo ako je dijete prethodno bilo zdravo", kazao je Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su ovakvi slučajevi iznimno rijetki, pokazuju i podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prema izvješću do 16. siječnja, od početka epidemije preminulo je troje djece u dobi od 0 do 9 godina pozitivne na covid-19, što je 0,01 posto svih umrlih, te četvero u dobi od 10 do 19 godina, što je 0,02 posto ukupno umrlih. Prema informacijama, od njih se za dvoje smatralo da su prethodno bili zdravi, za dječaka koji je jučer, nažalost, preminuo i za također 11-godišnjeg dječak koji je preminuo prije godinu dana. Naime, taj 11-godišnjak preminuo je 24. siječnja prošle godine od multiorganskog zatajenja kao posljedice koronavirusa i tada je bio najmlađi preminuli od te bolesti u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do 16. siječnja pozitivne testove dobilo je 36.145 djece u dobi do 9 godina, te 92.697 djece u dobi od 10 do 19 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo