završio na hitnoj / Šimuna (10) ugrizao vatreni crv u Rogoznici: 'Igrao se u plićaku, a onda je osjetio žarenje, dobio plikove...'

Image
Foto: Shutterstock

Majka je prepričala da je na mjestu ugriza bila hrpa iglica, kao rasuto staklo. 'Crv izlučuje koktel toksina', rekla je dr. Krželj

7.8.2022.
11:42
Shutterstock
VOYO logo

Na plaži u Rogoznici u subotu 10-godišnje dijete ugrizao je vatreni crv. Do nesreće je došlo uslijed igre u plićaku, javljaju 24sata. Dječak je završio na Hitnoj.

''Šimun je bilo u plićaku s hrpom ostale djece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osjetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mjestu ugriza bila je hrpa malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla na Hitnu jer se bol počela širiti i ispod pazuha'', ispričala je dječakova majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na Hitnoj su bili jako susretljivi, dijete je dobilo injekciju i kremu protiv opeklina. Ruka ga je pekla cijeli i idući dan, sada je bolje'', dodala je mama.

Image
Hitna intervencija /

Dječaka ugrizla zmija otrovnica u Memorijalnom centru u Vukovaru, otac ga brzo prevezao u bolnicu

Image
Hitna intervencija /

Dječaka ugrizla zmija otrovnica u Memorijalnom centru u Vukovaru, otac ga brzo prevezao u bolnicu

Doc. dr. sc. Maja Krželj za 24sata je objasnila koliko opasan može biti vatreni crv. Opasan je jer u sebi ima sitne iglice, tzv. četinu, a izlučuje i koktel toksina kako bi usmrtili plijen. No naglasila je kako to nisu opasne životinje koje napadaju ljude niti na njih mogu skočiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Riječ je o sporim životinjama koje se hrane bodljikašima, zvjezdačama, žarnjacima tj. koraljima, gorgonijama, ali su i strvinari. Posljednje dvije godine javilo nam se dosta ribara kojima su, ako naiđu na vršu s ribom, crvi napali vrše i pojeli svu ribu'', kazala je Krželj.

Vatreni crv može biti dugačak do 35 cm, ali najčešće su veliki 5-10 cm. U slučaju bliskog susreta čovjeka s vatrenom crvom najprije treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Žarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je riječ o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa ih stoga pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tad se životinja brani i može ozlijediti čovjeka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru'', objasnila je dr. Krželj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo