izmjena zakona u rujnu / Dječji doplatak postaje prošlost za 30.000 obitelji: godišnja ušteda države - 190 milijuna kuna

Novim vladinim reformama su i mnogi roditelji koji zbog predloženih reformi ostaju bez dječjeg doplatka. No, jesu li Vladina nova pravila uistinu fer kako tvrde?

29.4.2016.
19:02
VOYO logo

Marija je majka troje djece i na mjesec prima 1400 kuna dječjeg doplatka. Zbog štednje koju ima, ali i drugog automobila, dogodine ostaje bez njega.

"Smatram da je to vrlo nepromišljena odluka vlade, kao i do sada masa drugih stvari i ove reforme i svašta što uvode. Mislim da to definitivno ne sluti na dobro", izjavila je Marija Vrbljančević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječji doplatak već ima dohodovni cenzus: mjesečna primanja po članu kućanstva ne smiju prelaziti 1663 kune, a prema preporuci Svjetske banke uvodi se i imovinski cenzus.

"19% kućanstava koja primaju doplatak za djecu raspolažu s dva ili više automobila, a 13 posto raspolaže nekom drugom imovinom. S obzirom na situaciju u kojoj se Hrvatska trenutno nalazi, onda nam je važno da sredstva koja imamo, a jesu vrlo ograničena, usmjerimo na one kojima je to zaista potrebno", objasnila je Diana Topčić Rosenberg, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku su isplaćeni dječji doplatci za gotovo 280 tisuća djece, u prosjeku 367 kuna. Zaposlenim roditeljima, koji svaki dan voze djecu na različite krajeve grada, dva automobila su potreba, a ne luksuz - poručuju.

"Jedan automobil je potreba, a sad već drugi. Zavisi ako muž i žena različito rade onda je i potreba", tvrdi Šime iz Zadra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenu Zakona vlada planira u rujnu, a s njom i uštedu do 190 milijuna kuna na godinu.

"Mislim da drugi automobil nije luksuz, ali na nekakav način moramo uvesti kriterije koje možemo provjeriti i koji će nam omogućiti ravnomjerniju raspodjelu sredstava koju imamo", dodala je Rosenberg. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmišlja se i o dodatnim kriterijima - poput vrijednosti nekretnine ili godini starosti automobila. Isplata dječjeg doplatka prema novim kriterijima planirana je od siječnja.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo