Oštre kritike / Đikić 'oprao' naše političare: 'Bahati, arogantni, ne znaju puno i ne podnose drukčija mišljenja'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Jedan od najcitiranijih svjetskih znanstvenika komentira hrvatske političare, obrazovni sustav i ulogu znanstvene zajednice u društvu

1.12.2019.
18:03
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ugledni hrvatski znanstvenik prof. dr. Ivan Đikić drugu je godinu zaredom među 0,1 posto najcitiranijih svjetskih znanstvenika, prema novom popisu Clarivate Analytics. Radi na dva kontinenta – na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu te u tvrtki Genentech u San Franciscu. A uspjeh se samo nastavlja jer je za projekt istraživanja autofagije, na čijem je čelu ovaj cijenjeni znanstvenik, dobivena novčana potpora od 12 milijuna eura, piše Večernji list.

Cilj projekta je brži prijenos znanstvenih otkrića, stvaranje lijekova protiv neurodegenerativnih bolesti, tumora i infekcija, ali i obrazovanje novih naraštaja znanstvenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znatan dio novca uložit ćemo u obrazovanje novih generacija znanstvenika potičući kulturu suradnje, timskog rada, otvorenosti u komunikaciji, kreativnosti, fokusiranja na velika znanstvena pitanja te korištenje novih tehnologija", rekao je Đikić.

Glede obrazovanja i znanstvene zajednice, veliku kritiku uputio je hrvatskim političarima, ističući kako se u razvijenim zemljama održava puno više javnih rasprava, konstruktivnih debata te odgovornosti političara prema građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski političari ne znaju puno. U isto vrijeme ne cijene ili ne podnose drukčija mišljenja, savjete i kritike... A bez kritičkih rasprava nema napretka, ni u laboratorijima, ni u projektima, ni u radu jedne države", izjavio je Đikić i dodao:

"Rijetko sam gdje u svijetu susreo osobu, uključujući i brojne nobelovce, koja ima takav enorman ego kao prosječni političar u Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske političare opisao je i kao bahate, arogantne, besramne i nedodirljive u svojim strankama, ali je primjedbu uputio i znanstvenoj zajednici po pitanju trenutne situacije s obrazovnim sustavom i prosvjedom prosvjetnih radnika, odnosno štrajkom. Smatra  kako bi upravo znanstvena zajednica trebala pomoći javnosti da razumije razloge nezadovoljstva prosvjetara.

"Očekivao sam veći javni angažman intelektualaca i znanstvenika. Uz HAZU, trebali su reagirati i Rektorski zbor, vodeći autoriteti pri stručnim udrugama, stručni pedagozi, profesori, znanstvenici... Zar to ne bi bio dobar doprinos javnoj raspravi koji bi umanjio cijelu ovu kakofoniju političkih dezinformacija o štrajku?", rekao je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivajući se na statističke podatke i izjave učitelja, ističe kako su zahtjevi prosvjednika opravdani, posebice zato što se njihova mišljenja i ideje rijetko uzimaju u obzir.

"Nažalost, svaka nova politička elita koja ulazi u Ministarstvo uvodi svoju mini-ideologiju, ne poznaje tematiku obrazovanja, ali brzo postavlja 'svoje ljude' na vodeća mjesta i uvodi 'svoje promjene' u škole", kazao je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući odlazak mladih, pa tako i mladih znanstvenika, iz Hrvatske, zaključuje da znanstvenici mogu biti uspješni u vlastitoj domovini, ali da su u drugim državama  financijska ulaganja u znanost mnogo veća. Posebice ističe kako pozornost trebamo usmjeriti na Kinu.

"Prije dva tjedna bio sam u Šangaju u kojem su ulaganja u znanost i mlade profesionalce na vrlo visokoj razini, vrlo impresivna! Stoga i ne čudi sve veći uspjeh znanstvenika iz Kine u svijetu znanosti", izjavio je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos tome, angažman u Hrvatskoj mu je i dalje u planu, kada uhvati malo više slobodnog vremena, piše Večernji list.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo