'Ko ovo može platit? / Đir po gradu podno Marjana! Splićanima bicikl sve više ulazi u naviku: 'Super je staza. Napokon možemo proći bez problema'

Cijena godišnjeg najma javnog bicikla je 200 kuna, a koriste ih uglavnom domaći

9.5.2021.
8:00
VOYO logo

Već se godinama u Splitu zazivaju biciklističke staze, a uoči lokalnih izbora i krenulo se u tom smjeru. Kako bi se biciklisti sigurnije vozili gradom, označene su nove i obnovljene postojeće biciklističke rute. Sve se više unajmljuju i javni bicikli pa se mnogi pitaju postaje li Split biciklistički grad.

Biciklisti u Splitu dobili su nove biciklističke staze. Oko četiri kilometra prometnica i šetnica duž obale grada sada je rezervirano za njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Super je staza. Napokon možemo proći bez problema. Tu ima i male djece i ljudi koji šetaju pa je ovako sigurnije proć sa biciklom“, smatra Marko Krpan iz Splita.

„Bolje, znači, da je nešto, ali inače, ovaj, mislim da u ovom gradu to može puno bolje i odavde - od Žnjana do Stobreča bi se trebala napravit jedna velika biciklistička staza“, kazao je Splićanin Tomislav Bešlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi se u budućnosti moglo i ostvariti jer je, u sklopu projekta za razvoj biciklističke infrastrukture, napravljena podloga i za izgradnju novih staza.

„Hrvatske ceste će sada u rekonstrukciji važnih gradskih prometnica u gradu usvojiti i naše zapravo ultimativne zahtjeve da se izgrade nove biciklističke staze, uz ove koje smo obnovili i označili“, izjavio je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim klasičnih biciklista u gradu je sve više i onih kojima su javni bicikli novo omiljeno prijevozno sredstvo i koriste ih svakodnevno.

Najavljene nove biciklističke staze

„Trenutno imamo nešto manje od 19.000 korisnika, u prosjeku oko 1200 najmova dnevno što je zaista jedna velika brojka na 51 postaju koja je na gotovo svakom dijelu grada“, tvrdi direktor Split parkinga Marko Bartulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena godišnjeg najma je 200 kuna, a koriste ih uglavnom domaći.

"Ja sam prezadovoljna. Uzela sam godišnju pretplatu. Isplativo je. Znači, malo rekreativno kroz pola sata do sat dnevno“, misli Valentina Šmajzl iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Drago mi je napokon što grad Split postaje, odnosno u tijeku je da postane biciklistički grad“, poručio je Splićanin Duje Matas.

Da bicikliranje sve više ulazi u naviku velikog broja građana potvrđuju i brojke. U prva četiri mjeseca ove godine ostvareno je oko 80 tisuća najmova, što je pet puta više nego lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dolaze nam nove postaje pa ćemo još upotpuniti ove rupe koje imamo, ali zaista ove brojke su, daju nam nekakvu nadu da će ovo još bolje zaživiti nego što je do sada“, rekao je Marko Bartulić.

Uz dolazak ljepšeg vremena, u tome bi trebale pomoći i najavljene nove biciklističke staze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo