Odgovorila na Ustavnu krizu / Đurđević u Direktu odgovorila premijeru: 'Okrivljuju me za radnje predsjednika. Nitko mi nije objasnio što sam napravila protuzakonito'

Slika ilegalnog gradilišta splitskog Općinskog suda je valjda najbolja slika dna hrvatskog pravosuđa

29.6.2021.
22:42
VOYO logo

U RTL Direktu gostovala je bivša kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog  suda.

Zašto se niste javili na javni poziv i olakšali život i premijeru i predsjedniku i sad bi već bili Predsjednica Vrhovnog suda i sve bi bilo super i sve bi bilo dobro kako aludira predsjednik vlade...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja se jesam javila na drugi poziv, stupila sam u skladu s pravilima..Nisam se bila dužna javiti na prvi. Pristala sam na prijedlog predsjednika koji je Ustavom ovlašten. Moj pristanak nije nezakonita radnja, ne zna se koji sam zakon prekršila. Ni to nije billo objašnjeno koja je to protuustavna radnja. Nijedan ozbiljni kandidat neće se javiti na poziv. Prema tome moj pristanak nije nezakonit, okrivljujem se za radnje predsjednika države. Osobito kada se radi o kandidatu na postupku koji je objekt i ne može utjecati ni na koga.

Što sada? Trebaju li se dogovoriti premijer i predsjednik, ili ide javni poziv?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perpetuirajući javni poziv je nespojiv s procedurom i ovlašću predsjednika državnog suda. Ustavni je presudio, ali se ne može ostvariti izbor, cijela procedura traje 3 mjeseca, poziv traje jedan mjesec, prema tome pokazuje se da odluka dovodi do reizbora novog predsjednika.

Rekli ste da ako ne dođe do novog predsjednika za mjesec dana da ulazimo u Ustavnu krizu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalno se zaboravljaju poglavarstva, vlast i vrh sudbene vlasti. Predsjednik vrhovnog suda nije samo to, on je poglavar sudbene vlasti. Imamo 3 grane vlasti jedna je sudbena i tamo je demokratskim legimitimetom, to je delegirani predsjednik, predsjednici države imaju legimitet i imaju volju naroda koju su dobili i ovlast, imaju pravo izabrati predsjednika Vrhovnog suda. Štićena je osoba, ima nadzor, pravo na davanje upita svim predsjednicima sudovima, nadziranje svih postupaka, vođenje pojedinih predmeta. Odgovoran je za edukaciju, objavu sudskih odluka…

Vi te u otvorenom pismu koje ste nedavno uputili javnosti demantirali sve optužbe. Ali ste rekli da Hrvatska zbog ovoga za mjesec dana ne dobije predsjednika Vrhovnog suda, ulazi u Ustavnu krizu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da ste stalno minorizira poglavar sudske vlasti. Druge dvije vlasti i vrh sudbene vlasti omalovažavaju ovlasti koje ima predsjednik Vrhovnog suda. Nije točno da je on samo predsjednik Vrhovnog suda, on je poglavar sudbene vlasti. Imamo tri grane vlasti. Jedna od njih je sudbena. Na njemom  čelu je osoba s demokratskim legitimitetom, bez obzira što to nije izvorni legitimitet, nego posredni, zastupnici i predsjednik svojim legitimitetom imaju pravo tumačiti volju hrvatskog 
naroda i oni biraju predsjednika Vrhovnog suda. To je štićena osoba. Ima ogromne ovlasti u odnosu na sudstvo. Ima mogućnost davanja uput svim predsjednicima suda i mogućnost nazora svih sudskih postupaka. Odgovoran je za stručnu edukaciju i objavu sudskih odluka. 

Može li on to sve i bez demokratskog legitimiteta?Je li g. Mrčela koji će biti v.d. predsjednik Vrhovnog suda, može li on to raditi? Premijer tvrdi da se ništa neće promijeniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zakonu je nedvojbeno da je on postavljen godišnjim rasporedom poslova. To je interni akt. Ali postoji Ustav koji kaže kako se bira predsjednika Ustavnog suda i taj čin uključuje demokratski izbor. Upravljanje u odnosu na cjelokupnu sudsku vlast od strane osobe koja je postavljena internim aktom nije u skladu  s Ustavom. 

Do kad može potrajati takva situacija? Mrčela kojem mandat traje do kraja godine je rekao da će  se on možda autoimenovati za dalje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da se tu ne razlikuje predsjednik Vrhovnog suda od predsjednika bilo kojeg drugog suda. Zamjenik  se postavlja internim aktom i u slučaju da je predsjednik razrješen dužnosti zamijenit će ga, ali predsjednik Vrhovnog suda to je posebna ustavna kategorija i mora mora imati demokratski legitimitet. Na ovaj način izlazi iz demokratskog sustava. Ne spominje se da je Ustavni sud u svojoj odluci rekao  da se ponovni poziv mora provesti u danom roku do prestanka mandata sadašnjeg predsjednika. To se očito neće dogoditi. Javni poziv onemogućava da predsjednik države predloži predsjednika Vrhovnog suda, a da ga Sabor izabere. 

Jesmo li u Ustavnoj krizi? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je nedostatak legitimiteta i neustavno postavljanje. 


Rekli ste da sada imamo korporativni sustav. Hoće li doći do toga da g. Marčela sam sebe imenuje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadam se da se to neće dogoditi. U trećem pozivu, nadam se, će se zaista izabrati predsjednik Vrhovnog suda i da će građani dobiti poglavar sudbene vlasti. Ako ste to ne dogodi, to je vrlo problematično jer će se maknuti zadnja poluga utjecaja građana na sudsku vlast. U demokraciji građani moraju utjecati na svaku granu vlasti. Sudstvo je neovisno od ostalih grana vlasti, ali ima odgovornost.  Ako ne bude bila postavljena osoba koja je odgovorna za cijeli sustav , to se predviđa. Funkcija predsjednika Vrhovnog suda, radi se o osobi koja ima politički mandat. Ta osoba odgovara za stanje sudbene vlasti. Podnosi parlametnu izvješće. Trebao bi se reizabrat s obzirom na rad u proteklom razdoblju.


Četiri mjeseca je prošlo otkako ste javno spomenuti kao kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda. Jel vas u tom periodu više razočarala politika ili pravosuđe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudstvo više. Neistinite tvrdnje od mojih kolega sudaca to je bilo neprimjereno. Sudstvo se smatra etičnijim dijelom vlasti nego političari. Ali i politika se okrenula u ta 4 mjeseca oko moje
stručnosti. 

Što mislite, zašto ste izazvali toliko otpora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba raditit razliku između kritike riječi predsjednika države i moje stručnosti. U zadnjem dijelu postoji niz primjedbi koje su meni rečene i kritika koje nisu imale nikakve osnove niti u pravu niti u mojim  radnjama niti u mom programu. Konstituirale su se stvari koje su bile neistinite. Ali rečeno je i  dosta toga što je važno i što se zaboravilo. 

Niste požalili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam, ni u kom slučaju.  


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo