DIREKTOR HRVATSKIH VODA / Đuroković: 'Dovršavamo postupak nabave za privremene barijere koje će se graditi u Kostajnici'

Unatoč dobroj organiziranosti na terenu - voda prodire u prva dvorišta. Pred mještanima su sati neizvjesnostI

14.5.2019.
19:18
VOYO logo

U Hrvatskoj Kostajnici prizori koji podsjećaju na strašne poplave iz 2014. Stanovnici ih se ovdje sa strepnjom prisjećaju. 

"Prije pet godina je poplava ušla pola metra u kuću pa smo preventive radi podigli namještaj. Strah nas je. Voda raste", kaže Dinka Bajramović, Hrvatska Kostajnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka Una buja iz sata u sat i već je stigla na pragove kuća i dvorišta. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Una još uvijek raste. Dolazi iz BiH. U kontaktu smo s njima. Tamo isto raste, ali više to nije taj nagli rast", kaže Damir Trut, zamjenik ministra unutarnjih poslova.

Vatrogasci iz cijele županije, gorska služba spašavanja, policija, crveni križ, Hrvatske vode - svi su na terenu. Grade box barijere, zečje nasipe, ispumpavaju vodu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pripremljena je pitka voda. Cisterne stižu iz Siska. S HEP-om smo dogovorili isključivanje struje ako dođe do vodostaja 470 centimetara. I spremni smo poslije na dezinfekciju", kaže Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hravatske Kostajnice.

Najveća su opasnost šahtovi iz kojih se voda prelijeva ulicom. Ali zasad je situacija pod kontrolom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evakuacije stanovništva nije bilo ni u gradu ni na širem području", kaže Petar Prpić, zapovjednik VZP Hrvatska Kostajnica.

U slučaju pogoršanja na teren će izići i vojska. No, stanovnicima Hrvatske Kostajnice je već dosta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se Une ne bojimo. Mi ju volimo. Ali voljeli bi da malo povedu računa o toku rijeke. Jer se ovo stalno događa", kaže Monika Žličarić, Hrvatska Kostajnica.

Već bi iduće godine trebala početi izgradnja montažne i betonske brane, najavio je gradonačelnik, pa mještani više neće morati strahovati od poplava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đuroković: Ni na jednom mjestu nije probijena linija obrane koja se kontrolira

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, u razgovoru za RTL Danas rekao je da je sve ono što predstavlja direktnu opasnost od ulaska Une ili Korane obranjeno. Postoji opasnost od procjednih voda, ali to ne može ozbiljnije zaprijetiti ljudskim životima ili prouzročiti veću materijalnu štetu, kaže Đuroković.

Box barijere su pokazale svoju uspješnost u Karlovcu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće biti gotovo nikakvih šteta na području Logorišta i Male Švarče u području Karlovca. Možemo reći da dovršavamo postupak nabave za te privremene barijere koje će se napraviti na području Hrvatske Kostajnice. Problem je bio taj što smo s konzervatorima morali povesti računa da se gradnjom visokog nasipa ne naruši vizura grada prema Uni. Iz EU sredstava ćemo nabaviti te mobilne pregrade", kazao je Đuroković.

"Sličan sustav ćemo napraviti u Karlovcu koji će držati uz pomoć box barijera u iduće godinu do dvije i na taj način u miru napraviti nasip koji će obraniti Hrvatsku Kostajnicu od poplava."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đuroković je rekao da noć donosi puno rada svih nadležnih službi - vatrogasaca, GSS-a, Crvenog križa, Hrvatskih voda...

"U Kostajnici pada kiša i dalje, mogući su povećani novi dotoci. Treba biti koncentiran i sljedećih 48 sati raditi svoj posao. Za sada su sve linije stabilne i ni na jednom mjestu nije probijena linija obrane koja se kontrolira", zaključio je Đurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo