U Splitu / Dobio 10 mjeseci zatvora jer nije plaćao alimentaciju za svoje dvoje djece pa pobjegao u Njemačku

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

41-godišnjak je prekinuo svu komunikaciju s djecom

18.12.2018.
10:38
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Opozvana je uvjetna osuda 41-godišnjaku iz Splita i mora odslužiti 10 mjeseci zatvora jer nije platio više od 22.000 kuna alimentacije za svoje dvoje djece. To se dogodilo na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Na sudu mu nije uručena presuda na prijavljenoj adresi jer je otišao u Njemačku, iako je znao da ga ovdje čeka zatvorska kazna. Odvjetnik mu je dodijeljen po službenoj dužnosti, a zastupat će ga u nastavku postupka. Sigurno će mu biti potreban ukoliko se ne odazove na izvršenje kazne te mu se odredi pritvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine je na splitskom sudu proglašen krivim zbog počinjenja dva kaznena djela povrede dužnosti uzdržavanja. Za svako pojedino djelo utvrđena mu je kazna zatvora u trajanju od sedam mjeseci. Osuđen je stoga na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset mjeseci, a zamijenjena mu je uvjetnom kaznom, ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Drugi uvjet za izbjegavanje zatvora mu je bio da na ime svoje dvoje djece njihovoj majci, a svojoj bivšoj partnerici, na tekući račun u roku od šest mjeseci po pravomoćnosti presude isplati novčani iznos od 22.463 kuna. Isto tako, u navedenom roku morao je nastaviti s isplaćivanjem alimentacije uz stručnu pomoć nadležnog tijela za probaciju. Ta presuda je potvrđena od strane Županijskog suda u Splitu u siječnju ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protekao je rok za dragovoljno podmirenje obveze i pokrenut je poseban postupak opoziva uvjetne osude na zahtjev tužiteljstva. Budući da je poziv 41-godišnjaku na sjednicu izvanraspravnog vijeća ostao neuručen, sjednica je održana bez njega.

Pobjegao u strahu od zatvorske kazne

On sud nije ni izvijestio o promjeni adrese, iako je znao da se protiv njega vodi kazneni postupak. Nije preuzeo poziv za sjednicu pa je sudu bilo očito da je došlo do ometanja pri vođenju postupka. Na toj istoj sjednici majka djece je rekla da prema njezinim saznanjima, 41-godišnjak boravi u Njemačkoj na njoj nepoznatoj adresi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka je naglasila kako je prošlo ljeto stupio u kontakt s djecom i tražio od nje da otvori devizni račun kako bi izvršio svoju obvezu uplate alimentacije. Nakon što je majka to učinila, na račun nije uplaćena niti kuna. Osim što nije platio iznos od 22.463 kune, on nije nastavio plaćati svoju mjesečnu obvezu uzdržavanja djece u iznosu od 1.400 kuna. Isto tako, nakon toga je prestao kontaktirati s djecom i rekao je da ne smije doći u Hrvatsku jer zna da će ići u zatvor.

Tako otac dvoje djece, nakon pravomoćnosti presude, nije počeo uzdržavati svoju djecu. Nije pokazao nikakvu ozbiljnu namjeru da popravi štetu koja je nastala počinjenjem kaznenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu pronašli ni zakonske uvjete kako bi se obveza radi plaćanja uzdržavanja ukinula, a nije utvrđeno ni eventualno postojanje razloga zbog kojeg nije plaćao alimentaciju. Isto tako, nije bilo niti razloga da se osuđeniku određuje novi rok za izvršenje obveza jer je od pravomoćnosti kaznene presude proteklo dovoljno vremena za izvršenje plaćanja duga u cijelosti. Zato je određeno ukidanje uvjetne osuda i određeno je izvršenje već utvrđene jedinstvene zatvorske kazne u trajanju od deset mjeseci, piše Slobodna Dalmacija.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo