POZITIVA UMJESTO PANIKE / Dobra strana virusa koji je uzdrmao svijet: Jeftine dionice, domaća proizvodnja i manje zagađenje

Dok cijeli svijet trpi štetu, možete primjerice kupiti dionice ozbiljnih kompanija po smiješno niskim cijenama

6.3.2020.
7:00
VOYO logo

Pčele tek trebaju početi letjeti s cvijeta na cvijet i proizvoditi prvi ovogodišnji med. Medari se nadaju da će im nezgodna situacija s koronavirusom ići naruku. Godinama upozoravaju na lažni kineski med na hrvatskim policama. Em im ruši cijenu, em ga ljudi više kupuju. Sad vide priliku da se pravim medom zaslade kupci, a i da njihova košnica zaradi.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U najcrnjem scenariju, dođe li do zatvaranja granica, pitanje je što ćemo jesti? Cijene hrane drastično će skočiti i to u zemlji čiju je poljoprivredu već poharala epidemija lošeg upravljanja pa tako ne proizvodimo dovoljno hrane za vlastite potrebe. Virus je tako otvorio priliku da razmislimo o tome što ćemo jesti ako situacija eskalira'', kaže proizvođač meda Zvonimir Pajnić.

''Postavlja se pitanje što u danom trenutku možemo ponuditi. Sigurno da ne možemo ponuditi ništa u stočarstvu jer je to dug ciklus. Ne možemo ponuditi u voćarstvu, ali možemo ponuditi u poljodjelskoj proizvodnji jer ja očekujem da će doći do nestašice na tržištu. Prvenstveno povrća, a možda i nekih drugih proizvoda'', upozorava Ivo Grgić, profesor na Agronomskom fakultetu.

Zato bi neki povrćari trebali razmišljati dugoročno jer bi od toga mogli imati koristi. Dođe li do nestašice, ni trgovački lanci neće moći diktirati preniske otkupne cijene.

''U ovoj godini možemo reagirati u proizvodnji povrća. Sigurno da ne možemo očekivati nove proizvođače, ali od postojećih proizvođača možemo očekivati da ako ih potaknemo i damo im jamstva, da će povećati proizvodnju. Tako da Hrvatska u vrijeme kad je velika potražnja, a to je tijekom turističke sezone, ima dovoljno povrća na policama'', kaže Grgić.

NASA je već objavila da zbog epidemije Kinezi udišu čišći zrak jer je smanjeno onečišćenje. Aviokompanije objavljuju da očekuju pad putovanja za 19 posto. Manje aviona u zraku i manje proizvodnje u Kini pozitivno utječu na okoliš, ali to je kratkotrajno.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U kratkoročnom smislu vjerojatno Kinezi imaju nešto bolji zrak nego što ga imaju inače. Mi u Hrvatskoj nemamo nekog od efekta zbog toga. Ipak doći će do smanjenja emisija nego što bi one bile tijekom 2020. da je proizvodnja u Kini tekla uobičajenim tokom'', kaže Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša.

Koliko će svjetska ekonomija ''kašljati'' zbog koronavirusa, još je prerano da bismo mogli znati, ali neki simptomi već se naziru. Sve burze su u crvenom, gubi se novac, padaju cijene dionica. Neki će ih kupovati ako žele zaraditi u kratkom roku, ali oni strpljivi koji razmišljaju dugoročno mogli bi dobro proći.

''Ako gledamo u kontekstu dugoročnog ulaganja i tržišnog kapitala i danas i sutra i jučer je dobar trenutak ako gledate kroz prizmu ulaganja veću od tri, četiri i pet godina. Povijest je pokazala da kad dođe do manjih ili većih recesija i korekcija, da se tržišta oporavljaju, idu prema nekim novim visinama'', zaključio je financijski analitičar Hrvoje Japunčić.

A do njih bi moglo doći kad popusti panika oko koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo