"potrebne su podrobnije analize" / Dobre vijesti za građane: Cigarete i sokovi neće drastično poskupjeti, sutra kreće povrat poreza!

Kutija cigareta trebala bi poskupjeti za dvije kune

31.7.2019.
18:40
VOYO logo

Da se ministra zdravstva pita, kutija cigareta koštala bi više od 50 kuna. Cigarete poskupljuju, a poseban porez povećat će i konačne cijene zašećerenih sokova, ali i alkohola. No zdravstvo od toga, čini se, neće profitirati. 

Ipak, građani ne trebaju očekivati drastičan udar na džepove, dok Hrvatska gospodarska komora smatra da su prije odluka potrebne podrobnije analize Vladinih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kutija cigareta trebala bi poskupjeti za dvije kune

Duhan, alkohol, zašećereni sokovi - sve će to poskupjeti i bez uvođenja novih poreza.

"Sad se trenutno oporezuje 40 kuna na 100 litara bezalkoholonog pića, uvest ćemo različite postotke ovisno o gramaži šećera", kaže ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No od drastičnih poskupljenja ne treba strahovati, umiruje ministar. Primjerice kutija cigareta trebala bi poskupjeti za dvije kune.

"Nije prijedlog Ministarstva financija dramatičan skok koji bi onda poremetio tržište. Dakle, i kod duhana, a potencijalno može biti i kod alkohola ne možemo zanemariti da imamo najdulju fizičku granicu sa zemljama nečlanicama EU", dodaje Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako Marić očito uživa podršku kolega u Vladi, upravo od ideje stopostotnog povećanja trošarina ne odustaje ministar zdravstva.

"Dok sam živ, ja ću se boriti protiv toga, čuvati ljudske živote i zdravlje", poručuje ministar zdravstva Milan Kujundžić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa iznosi računicu: 

"Cigarete u Hrvatskoj odnose 15.000 života godišnje i kada se govori s etičkog i humanog aspekta, nema ništa važnije nego spasiti te živote, a s demografskog aspekata 15.000 ljudi godišnje više značilo bi puno", dodaje Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nužne pomnije analize učinaka posebnih poreza"

Hoće li onda ministar zdravstva moći računati na više novca za svoj resor? 

"Konkretno zbog te mjere ne", jasan je Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I HDZ-ovi koalicijski partneri oprezni su kada je riječ o poskupljenjima, ali građanima će rado dati savjet: 

"Moj savjet je onima koji puše da se 'otruju cigaretama' i potom prestanu pušiti kako ja. A onima koji umjereno puše, neka plate porez i porez "poroci i gušti koštaju", ja sam za ravnotežu cijene i užitka", poručuje Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj gospodarskoj komori smatraju da su nužne pomnije analize učinaka posebnih poreza.

Strahujete li da bi proizvođači mogli ne samo podignuti cijene nego i preseliti proizvodnju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo da taj efekt neće biti u toj mjeri, ali i da neće doći do većeg povećanja cijena", kaže potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević

Pa Hrvatska cijenama proizvoda štetnih za zdravlje ipak još neće uz bok najrazvijenijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrat poreza

A kad već govorimo o financijama i porezima, ima i dobrih vijesti za više od pola milijuna građana.  Povrat poreza počinje 1. kolovoza, dakle u četvrtak, a mogu ga očekivati 521.053 građana, u ukupnom iznosu od 1,06 milijardi kuna.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo