loši životni uvjeti / Dobri ljudi, pomozite! Obitelj Kovačević živi bez struje i hrane, Marijan je nepokretan. Imaju bebu od 7 mjeseci

Image
Foto: HUPŽNDS

Otac Marijan je 100% invalid, supruga Tetiana je Ukrajinka koja u RH nema račun, a par ima 7-mjesečnu kćer

12.9.2022.
9:36
HUPŽNDS
VOYO logo

Marijan Kovačević, njegova supruga Tetiana i njihova 7-mjesečna beba Viktorija trebaju pomoć. Marijan je 100% invalid, cijela lijeva strana tijela mu je u cijelosti trajno paralizirana prije malo više od godinu dana nakon teškog oblika korone, tri tjedna kome I teškog moždanog udara. Marijan je hrvatski branitelj.

Kovačevićevi trenutno žive kao podstanari u izrazito teškim I nehigijenskim uvjetima bez struje i hrane, u mraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku hitno je potrebno prikupiti: 12.439,75 kn, sukladno predračunu trgovine Pevex, ponuda broj: 1-0013-9718 od 01.08.2022. g. Prodajni centar Novi Zagreb.

Marijan je paraliziran i nepokretan

Hrvatska Udruga za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima (HUPŽNDS) priopćila je kako je Marijan Kovačević dobio prije malo više od godinu dana najteži oblik Covid-19, od kojeg je na tri tjedna završio u komi u bolnici. Kada se probudio iz kome, dobio je teški moždani udar i cijela lijeva strana mu je ostala trajno paralizirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘’Nije mogao niti pričati, tek sada u tome pomalo uspijeva. Navedeno potvrđuje i Marijanov liječnik te je isti izdao liječničku potvrdu. A isto se može pročitati i u otpusnim pismima kliničke bolnice Dubrava Zagreb i SBMR Stubičke toplice. Svakodnevno nastavlja liječenje u bolnicama. Određen mu je fizioterapeut. Zbog dugotrajnog ležanja razvile su mu se dekubitalne rane, ima povišen arterijski tlak i stanje akutnog infarkta srca, a uz sve to boluje od šećerne bolesti'', rekli su iz HUPŽNDS-a.

''Zbog svega, Marijan Kovačević je prema vještačenjima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Tvrtkova ulica 5. Zagreb i rješenju Centra za socijalnu skrb Zagreb od 06. listopada 2021. godine proglašen 100%-tnim invalidom IV. stupnja, a zaključeno je rješenjem Centra za socijalnu skrb i Zavoda za vještačenje i da mu je potrebna trajna pomoć i njega u punom opsegu. Marijanova supruga mu pomaže do wc-a, do liječnika i sve što treba, a istodobno se brine o djetetu, jer Marijan s obzirom na bolest djetetu ne može promijeniti niti pelene. Paraliziran je i nepokretan. Mi im pomažemo, svakodnevno donosimo hranu i provodimo s njima određeno vrijeme’’, kazali sui iz udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HUPŽNDS
Image
Foto: HUPŽNDS

‘’S obzirom na to da mi kao Udruga od Grada i Države nismo primili niti jedne kune, ova i druge obitelji ovise isključivo o vašoj pomoći. Ovoj obitelji odmah, bez odgode, bit će predana donacija koja se prikupi na bankovni račun Udruge te kupljena hrana, higijenske potrepštine, uredit će se stan za najosnovnije uvjete života i to soba, kuhinja i kupaona, kupiti krevet za spavanje, kinderbet za dijete, popraviti ulazna vrata koja su u jako teškom i raspadnom stanju, kupiti sudoper, stol jer nemaju nijedan, frižider, wc školjka, peć, sukladno vašim uplatama pomoći. Za dijete će se kupiti ono što u ovom trenutku najviše treba, što će odlučiti roditelji, kao npr. robica, hrana, pelene itd.’’, dodaju iz udruge.

Obitelj je sada bez hrane, bez struje, u mraku, podstanari, u teškim i nehigijenskim uvjetima. Spavaju na prastarom krevetu u raspadnom stanju, na kojem su do prije više od pet godina spavale osobe koje su umrle, a s obzirom na to da nemaju struju ne mogu ispeći niti jaje. Neizdrživo je živjeti u takvim uvjetima i odlučili su potražiti vašu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijan, Tetiana i njihovo dijete Viktorija nemaju nikakve nekretnine. Pomoć se prikuplja za hranu, higijenske potrepštine, za dijete starosti 7 mjeseci, krevet, frižider, kinderbet, uređenje sobe, kuhinje i kupaone, ulazna vrata, peć, stol i stolice te wc školjku.

Image
potrebna pomoć /

Teško bolesni Lovro je borac, a njegova majka poziva: 'Molim vas pomozite. Nećemo ga ostaviti da se bori sam!'

Image
potrebna pomoć /

Teško bolesni Lovro je borac, a njegova majka poziva: 'Molim vas pomozite. Nećemo ga ostaviti da se bori sam!'

Njihov život ovisi o vašoj pomoći

‘’Želimo napomenuti da ljudi nemaju struju, ne mogu ispeći niti jaje, niti djetetu ugrijati vodu, a niti se okupat’’, naglašavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijan i Tetiana kod javnog bilježnika Alena Juroša iz Zagreba, Dankovečka 8, ovjerili su Udruzi suglasnost da se pomoć prikuplja na račun Udruge, jer su Marijanu računu blokirani, a njegova zakonita supruga Tetiana je Ukrajinka i nema račun.

‘’Sve što se prikupi bit će odmah bez odgode predano obitelji i kupljeno sve što im treba, kao i u prethodna tri mjeseca. Za ovu obitelj otvorili smo poseban račun na koji se prikuplja pomoć samo za njih, a koji je sastavni dio ove molbe. Sve što se uplati na ovaj račun ide direktno ovoj obitelji. Prema potvrdi Ministarstva hrvatskih branitelja, Marijan je hrvatski branitelj i u teškom je zdravstvenom stanju. Njegova supruga Tetiana Doroshenko rođena je u Ukrajini, u kojoj je trenutno rat i ostala je bez svega. Zbog brige o djetetu, kćeri koja je starosti 7 mjeseci i nepokretnom suprugu nije u mogućnosti odlaziti na posao. Marijan je trajno radno nesposoban i prima 1.500,00 kn osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb na zaštićeni račun, jer mu je tekući blokiran. Drugog prihoda nema. Marijan je cijeli život radio kao kuhar, a onda i vozač taksija. Što se tiče sudjelovanja u Domovinskom ratu, u njemu je proveo 146 dana na bojišnici u Novoj Gradišci’’, priopćili su iz udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HUPŽNDS
Image
Foto: HUPŽNDS

Marijan kaže volio bi raditi kao što je radio i prije i brinuti o obitelji, sve dok ga bolest prije malo više od godinu dana nije spriječila u tome. Bio bi kaže najsretniji kada bi radio. Do sada nikada nije molio pomoć, već je i sam pomagao drugima. Liječnici kažu da će cijeli život ostati nepokretan.

Osobnu invalidninu Centra za socijalnu skrb Zagreb, u iznosu 1.500,00 kn, zbog blokiranosti tekućeg računa prima na zaštićen račun, na koji mu nitko ne može uplatiti bez odobrenja FINA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo Hrvatskih Branitelja i Grad Zagreb upoznati su s ovim problemom i komisija istih bila je kod obitelji, no do sada se osim utvrđenja teškog stanja, psiho podrške i preporuke ništa nije riješilo. Preporuku za pomoć ovoj obitelji dao je Župnik Zagrebačke Nadbiskupije, koji je zajedno s župnim Caritasom obišao obitelj i utvrdio teško stanje. U privitku. Preporuku za ovu obitelj dao je Centar za socijalnu skrb Zagreb, Peščenica, Predstojnica. U privitku. Hrvatski Crveni Križ također je utvrdio izrazito teško stanje.

Informacije za pomoć Marijanu, Tetiani i djetetu Viktoriji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primatelj: sukladno punomoći od 14.07.2022., ovjerena kod Javnog Bilježnika Senija Škrinjar Kos, Zagreb, Vlaška ulica 103, broj: OV-1461/2022, koju su potpisali gosp. Marijan Kovačević i Marijanova zakonita supruga Tetiana, na traženje ove obitelji, financijska pomoć za ovu obitelj uplaćuje se prema sljedećim podacima:

HRVATSKA UDRUGA ZA POMOĆ ŽRTVAMA NASILJA, DJECI I SIROMAŠNIMA
Primatelj skraćeni naziv Udruge: HUPŽNDS
IBAN: HR6324020061500119802
Račun za ovu obitelj otvoren u Erste&Steiermärkische Bank d.d.
Opis uplate: Za Marijana, Tetianu i Viktoriju.
Poziv na broj: 1962-1982
Svift/bic za uplate iz inozemstva: ESBCHR22

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘’Zahvaljujemo od srca svima koji će pomoći ovoj nesretnoj obitelji’’, poručuju iz udruge.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo