IMAJTE NA UMU / Dobro je čitati sitna slova: U ugovoru o autoosiguranju krije se stavka koja bi vas mogla skupo koštati

Image
Foto: Pixabay

Što se događa ako vlasnik zaboravi produžiti ili obnoviti ugovor o osiguranju na vrijeme?

27.8.2020.
17:30
Pixabay
VOYO logo

Svaki vlasnik i vlasnica motornog vozila koje podliježe obvezi registracije i izdavanja prometne dozvole mora sklopiti ugovor o osiguranju od odgovornosti za štete koje bi tim vozilom mogao uzrokovati trećim osobama.

Image
Prodaja ukupno tek na pola /

Klasa optimist: Prodaja automobila polako raste, srpanj gotovo dostigao prošlu godinu

Image
Prodaja ukupno tek na pola /

Klasa optimist: Prodaja automobila polako raste, srpanj gotovo dostigao prošlu godinu

''Obveza je propisana Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu. Ugovor o osiguranju mora biti na snazi sve dok je vozilo u prometu. To znači da ugovor treba obnavljati svake godine što mnogi vlasnici i čine povezujući datum obnove ugovora o osiguranju s datumom registracije'', objasnio je za HAK RevijuMarijan Ćurković, član Upravnog odbora HAK-a i jedan od vodećih stručanjaka za osiguranja u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No što se događa ako vlasnik zaboravi produžiti ili obnoviti ugovor o osiguranju na vrijeme? Nekoć je, naime, na snazi bila zakonska odredba da osiguranje vrijedi još 30 dana nakon isteka police osiguranja, međutim, ''donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu koji je ispred ’30 dana’ ubacio riječ ‘najviše’. Ovu ‘caku’ ne znaju mnogi vozači, posebno stariji, jer im je u sjećanju ostala stara zakonska odredba'', upozorio je Ćurković.

Po novoj odredbi prava i obveze iz ugovora o osiguranju produžuju se ‘najviše 30 dana’, a ne više ’30 dana’. ''Tu novu odredbu iskoristili su neki osiguravatelji dotadašnji jedinstveni rok od 30 dana pretvorili u nove rokove. Tako ima osiguravatelja koji taj počekni rok određuju s 15 dana, drugi sa sedam dana, treći pak samo s jednim danom. Rijetki su koji su zadržali staru odredbu o počeknom roku od 30 dana. Dakle, ako vozač želi znati koliko mu vrijedi osigurateljno pokriće nakon isteka police obveznog osiguranja – mora pogledati u uvjete svoga osiguratelja, kako bi izbjegao neugodna iznenađenja'', upozorava Ćurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo