Komentar Zorana Šprajca / Dobro jutro Petre, laku noć Damire: Ponudili su nam drek, al' slatki drek i mi smo ga s guštom pojeli

Amerikanci su Hrvatskoj opet očitali lekciju o tome što znače državne institucije.

15.1.2019.
22:30
VOYO logo

Dobro jutro Petre... tako počinje i drugi mail koji je američko veleposlanstvo uputilo pomoćniku ministra obrane Petru Mihatovu uporavajući ga na procedure koje Hrvatska treba ispoštovati da bi Izrael dobio američku dozvolu za prodaju aviona Hrvatskoj. Taj mail došao je u siječnju 2018., samo mjesec dana nakon prvog maila u kojem isti dužnosnik američkog veleposlanstva pomoćnika ministra obrane vrlo jasno upozorava da će Izrael tu dozvolu teško dobiti ako će ju uopće ikada dobiti.

I u tom drugom mailu je kao privitak priložen i famozni non-paper za koji je državni vrh tvrdio da ga nije vidio ili da ne postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska podsjetimo, nije ispoštovala tu američku proceduru i Izrael nije dobio američku dozvolu a Hrvatska nije dobila avione. Oba američka maila jučer i danas objavio je portal Index, evo teksta drugog maila koji počinje sa "Dobro jutro Petre,  a mogao bi završiti s "Laku noć Damire": 

Dobro jutro Petre,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

u neprekidnim naporima da vam pružimo sve informacije koje možemo, a koje vam mogu pomoći s nabavom borbenih aviona, šaljem vam dva dokumenta. 

Prvi je non-paper koji opisuje vremenski tijek, okolnosti i, što je najvažnije, pitanja koja treba postaviti prilikom donošenja odluke o novim, odnosno rabljenim avionima F-16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove informacije kompilirane su u suradnji sa Odjelom za međunarodne poslove Američkog ratnog zrakoplovstva, i Lockheed Martinom. 

Drugi dokument je pojednostavljeni vremenski tijek koji koristi podatke iz non-papera i predstavlja ih u pojednostavljenoj, grafičkoj formi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što ćete vidjeti, još uvijek postoji nekoliko tehničkih pitanja na koja je potrebno odgovoriti kako bi se zadovoljili uvjeti TPT-a.

Nadam se da će vam ove informacije biti korisne dok donosite ovu važnu odluku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je vrijeme pokazalo Petar i Damir su te informacije iz američkog veleposlanstva u  Ministarstvu obrane smatrali potpuno beskorisnim.

Dakle da zaključimo prvi čin ove komedije. Za isporuku polovnih izraelskih aviona Hrvatskoj ključna je bila američka dozvola. Amerikanci zato Hrvate barem tri puta i službeno i neslužbeno upozoravaju da će Izrael teško dobiti tu dozvolu, ali kad smo već zapeli za te polovne izraelske avione, objašnjavaju nam i kako treba izgledati procedura za dobivanje te dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati iz nekog razloga potpuno zanemaruju ta američka upozorenja i slijepo vjeruju Izraelcima da će dobiti tu dozvolu, jer, kazao je ministar, Izrael je imao nekakvo američko predodobronje koje nitko nije vidio i za koje ne znamo na što se zapravo odnosi.

Drugim riječima, Izraelci su Hrvatskoj ponudili drek ali su rekli, ej, to vam je slatki drek, a mi smo ga s guštom pojeli. S druge strane amerikanci su Hrvatskoj opet očitali lekciju o tome što znače državne institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle ako je neki ćato u američkom veleposlanstvu u Zagrebu, hrvatskom pomoćniku ministra, što je otprilike ista razina, jasno sugerirao da Izrael neće dobiti tu dozvolu, onda će tako i biti.

Bez obzira što se hrvatski ministar obrane vozio u avionu s američkim ministrom obrane i što su oni tom prilikom o nabavci izraelskih aviona srdačno ćaskali, što je ovih dana  ministru Krstičeviću jedan od glavnih argumenata u svoju obranu. Jer u hrvatskom mentalnom sklopu ćaskati u avionu s nekim važnim čimbenikom ili sjediti s njim u počasnoj loži Dinama ili brstiti janjetinu kod Macole, riješeva svaki problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, amerikanci nemaju ni Dinamo ni Macolu, ali zato imaju državu u kojoj je riječ nekog ćate riječ države. Ma koliko ministar s ministrom visoko letio.   

I tako sad ulazimo u drugi čin ove komedije. Sjećate li se kako je u prvom činu MORH, tobože u maniri brižnog gospodara, odbacio sve sugestije da je možda bolje da Hrvatska kupi nekoliko novih aviona nego cijelu eskadrilu polovnih. Sjećate li se kako je na to i predsjednica Republike rekla da bi i ona rado vozila novi Mercedes ali ima novaca samo za polovni. I evo ga, u drugom činu komedije odjednom će biti i novi Mercedes i novi avioni. I to ne bilo koji. Najskuplji mogući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Originalni američki F-16. I to ne bilo koji američki F-16. F-16 Block 70/72, koji je toliko nov da se još uopće ne proizvodi. Bar se tako jučer izlanuo ministar Krstičević a njemu se može vjerovati, on nekako uvijek pogodi tko će biti pobijednik natječaja.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo