ispitivanje sudstva

Dobronić sucima poslao upitnik, tvrdi da su sudovi izgubili kompas, no neki misle da je upitnik nezakonit

Upitnik se odnosi na sve osim Ustavnog suda koji nije dio sudbene vlasti, već ima svoja pravila

Irena Pirjać/ 15.2.2022. u 23:00

Suci na stolcu za ispitivanje. Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić poslao im je niz pitanja na koja očekuje odgovore u sljedećih mjesec dana. Svoj je potez opravdao time da su sudovi izgubili kompas, odnosno autoritet raznim neetičnim ponašanjima. Pa sada želi vidjeti pravo stanje stvari. 

Ovakav je upitnik stigao na stolove sudaca. Što rade, za koliko novca, ima li nepotizma i članstva u masonima - odgovore očekuje šef Vrhovnog suda Radovan Dobronić. On pred kamere ne želi, ali sudac Ivan Turudić, tvrdi - upitnik je nezakonit! Na pitanja vjerojatno neće odgovoriti.

''Nema predsjednik Vrhovnog suda nikakve ovlasti da propituje članstvo u nekim nevladinim i neprofitnim udrugama. Ja sam primjerice član udruge dragovoljaca Domovinskog rata. I sad bih ja trebao pitati svog predsjednika suda odobrenje da budem član te udruge. Mislim da je to posve nedopustivo'', rekao je Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda.

Suci trebaju odgovoriti na devet pitanja, među kojima je i ono o članstvu u udrugama ali i primjerice jesu li im na istom ili drugom sudu zaposleni članovi obitelji. Te koliko novca zarade od predavanja i savjetovanja u privatnim tvrtkama.

Iz udruge sudaca pomalo zbunjeni.

''Ne znam koji su razlozi za upitnik. To morate pitati predsjednika Dobronića. Što se tiče pitanja, meni se čini mi da je jedan dio postavljenih pitanja u isključivoj nadležnosti Državnog sudbenog vijeća'', kazao je Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca PHONO.

Upravo se čita

Image
brodovi povezuju ljude

FOTO Hrvoje i njegova družina svaki su dan čekali brod Jadrolinije. A onda ih je kapetanov poziv ostavio bez daha

Image
istraga u tijeku

FOTO Policija privela sina bivšeg gradonačelnika Dumbovića: Ispituju ga u vezi incidenta u kojem je pretučen muškarac

Image
istraga u tijeku

FOTO Policija privela sina bivšeg gradonačelnika Dumbovića: Ispituju ga u vezi incidenta u kojem je pretučen muškarac

Državno sudbeno vijeće ima sve te odgovore - kaže i sudac Turudić.

''Izdaje primjerice odobrenja za predavanje, pisanje stručnih članaka, članstvo u arbitražnom tijelima, u raznim komorama. Koje vodi evidenciju o imovinskim karticama sudaca'', izjavio je Turudić. 

I dok nam bivši predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa kaže kako ovako nešto nikada nije bila praksa, njegov nasljednik Dobronić uvjerava - riječ je o uobičajenim aktivnostima, kojih će biti još.

''Svrha upitnika je predodžba o stvarnom stanju, jer postoje naznake da kod pojedinih sudaca ne postoji dovoljan osjećaj odgovornosti za sadašnji trenutak sudbene vlasti'', izjavio je Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda.  

Upitnik se odnosi na sve osim Ustavnog suda koji nije dio sudbene vlasti, već ima svoja pravila.

''Ne smijemo biti članovi političkih stranaka, baviti se politikom, niti ostavljati dojam da se bavimo politikom'', kazao je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda.

Sudovi imaju 30 dana da dostave odgovore. Hoće li propitkivanje sudaca rezultirati pobunom ili bržim rješavanjem spisa - ostaje vidjeti.

Irena Pirjać/ 15.2.2022. u 23:00

Više s weba

Pročitajte još

Image
plaža šunj

Dubrovački nudisti na mukama, kupači u badićima im uzurpirali plažu: 'Što bi bilo da se skinem gol?'

Više s weba