Pravi genijalci! / Dodijeljena najveća i najprestižnija priznanja učenicima u Hrvatskoj: 'Neki će sa sobom doma ponijeti kilu jabuka!'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Svaki Oskar za znanje potvrda je da se njihov trud isplatio

9.6.2022.
21:30
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

400 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola dobit će Oskar znanja! Prestižna nagrada za uspjeh na državnim i međunarodnim natjecanjima dodijeljuje se 18. put, a skulptura Oskara znanja mijenja se svake godine.

U kiparskoj radionici Akademije likovnih umjetnosti nastaju ovogodišnji kipići Oskara znanja - Newtonove jabuke. Autorica kipića Tea Švarić objašnjava da jabuka predstavlja legendu kako je Newtonu pala jabuka na glavu, i tada je on shvatio zakon gravitacije i definirao ga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj način sam htjela prenijeti tu misao kako stvari koje se dešavaju stalno oko nas u umovima genijalnih ljudi mogu utjecati na cijelo čovječanstvo i znanost", objašnjava Tea, studentica Akademije likovnih umjetnosti koja je protekla tri tjedna svoju ideju pretvarala u djelo.

Mlada umjetnica oduševljena je što je u velikoj konkurenciji odabran baš njezin rad. "Jako mi je važno ovo zato što je ovo moj prvi autorski rad koji je odabran negdje i umnožava se, i vjerujem da će biti još takvih prilika i kasnije", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
eksperimentalni primjer /

Učenici u Stubičkim Toplicama zadaću pišu u školi, a udžbenike ne nose kući: 'Meni je ovdje savršeno'

Image
eksperimentalni primjer /

Učenici u Stubičkim Toplicama zadaću pišu u školi, a udžbenike ne nose kući: 'Meni je ovdje savršeno'

Njezin kipić kući će odnijeti najbolji učenici osnovnih i srednjih škola, pobjednici na državnim i međunarodnim natjecanjima. Njih 393 ovogodišnji su dobitnici Oskara znanja.

Među njima je Mila Grgurić, maturantica zagrebačkog MIOC-a. Pokusi i kemijske reakcije njezino su područje. Na međunarodnoj olimpijadi osvojila je broncu. "Olimpijada je bila u Uzbekistanu, u glavnom gradu Taškentu. Tjedan dana smo bili i imali smo natjecanja iz teorijskog i praktičnog dijela, nas troje učenika i dva mentora", prepričala nam je Mila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natjecateljski staž neki su počeli graditi još u osnovnoj školi - Oskara znanja dobit će za osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju iz informatike. Ni jednom ni drugom ovo nije prvi kipić, ali svaki je poticaj za dalje.

"Jednostavno mi se jako sviđa to čime se bavim i imam zato dovoljno motivacije za stalno raditi rješavati nove zadatke. To mi je zabavno i nije mi problem uložiti puno vremena i onda se rezultati vide", objašnjava Lara Semeš, učenica XV. gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Atletičari moraju puno trčati, nogometaši moraju puno vremena provesti na terenu tako i mi moramo puno vremena provesti proučavajući naš predmet, naše područje i pripremati se za natjecanja jer konkurencija je velika", dodaje Fran Babić, također učenik XV. gimnazije.

Nakon dvije panedmijske godine, državna natjecanja ponovno su se održavala uživo. Sudjelovalo je 5 tisuća učenika, a nagrađeni će biti oni najbolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima učenika koji su osvojili tri, četiri Oskara znanja, a oni će ponijeti sa sobom doma kilu jabuka, Newtonovih jabuka", kazala je Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Svaki Oskar za znanje potvrda je da se njihov trud isplatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo