podizanje svijesti / Dodjeljena Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost: 'Nesporazume ne smijemo rješavati šakama'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Već godinama se dodijeljuje Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost, ove godine dobitnici su Niko Radujković i Matija Ostoić

16.11.2019.
15:43
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Na Međunarodni dan tolerancije u subotu su dodijeljene Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost, a dobitnici su, po odluci zagrebačke Gradske skupštine, osnovnoškolac Niko Radujković i srednjoškolac Matija Ostoić, koji su pridonijeli toleranciji te podizanju svijesti o prevenciji i suzbijanju nasilja.

Nagrađeni učenik zalagao se za pomoć osobama s disleksijom

Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost tradicionalno se dodjeljuje od 2008. godine u spomen na Luku Ritza, tragično preminulog mladića od posljedica vršnjačkog nasilja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niko Radujković učenik je iz Osnovne škole "Dr. Ivan Merz" i nekoliko je puta proglašavan učenikom škole. Član je Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu koji zastupaju djecu u stručnim raspravama te podižu svijest o dječjim pravima. Potaknut problemima djevojčice kojoj su se zbog teškoća čitanja izrugivali njezini vršnjaci, u ime Mreže mladih savjetnika predložio je suradnju s Nacionalnom kampanjom za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati!".

Na njegov su prijedlog članovi Mreže snimili film o teškoćama čitanja kako bi informirali širu javnost o tom problemu te je potaknuli na pomoć djeci, a prikazivat će se u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske. S udrugom Kaooosss surađivao je u snimanju kratkog filma koji je nagrađen kao najbolji film na državnoj razini na natječaju Foruma za slobodu odgoja "Oboji svijet bojama tolerancije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, među prvima je sudjelovao u pružanju pomoći dječaku iz Sirije u procesu integracije u njihov razred. Iz nesebične podrške dječaku u tim teškim trenucima razvilo se prijateljstvo, a dječak je postao uspješan učenik koji je uz pomoć razrednih kolega svladao brojne prepreke. Bend u kojem svira je također aktivan u prevenciji vršnjačkog nasilja i zlostavljanja te je zajedno s učiteljima podržao program "Stop nasilju među djecom", ističe se, među ostalim, u obrazloženju.

''Odrasli trebaju slušati djecu''

"Nasilje nikad nije rješenje, poruka odraslima je da slušaju djecu i da ima pomognu jer nam je potrebna pomoć", poručio je Niko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matija Ostoić učenik je Industrijske strojarske škole i bavi se izradom videa i drugih sadržaja koji preveniraju vršnjačko nasilje i nasilje na internetu te promiču rodnu ravnopravnost i toleranciju. Sudjelovao je u projektu "Budi muško, mijenjaj pravila!" koji je ostvaren u suradnji s organizacijom Status M. Videouradak koji je snimio o tom projektu dobio je nagradu Foruma za slobodu odgoja, ali ostvario brojne preglede na YouTube kanalu Industrijske strojarske.

Također je sudjelovao u pripremi pitanja i izradi videosadržaja za webinar "Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji internet počinje s tobom" koji je Industrijska strojarska škola pripremila i održala u suradnji s Gimnazijom "Vukovar" za više od 60 strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske. Više od 2000 sudionika webinara učilo je o stvaranju, poštovanju i povezivanju kako bi internet učinili boljim mjestom, bez virtualnog zlostavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matija je posebno zaslužan za video "Pet pravila za sigurniji internet" koji je objavljen i na službenoj stranici Centra za sigurniji internet, navodi se, među ostalim u obrazloženju odluke.

Nagrade su Niki i Matiji uručili predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet i  zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nasilje nije hrabrost te moramo učiti djece a i sami se ponašati tako da naše nesporazume rješavamo tolerantno, argumentirano a ne šakama, prijetnjama, psovkama, bejzbol palicama. No i zajednica mora sankcionirati i oštro reagirati na svaki oblik nasilja, pogotovo kada se radi o nasilju među djecom ili nad djecom", rekao je Prgomet na svečanosti u Starogradskoj vijećnici.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo