JAVNO ZDRAVSTVO / Dok se čeka hoće li rasti cijena inzulina: 'Hoćemo li plaćati i participaciju u troškovima transfuzije krvi?'

Image
Foto: Thinkstockphotos

''Pa tko nema kunu u džepu, neka umre bez inzulina ili krvi u veni?

8.12.2018.
7:00
Thinkstockphotos
VOYO logo

Moguć rast cijena inzulina - lijeka koji za dijabetičare i dijabetičarke doslovno život znači, uzburkao je mnoge duhove

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), podsjetimo, ustvrdio je za Vijesti.hr da o rastu cijena zasad nema govora, ali ne poriču da bi to mogla biti posljedica postupka utvrđivanja cijena lijekova, koji provode i koji se odnosi na sve lijekove koje se propisuje na recept, a ne samo na inzulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Milan Kujundžić također tvrdi da se ništa novo ne događa u vezi cijene inzulina i da će se tek vidjeti što će biti. 

Međutim, udruge oboljeih od dijabetesa strahuju da će ako HZZO uspije s farmaceutskim tvrtkama ispregovarati nižu cijenu, razlika pasti na leđa pacijenata, a mnogi tada neće imati financijske mogućnosti za doplatu. Štoviše, ''HZZO će dugotrajno dovesti do povećanja broja dijabetičkih komplikacija koje su najskuplji segment u liječenju dijabetesa te dovesti u opasnost cijelo hrvatsko zdravstvo jer nam već sada prijeti eksplozija u troškovima liječenja komplikacija'', upozorila je odmah za Vijesti.hr predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (HSDU) Zrinka Mach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSEL
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSEL

Zrinka Mach

'Mi nismo dobili niti jednu službenu informaciju da će zaista biti nadoplate za sve, već dolazi do zamjene među listama lijekova koji su bili na listi u odnosu na druge koje će doći. A izmjene se rade stalno, nešto ode s liste, dođe drugo, a ovo očito predstavlja rat među farmaceutskim kompanijama koje uvode nemir među udruge bolesnika'', smatraju u Hrvatskoj udruzi za prava pacijenata na čelu s Jasnom Karačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naravno da nema opravdanja da se uvede naplata na sve inzuline i to se ne smije dogoditi jer bi se prekršilo sva prava pacijenata, u ovom slučaju osiguranika na dostupnost zdravstvene zaštite'', istaknuli su i za Vijesti.hr najavili: ''U slučaju da zaista ne odobre niti jedan inzulin bez plaćanja pacijenta, mi ćemo se obratiti Europskoj agenciji za lijekove i tražiti  zaštitu prava po svim kriterijima''. 

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Jasna Karačić

''Ovo je samo još jedan u nizu dokaza – od problema s nabavom lijekova za djecu oboljelu od neuroblastoma preko cirkusa s takozvanim fondom za nabavu spinraze pa do izostanka ikakve sistemske mjere za zaštitu žena od ponižavanja i boli u bolnicama temeljem akcije prekinimo šutnju -  da aktualni ministar zdravstva nije sposoban upravljati zdravstvenim sustavom, da ne razumije koncept troškovne učinkovitosti usmjeren na zdravstvene ishode te da su za njega stvarne potrebe i problemi daleko izvan horizonta odlučivanja'', za Vijesti. hr upozorila je Marina Škrabalo, upraviteljica Zaklade SOLIDARNA - zaklade za ljudska prava i solidarnost te članica Europskog gospodarsko-socijalnog odbora (EGSO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, upravo da bi upozorili da sistemske greške u zdravstvu svojim zdravljem i životom ne smije platiti niti jedno dijete, SOLIDARNA i Program ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije (CMS) već su reagirali peticijom u slučaju akutne ugroženosti zdravlja i života djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a na čijim se leđima prelama neučinkovito upravljanje zdravstvenim sustavom.

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Marina Škrabalo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među dijabetičarima i dijabetičarkama ima dosta djece i njihovi roditelji, kao i ostali koji boluju od šećerne bolesti, poučeni iskustvom s pravom su uznemireni, a Škrabalo naglašava: ''Ovo nije humanitarno pitanje koje bi građani trebali sanirati dobrotvornim akcijama, već odgovornost države za sistemski problem nejednakosti građana u pristupu zdravstvu i nedjelotvornog planiranja i upravljanja zdravstvenim troškovima. Bilo koji korak u smjeru participacije dijabetičara u troškovima nabave inzulina odnosno plaćanja iz vlastitog džepa vrhunska je sramota za ovu državu koja je iznjedrila jedan od najuglednijih javnozdravstvenih modela  prevencije i liječenja dijabetesa u svijetu''. 

''To je šamar i Andriji Štamparu i Vuku Vrhovcu i mom pokojnom stricu dr. Zdenku Škrabalu i dr. Mati Graniću. Ako je zahvaljujući Škrabalu i Graniću u doba rata hrvatska država uspjela osigurati pravodobnu  i naravno besplatnu opskrbu inzulinom svim dijabetičarima bez obzira na okupaciju i ratne vihore, kako današnjeg ministra zdravstva nije sram, da uza sve europske fondove, uz poboljšanje ekonomskih pokazatelja kojima se ova Vlada hvali, nisu u stanju osigurati javno financiranje lijeka koji za dijabetičare doslovno znači život, a ne smrt'', pita Škrabalo.

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Mate Granić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, akademik Zdenko Škrabalo, ugledni liječnik dijabetolog svjetskog glasa, osnivač je Zavoda za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma 'Vuk Vrhovac', koji je sredinom osamdesetih prošloga stoljeća zajedno s Matom Granićem izgradio kao jedan od najboljih zavoda za dijabetes u ovom dijelu Europe. 

''Prijedlog odluke o uvođenju nadoplate za gotovo sve vrste inzulina vrlo je neugodno odjeknuo kako među oboljelima, tako i u medicinskim krugovima. S obzirom na to da u HZZO-u naglašavaju da se radi samo o prijedlogu odluke, nadam se da predstoji konstruktivni dijalog relevantnih subjekata uključenih u skrb o dijabetičkim bolesnicima'', za Vijesti.hr istaknula je Lea Smirčić-Duvnjak, ravnateljica zavoda 'Vuk Vrhovac'.

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Lea Smirčić Duvnjak

''Za sve nas'', napominje Škrabalo, ''koji znamo koliko je za cjeloživotno upravljanje dijabetesom važna samodisciplina i suradnja samih pacijenata, vrhunska je svinjarija da se na pacijente prebacuje bilo kakav trošak lijeka i pribora jer će to zasigurno utjecati na neredovitost uzimanja lijekova, naročito među ljudima koji moraju brinuti o tome imaju li za struju ili za lijek''. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ukoliko se uvede participacije na inzulinske preparate i pribor, sljedeći korak koji možemo bez čuđenja očekivati je participacija u troškovima transfuzije krvi. Pa tko nema kunu u džepu, neka umre bez inzulina ili krvi u veni. Jer inzulin nije bilo koji lijek, to je hormon koji život znači'', upozorava Škrabalo i zaključuje: ''Pravo je pitanje zašto premijer Andrej Plenković tolerira toliko sramoćenje i degradiranje hrvatskoga javnog zdravstva – tradicije na koju imamo pravo biti uistinu ponosni''.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo