ZBRKA NAKON NASLOVNICE / Dok se čeka saborsku raspravu o propaloj nabavi izraelskih aviona, pitanja se samo gomilaju

Nema nečega što bi na prvu loptu napravilo revoluciju u čitavoj temi nabave izraelskih aviona

31.1.2019.
19:11
VOYO logo

Afera s propalom nabavom borbenih aviona ne jenjava: jedan dnevni list objavio je dokument koji tobože dokazuje da su Sjedinjene Države Izraelu najprije odobrile prodaju F-16-ica Hrvatskoj pa se predomislile.

Iako bi to išlo u korist potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, s ovakvim tumačenjem dopisivanja Izraelaca i Amerikanaca ne slaže se ni struka, ni oporba. Dapače - tvrde baš suprotno. 

Amnestira li zaista naslovnica hrvatsku Vladu? Večernji list tvrdi da dokumenti koje su objavili dokazuju da su Sjedinjene Američke Države odobrile prodaju F 16 Barak Hrvatskoj. 

U objavljenom dokumentu koji je State Department u rujnu 2017 poslao Izraelu stoji: "Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država daje odobrenje za privremeni transfer F-16 C/D tehničkih podataka prema dozvoli u prilogu, Vladi Republike Hrvatske u svrhu potencijalne prodaje u budućnosti". 

U nastavku se navodi kako se za svaku buduću intervenciju na zrakoplovnim sustavima treba konzultirati s Amerikom, a zaključuje se nedvosmislenom izjavom: ''Poseban TPT zahtjev se mora zatražiti za svaki oblik trajnog transfera ili obuke".

Vojni analitičar Igor Tabak iz objave ne vidi da su Amerikanci zaista odobrili prodaju. "Vrlo malo orginalnih stranih dokumenata čijim čitanjem se jednostavno ne dođe do zaključaka koje novinari Večernjeg izvode. Nema nečega što bi na prvu loptu napravilo revoluciju u toj čitavoj temi".

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić iz ovih dokumenata vidi samo dozvolu da Izrael sudjeluje na natječaju, da hrvatski stručnjaci pregledaju zrakoplove, ali ništa više od toga. "Zašto je to pokazano kao dokaz nečeg suprotnog mi nije jasno. Vjerojatno su se nadali da su slova na dokumentima dovoljno sitna i da je na engleskom pa da nitko to neće moći pročitati ili razumjeti." 

O propalom poslu nabavke vojnih aviona raspravljat će se i u Saboru u sklopu interpelacije koju je zatražio SDP. Oni, pak, i dalje vide isključivo odgovornost Vlade.

"Ako vi imate signal da posao ne ide, ili ste totalno nesposobni, a ljudi u HDZ-u govore da je ministar Krstičević jako sposoban, onda znači da se nadate na temelju nekih informacija koje nisu dostupne javnosti. Znači, netko je očito trebao izlobirati u Americi da se dobije ta suglasnost, za to dobiti vjerojatno veliki novac'', smatra SDP-ov Gordan Maras.

Ministar Krstičević se i nakon objave ovih dokumenata drži iste priče: "U ovom procesu koji je vrlo složen pa nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion. Država Izrael je imala sve potrebne papire, uključujući i onaj papir da može nuditi avion u toj konfiguraciji''.

Krstičević je tvrdio da Hrvatska posjeduje dokumente kojim Amerika dozvoljava prodaju ali se na svako traženje objave dokumenata pozivao se na tajnost podataka. 

"Bit će da onda je to ta objava koju se najavljivalo što, velim, je meni malo čudno što ide kroz novine'', upozorava Tabak.

Jer to bi značilo da iz MORH-a cure klasificirani podaci. 

"Ne znam ... ne znam, ja sam fokusiran na jačanje Hrvatske vojske'', poručio je Krstičević na pitanje novinara o tome da se svaki dan pojavljuju neki novi dokumenti.

Jačanje vojske novim zrakoplovima zasad je odgođeno. Treba li netko snositi odgovornost za to stvar je, izgleda, vlastitog doživljaja istih dokumenata.  

Na pitanje je li istina da je američko veleposlanstvo kontriralo State Departmentu te da je favoriziralo grčku ponudu, premijer Andrej Plenković je poručio: "Tu ima puno informacija koje se puštaju u eter. Jedino što je relevantno je da je Izrael službeno preuzeo odgovornost za dobivanja pristanka za tranfer tehnologije trećoj strani. Do toga nije došlo pod uvjetima kako su avioni bili ponuđeni na natječaju''.

''Izvući ćemo pouke i ići dalje.... Odgovornost za dobivanje odobrenja je preuzeo Izrael, u ovom konkretnom slučaju, institucije SAD-a to nisu dale iz razloga koji su vjerojatno njima jasniji nego nama, vama i Izraelu čini mi se'', poručio je premijer.

Upitali smo i američko veleposlanstvo je li favoriziralo grčku ponudu, no zasad odgovor nismo dobili, a objavit ćemo ga kad pristigne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo