UKRAJINCI ZATVORILI PLINOVOD / Dok se Milanović i Plenković prepiru oko Orbana, problem s plinom i naftom postaje sve veći

Ukrajina je zatvorila plinovod kojim stiže gotovo trećina ruskog plina u Europu. Radi se o trasi koja je ključna za Mađarsku

11.5.2022.
20:10
VOYO logo

Nakon onog skoka s Patrije koji su svi zapamtili, Zoran Milanović je promijenio stil, ali isključivo stil skokova jer kod stavova i stila govora – ništa se promijenilo nije.

"Nije on tražio taj teritorij, on samo kukumače što bi rekli u Crnoj Gori. Naprosto plače čovjek za nečim što, da sad ne koristim ulični jezik i metafore", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović u potpunosti razumije Viktora Orbana. On brani mađarski interes, za to je kaže izabran, a to što je već nekoliko puta spominjao Mađarsko more, predsjedniku države uopće nije opasno.

"Te njegove sitne palanačke opsesije obalom i velikom Mađarskom dio su njegovog repertoara, on tak nastupa, to nije opasno za Hrvatsku", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
15. sajam poslova /

Milanović: 'Orbana ne doživljavam ozbiljno, ima komplekse. A Plenković ga je do jučer branio'

Image
15. sajam poslova /

Milanović: 'Orbana ne doživljavam ozbiljno, ima komplekse. A Plenković ga je do jučer branio'

Premijeru Andreju Plenkoviću takve izjave uopće nisu bezazlene, a naglašava - suradnja Hrvatske i Mađarske potrebnija je Mađarskoj strani.

"Takve izjave nisu dobre, ne pomažu nikakvoj dobroj atmosferi, posebice ako su izgovorene na jedan netočan način", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović ga pak podbada - vi ste Orbanu držali leđa i kad nije trebalo.

"Sad su ga napali jer misle da je na podu pa da ga treba iscipelariti. Sad mu žele staviti zube na karotidu, to nije ljudsko ponašanjem", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković Milanoviću pak vraća.

"On se tako ponaša već zadnje dvije godine, vidim da je puno ljudi koji su glasali za njega požalili, on je spustio nivo razgovora na jezik ulice, mi mu u tome nećemo biti partneri", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su njih dvojica i u ovoj temi našli razlog za sukob, problem postaje sve veći.

Ukrajinci su zbog "više sile" zatvorili plinovod Sohranivka kojim stiže gotovo trećina ruskog plina u Europu. On iz Ukrajine direktno ulazi u Mađarsku, pa je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto ponovio kako prijedlog sankcija za mađarsko gospodarstvo ne nudi dovoljno dobro rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon dosadašnjih razgovora Europska komisija nema rješenje, pa bi jedini način da se postigne dogovor o embargu na naftu bio da se primjenjuje na pomorske pošiljke nafte, a sve isporuke ruske nafte naftovodima bile bi u potpunosti izuzete", kazao je Szijjarto.

Konačnog odgovora još nema, Europska unija nada se do kraja tjedna, iako je Mađarskoj I Slovačkoj ponuđeno odlaganje uvođenja embarga na naftu do kraja 2024. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o embargu bila bi bacanje nuklearne bombe na Mađarsku ekonomiju, jasan je bio Orban, a pitanje je kakve bi diplomatske razmjene imalo Mađarsko odbijanje paketa sankcija.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo